Pogledajte Igre gladi: Šojka rugalica 1.dio

Uvod u epsku završnicu jedne od najpoznatijih filmskih franšiza

Pogledajte Igre gladi: Šojka rugalica 1.dio
Play logo

Svjetski fenomen Igre gladi i dalje drži svijet u napetosti, a sad je tu i novi nastavak u kojem će se Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) naći u Okrugu 13 nakon što je doslovno zauvijek uništila igre. Pod vodstvom predsjednice Coin (Julianne Moore) i prema savjetima prijatelja, Katniss se bori spasiti Peetu (Josh Hutcherson), a narod je ponesen njenom hrabrošću.

„Vatra se širi. Zahvati li nas i vi ćete izgorjeti.“ - Katniss Everdeen

IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA - 1. DIO očekivani je treći nastavak popularne franšize. Priča postaje još napetija kako futuristička kronika života Katniss Everdeen ulazi u novo poglavlje. Igre su možda zauvijek uništene, ali borba za preživljavanje postaje sve žešća. Katniss će morati biti hrabrija i jača no ikad u borbi sa svemoćnim Kapitolom. Shvaća da nema izbora osim razapeti krila i prigrliti simbol Šojke rugalice. Da bi spasila Peetu ona mora postati vođa. Katniss se na početku filma budi u mračnom i razorenom te navodno više nepostojećem Okrugu 13. Ubrzo će biti suočena sa strašnom istinom da je Okrug 12 uništen, a Peeta zarobljen, izmanipuliran i pod utjecajem predsjednika Snowa na Kapitolu. Katniss ujedno saznaje i za tajnu pobunu koja se iz Okruga 13 širi Panemom, a u središtu koje će se ubrzo i sama naći. U filmu još bolje upoznajemo Panem i to u razdoblju velikih previranja.

Play logo
shimmer fallbackshimmer fallbackshimmer fallback


Francis Lawrence: „Emocionalno Katniss je poput strankinje u nepoznatoj zemlji u kojoj počinje revolucija. Shvaća da ne može ostati pasivna. Previše je zla i prijevare i ljudi koje voli su u opasnosti i ona će učiniti sve da ih spasi. Ulozi su u Igrama gladi uvijek bili visoki, ali sada je cijeli svijet u tome. Upoznajemo potpuno nove lokacije i nepoznata mjesta. Ovo je velik film.”

Jennifer Lawrence se svidjelo ponovo biti u ulozi heroine koja kreće uzeti vlast u svoje ruke. „Drago mi je da Katniss kreće preuzeti ulogu vođe, ali ona je i dalje vrlo nevoljko junakinja. U prvom filmu željela je spasiti obitelj, u drugom sebe, a sada shvaća da ima ulogu u svijetu i da može pomoći u borbi dobra i zla. Ona se nada da će ovaj put stvarno promijeniti stvari na bolje. Mora se naviknuti na nov način života u Okrugu 13, sve joj je nepoznato i ne može ni izići na otvoreno i loviti, sve se događa u podzemlju. Ona se osjeća prazno, ista je, ali opet potpuno promijenjena.”

Play logo
shimmer fallbackshimmer fallbackshimmer fallback


Predsjednica Coin [Julianne Moore] od nje će tražiti da nastupi u promotivnim spotovima koje Okrug 13 koristi za komunikaciju i inspiriranje pobunjenika diljem Panema. „Ona se osjeća poput pijuna, kao da je Šojka rugalica samo simbol s kojim ne osjeća povezanost, sve dok ne vidi događaje u Okrugu 8“ - dodaje Lawrence. Lawrence je oduševila prilika suradnje s Julianne Moore:

„Kad sam čula da će ona biti Coin, to su bile najbolje moguće vijesti. Mislim da je Julianne jedna od najboljih glumica i jednostavno je fenomenalna, a još je impresivnija uživo. Ona je topla obiteljska žena i jako je duhovita, pa je rad s njom bio ostvarenje snova.“ Jedan od likova je i Gale, odani prijatelj koji je Katnissina veza s prošlošću. „Katniss i Gale imaju bogatu povijest koja je složena. Njih su se dvoje najbolje razumjeli prije Igara, ali poslije to više nije tako. Bilo je zabavno dalje istraživati njihov odnos,” komentira Lawrence.

Play logo
shimmer fallbackOKRUG 13 PROTIV KAPITOLA

IGRE GLADI: ŠOJKA RUGALICA - 1. DIO otkriva nam najskrovitije mjesto u Panemu: tajnoviti Okrug 13 u kojem su pobunjenici stvorili strogo društvo pod zemljom. On je suprotnost Kapitola, koji je senzacionalistički, raskošan, pretjeran u svakom smislu, dok je Okrug 13 siv, prigušen i realističan. Okrug 13 je vrelo pobune, a do sada Kapitol je o njima znao samo da postoji ugovor o nenapadanju i njih se ne dira sve dok ostaju pod zemljom. Kako se počinju čuti bubnjevi mogućeg rata, Okrug 13 i Kapitol kreću u borbu za potporu – ključ svega je simbol Okruga 13 i neprijatelj Kapitola – Šojka rugalica.

Francis otkriva tajnovitu povijest Okruga 13:  „Okrug je bombardiran prije 75 godina, a činili su ga rudnik grafita i nuklearni pogon. Neki su preživjeli te se povukli u podzemlje i stvorili tajnu civilizaciju daleko od pogleda Kapitola, ustrojenu na vojničkim načelima. Svo to vrijeme oni se pripremaju za preuzimanje vlasti.” Jon Kilik: „Uronit ćete u Okrug 13 – dosad skriveno mjesto za koje nitko osim Kapitola ne zna da postoji, a to je skroz novo iskustvo. Sve se seli u podzemlje i još je napetije, intenzivnije i pritisak samo raste. Bio je to veliki dizajnerski pothvat, a rezultat je za svaku pohvalu redatelju i dizajneru produkcije Philu Messini.”

shimmer fallbackshimmer fallback


Play logo


IZVORNO IME: Hunger Games: Mockingjay – Part 1
REDATELJ: Francis Lawrence
ŽANR: avantura, znanstvena fantastika
ULOGE: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore
TRAJANJE FILMA: 125 minuta
Blitz Cinestar

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.