Povodom Dana žena

Treba li obilježavati razne „novopečene“ Dane mora, kruha, vode ili samo one tradicionalne…

Povodom Dana žena

U današnje vrijeme postala je moda stalno nešto obilježavati. Pred neki tjedan bio je Dan zagrljaja. Ne bih to niti znala da nisam naišla na skupinu mladih koji su se sumanuto grlili nasred Trga. Bila sam uvjerena da su isprobavali neke nove opijate, no čula sam da je Dan zagrljaja pa se ljudi revno bacili na grljenje.

Nedavno je osvanuo Dan prijateljstva. To sam vidjela na vrijeme jer su mi mail zatrpale razne sličice i lijepe misli o prijateljstvu s porukom : šalji dalje ako si mi prijatelj – što mi moram priznati  zvuči kao neka moderna kletva tipa: "Ako ne pošalješ dalje, otpast će ti svi nokti" ili slično.

O danima vezanima za zdravlje da niti ne govorimo, no obilježavanje tih dana barem mi ima smisla. Jedan od njih je Dan dijabetesa – na što svakako vrijedi skrenuti pažnju, jer ta, sve veća pošast ozbiljno ugrožava mnoge živote.
Jeste li znali da postoji i Dan kravate i Svjetski dan jabuka? Ma sve je to zgodno, no u hiperprodukciji raznih Dana svega i svačega više ne pamtimo čak niti one „Dane“ koji se obilježavaju već desetljećima.

Jedan od njih je i Dan žena oko kojeg se znaju voditi i polemike, treba li ga slaviti, tko ga treba slaviti i tko ga zapravo slavi / je li to izgovor muškarcima za dobru večericu i provod uz kolegice, majke, žene, sestre… Nećemo sada o Klari Zetkin, borbi za prava žena i o početku prošlog stoljeća, kada se počeo obilježavati Dan žena, jer to vam je već dobro poznato. No, jeste li znale da je Dan žena državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima?

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 30-ih godina prošlog stoljeća, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 60-ih godina su ga ponovno počele slaviti feministice, a i UN ga obilježava od 1975. godine kao Međunarodni dan žena.

Pogledajmo kako je taj Dan opisala jedna žena:
"Kad sam dobila prvo zaposlenje, obavezno sam za Osmi mart od kolega dobila cvijet, bilo mimozu, karanfil ili ružu, pa onda uz cvijet i pusicu, naravno.

I ja, i  moje kolegice, mlađe i starije, sve redom, osim što smo bile nagrađivane povodom Dana žena, mogle smo otići i ranije kući. I poslije je godinama trajalo i iščekivalo se dolazak Osmog marta. Kad sam postala udana žena, isto smo slavili uglavnom na poslu, a i suprug se znao iskazati večerom i cvijećem."

Danas je Dan žena postao vrlo komercijaliziran. Mnoge turističke agencije oglašavaju putovanja za Dan žena, ovog petka će Zoran Predin u Zagrebu pjevati ženama, a vjerojatno će se povećati i prodaja cvijeća i parfema. Isto tako,  mnogi će restorani objaviti „ženske“ jelovnike, a mnogi muškarci će biti vrlo pažljivi prema ženama :)

Britanski časopis Daily Telegraph objavio vrlo interesantnu listu koje su zemlje najbolje ili najlošije za nas žene:

Kao žena najbolje ćete proći na Islandu, gdje su muškarci i žene poprilično jednaki, ako pogledamo političke, obrazovne i mogućnosti za zapošljavanje. Najgora zemlja za žene je Jemen, a najopasnija Afganistan.

Majke su u najboljoj poziciji u Norveškoj, jer tamo odličan položaj imaju i samohrane majke, kao i žene koje su pred prvim porodom. Puno se ulaže u pomoć i obrazovanje istih. Najgora zemlja je Afganistan, gdje je veća mogućnost da će žena preminuti tijekom poroda nego od bombi ili metaka.

Najbolja država za zaradu novca je Luksemburg jer u ovoj zemlji žene zarađuju poprilične svote novca, a po prihodima su jednake muškarcima. Najgora je Saudijska Arabija, gdje žene zarađuju četiri puta manje od muškaraca.

Žene najdulje žive u Japanu, gdje je prosjek životne dobi žene 87 godina, što je čak 7 godina dulje od životne dobi muškaraca.

Ne vjerujem da nas na Dan žena očekuju neke posebne privilegije kao što je raniji odlazak s posla,  no tog se dana vrijedi prisjetiti  koliko smo mi žene snažne, odlučne, spremne žrtvovati se za obitelj, ambiciozne, talentirane.  I zato barem na Naš dan osvijestite koliko ste prekrasne, jedinstvene i uživajte !

Vaša Ema Jurić


Yankee Candle za Dan žena


shimmer fallback


Za Dan žena za vas smo pripremili mali poklon - Yankee Candle dva paketa sa po dvije svijeće – To someone special. Ove svijeće odlikuje punoća mirisa misterioznog cvijeta gardenije, simbola ljubavi i harmonije pomiješana sa slatkim cvjetnim aromama. Yankee Candle svijeće sadrže čiste i prirodne mirisne ekstrakte, prirodni pamuk i vrhunski parafin, a njihov mirisni užitak traje i do 160 sati. Osim modernog dizajna prilagodljivog svakom prostoru, kako izgledom, tako i bojom i mirisom, Yankee Candle svijeće pakirane su kao svijeće u čaši, u staklenci, kao male mirisne svijeće ili u obliku mirisnog voska.  Imaju iznimno dugu i jednakomjernu gorljivost, intenzivan i koncentriran miris zahvaljujući ekstraktima pravih esencijalnih ulja.
U posebnoj limitiranoj ponudi Yankee Candle svijeća mogu se pronaći primjerci prikladni za razne prigode – rođendane, godišnjice braka, zahvale…

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.