On je kralj horora i jedan od najuspješnijih pisaca današnjice, no što još znaš o Stephenu Kingu i njegovim kultnim djelima?

On je kralj horora i jedan od najuspješnijih pisaca današnjice, no što još znaš o Stephenu Kingu i njegovim kultnim djelima?

Uvijek nasmiješeni 72-godišnjak blaga lica iza kojeg se skriva neobičan i zastrašujuć svijet čudovišta iz kanalizacija, duhova, demona, mentalnih bolesti i zlih ubojica – tako bi se ukratko mogao opisati Stephen King, svima znani autor horor romana i trilera koji je ujedno jedan od najuspješnijih pisaca svih vremena. Njegovi se romani prodaju u milijunima primjeraka i prevode na desetke svjetskih jezika, snimaju filmovi i scenariji kao adaptacije njegovih uvrnutih hororaca, a broj fanova ovog kralja strave i užasa iz dana u dan sve više raste.

Iako smo svi gledali filmove snimljene po njegovim djelima i čitali bar neke od najslavnijih romana, o Stephenu Kingu osim njegova imena malo tko više zna. Ovaj pisac rođen 1947. u SAD-u u saveznoj državi Maine, u kojoj se odvija i velik broj njegovih romana, djeluje pitomo i smireno, pa kada ga vidite nikada ne biste pomislili da je upravo on tvorac „Vidovitosti“, „Zelene milje“ ili „Misery“. Pa ipak, njegova divlja mašta stvorila je neke od najpoznatijih horor priča na svijetu.  
King je počeo pisati već u dječačkoj dobi, a tako je i zarađivao. Naime, pisao je priče za svoje kolege iz osnovne škole i prodavao ih, no te njegove trgovačke sklonosti nisu se svidjele profesorima koji su ga konstantno tjerali da teško zarađeni novac vraća prijateljima.  No, do prave prekretnice u njegovom spisalačkom životu je došlo kada je sa 13. godina otkrio očeve stare horor i SF priče – radilo se o ljubavi na prvi pogled.  
Prva Kingova objavljena priča zvala se „In a Half-World of Terror“, a ugledala je svjetlo dana u jednom horor fanzinu.  Nakon što je završio studij engleskog jezika, zaposlio se kao profesor, no bio je jako slabog imovinskog stanja. Uskoro se odao i alkoholizmu, s kojim se na kraju borio više od desetljeća. Do prekretnice u njegovu životu došlo je kada je napisao roman „Carrie“ o mladoj djevojci s nadnaravnim psihičkim moćima, a iako ga je prvo htio baciti u smeće, supruga ga je natjerala da ga pošalje uredniku. Na kraju su autorska prava za taj roman Kingu donijela  400.000 dolara.

Uspjeh za uspjehom se redao, a King je postajao sve teži ovisnik o alkoholu, kokainu i Xanaxu, no sredinom 1980-ih se napokon prijavio u kliniku za odvikavanje i od tada do danas ostao čist kao suza. 2002. King je doživio tešku nesreću kada ga je na ulici pokupio kamion i smrskao mu desno plućno krilo, višestruko slomio desnu nogu, ozljedio glavu i slomio kuk, od čega se nikada nije do kraja oporavio, ali je zato svejedno nastavio pisati.

Ovaj nevjerojatan pisac jedan je od najuspješnijih pisaca današnjice te autor bestselera koje je teško i pobrojati.  "Snovolovka", "Vreća kostiju", "Ono", "Herčeva u Atlantidi", "Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona", "Očajavanje", "Rose Madder", "Nesanica" – sve su to naslovi kojima je Stephen King promijenio globalnu književnu sliku.  
Izdvojile smo pet nama omiljenih, a vrlo slavnih njegovih romana, koje ako do sada nisi čitala – svakako trebaš sada dok imaš vremena.

