I rod i bračni drug

Osim prstena - veže ih i srodstvo: Slavni koji su oženili svoje daljnje rođake

Usprkos velikom riziku od genetskih malformacija kod potomstva, neki se ljudi ipak žene i udaju za svoje rođake. Ni slavne osobe nisu iznimke

profimedia-0096994560.jpg

Nekad je vjenčanje između članova obitelji bilo prilično uobičajena praksa, dok se nije znalo kakve posljedice ima na djecu koju će ti roditelji dobiti. Genske malformacije puno su češće kod potomaka krvnih srodnika, stoga su vjenčanja rođaka nešto što se više skoro pa i ne prakticira. Štoviše u brojnim zemljama diljem svijeta, ono je, kada je riječ o bliskim srodnicima, ilegalno. Tako je i u Hrvatskoj.

Image
Poznati raskidi

Ljubavni krah tijekom trudnoće: Slavni parovi koji su prekinuli dok je dijete bilo na putu

No, Amorova strelica ne bira pa se događa da pogađa i na obiteljskom okupljanju, toliko jako da to dvoje zaljubljenih rođaka odluči ozakoniti svoju vezu. To mogu jer nisu bliski srodnici ili, ako jesu, žive u nekoj od zemalja svijeta u kojima je to dopušteno ili pak ni ne znaju da su u rodu, kako je bio slučaj sa slavnim njujorškim gradonačelnikom Rudyjem Gulianijem. Njegovu priču donosimo u nastavku, kao i ostale slavne parove kojih osim prstena, veže i srodstvo.

Kraljica Elizabeta i princ Phillip

Kraljica Elizabeta je bila u braku sa svojim rođakom, princom Philipom 74 godine, do njegove smrti. Upoznali su se kada joj je bilo samo sedam godina, a ponovno su se sreli u njezinoj 13-oj. Njemu je bilo 18. Zaljubila se na prvi pogled, navodno su se dopisivali godinama, a oženili 1947. kada je Elizabeta napunila 21. Naime, to je bio uvjet njezina oca. Da ne stupa u brak prije, no što navrši 21. To što su bili u srodstvu, po obje linije - preko kraljice Viktorije bili su rođaci u trećem koljenu, a preko danskog kralja Kristijana IX. još i bliži srodnici, nije bio problem.

Image
Foto: Profimedia

Rudy Giuliani

Bivši gradonačelnik New Yorka vjenčao se sa svojom sestričnom u drugom koljenu Reginom Peruggi, 1968. godine. Teško je vjerovati da nisu bili svjesni da su u bliskom krvnom srodstvu, s obzirom da su se upoznali još u djetinjstvu. Mnogi im i ne vjeruju. Guiliani je branio svoj brak, tvrdeći da su zapravo bili rođaci u trećem koljenu. Tako je tvrdio sve dok nije upoznao Donnu Hanover, ženu koja će mu postati druga supruga. Od Regine se razveo 1982. nakon 14 godina braka, navodno zbog toga što su tek tada otkrili da su u bliskom krvnom srodstvu. Djece nisu imali.

Albert Einstein

Veliki genij, ali i veliki šarmer, Albert Einstein oženio je svoju prvu rođakinju Elsu Loewenthal. Vezu s kćeri svoje tetke započeo je dok je bio u braku sa srpskom matematičarkom Milevom Marić. Einstein i Elsa nisu imali zajedničke djece, no on je prihvatio njezine kćeri iz prvog braka. Osim što mu je Elsa bila prva rođakinja s mamine strane, bila mu je i druga s tatine.

Jerry Lee Lewis

Rock and roll zvijezda i pijanist Jerry Lee Lewis ženio se sedam puta, a treći ga je brak stajao karijere. Naime roker je 1957. oženio svoju prvu rođakinju Myru Gale. I to nije najgore. Myra je, naime, imala samo 13 godina kada se udala za svog rođaka. Par je dobio dvoje djece, Stevea i Phoebe, a Steve se utopio u bazenu kada je imao dvije i pol godine. Brak s prvom i tako mladom rođakinjom naišao je na snažno negodovanje javnosti i uništio mu karijeru. Nakon Myre, ženio se još četiri puta, a dvije supruge umrle su pod sumnjivim okolnostima. Policija je u oba slučaja sumnjala u glazbenika, no nije bilo dokaza da je umiješan u njihovu smrt.

Kevin Bacon

Holivudski glumac Kavin Bacon u sretnom je braku s kolegicom Kyrom Sedgwick već 34 godine. Par ima dvoje odrasle djece, a tek su nedavno otkrili da su u rodu. Istina, riječ je o dalekom srodstvu pa nema razloga skandalima. To da su vezani i krvno, a ne samo srcem, otkrili su u emsiji "Finding Your Roots" u kojoj su sudjelovali.

Charles Darwin

Otac moderne teorije o evoluciji oženio je svoju prvu rođakinju Emmu Wedgwood i dobio s njom desetero djece, od kojih je troje umrlo u ranoj dobi. Djeca su imala jednog pradjeda s obzirom da su Emma i Charles imali istog djeda. Zajedno su bili do njegove smrti 1882. godine, u skladnom braku.

Edgar Allan Poe

Pisac i pjesnik Edgar Allan Poe oženio je svoju prvu rođakinju Virginiu Elizu Clemm. Sličan slučaj kao što će se dogoditi stotinjak godina kasnije kod Jerryja Leeja Lewisa - naime, Poeova supruga je također imala samo 13 godina. On je imao 28 kada su se vjenčali. Umrla je od tuberkuloze u 25. godini života. Par nije imao djece.