"Vidovitost"

"Vidovitost" je roman po kojem je nastao kultni film "Isijavanje", vjerojatno jedan od najstrašnijih i najjezovitijih filmova svih vremena, a koji potpisuje redateljski genij Stanley Kubrick. Ova priča o tročlanoj obitelji Jacka Torrancea koja odlazi u planine Colorada kako bi 6 mjeseci čuvali snijegom zameteni i od svijeta odsječeni ukleti hotel postala je apsolutni hit i u književnoj i u filmskoj formi. 

Zanimljivo je da 1980., kada je film ugledao svjetlo dana, Stephen King nije bio zadovoljan tom filmskom adaptacijom njegova romana, a da bi mogla sama prosuditi sviđa li ti se više film ili knjiga, prvo ju moraš pročitati. 

"Zelena milja"

"Zelenu milju" većina povezuje s filmom iz 1999. godine u kojem je glumio Tom Hanks, no zapravo se radi o filmskoj adaptaciji djela Stephena Kinga s istim naslovom. Ovaj uzbudljivi triler u šest knjiga (Dvije mrtve djevojčice, Miš na milji, Coffeyjeve ruke, Ružna smrt Eduarda Delacroixa, Noćno putovanje i Coffey na milji) o zločinu i smaknućima na električnoj stolici oduševit će te svojom dubinom, ozračjem i radnjom, pa knjigu nećeš moći ispustiti iz ruku. 

"Groblje kućnih ljubimaca"

Nedavno je "Groblje kućnih ljubimaca" dobilo svoju novu adaptaciju pa je bilo u kinima diljem svijeta, zbog čega možda znaš o čemu se u ovom horor romanu radi, ali pravu srž stvari osjetit ćeš tek ako pročitaš knjigu. Zastrašujuća priča o obitelji koja doseli na zabačenu, izoliranu zemlju misleći kako stvaraju svoj dom iz raja, pretvori se u pakao kada shvate da u šumi pored njihove kuće vreba neobično zlo - groblje kućnih ljubimaca kojeg se treba nadaleko kloniti. 

 „Kad me pitaju (a često me to pitaju) za koju od svojih knjiga smatram da najviše zastrašuje, odgovaram brzo i bez razmišljanja: "Groblje kućnih ljubimaca". Možda to nije knjiga koja najviše zastrašuje čitatelje, no ono što nas plaši, kao i ono što nas nasmijava, razlikuje se od čovjeka do čovjeka. Sve što znam je da sam "Groblje kućnih ljubimaca" gurnuo u ladicu, misleći kako sam napokon pretjerao”, rekao je jednom prilikom Stephen King o ovoj knjizi, a najbolje je da ju uzmeš u ruke i sama se uvjeriš je li toliko strašna ili nije. 

"Ono"

Zastrašujuće remek-djelo i moderni klasik američkoga književnog velikana Stephena Kinga o sedmero odraslih ljudi koji se vraćaju u rodni grad kako bi se suočili s noćnom morom nastalom u njihovu djetinjstvun s bezimenim zlom koje zovu ONO, jedan je od najslavnijih romana kralja horora. Klaun koji vreba iz kanalizacije, mrtva djeca, patološki strahovi i seksualno nabijena radnja - kombinacija je to kojom je "Ono" osvojilo svijet. 

Romanom "Ono", King se oslobađa svih tematskih ograničenja i umjesto da napiše knjigu o toj jednoj stvari koja nas plaši, stvara roman o svim čudovištima i noćnim morima zajedno. Čini se da je autor pohađao tečaj kod samoga sebe pišući ovaj roman. Sam King definirao ga je kao „zbroj svega što je naučio i stvorio u životu“. 

"Misery"

Hit roman iz 1987. godine, "Misery" još je jedan Kingov roman koji je kasnije pretvoren u uspješan kino hit. Priča o piscu koji odluči ubiti heroinu svojih romana te zatim spletom okolnosti završi u planinskoj kolibi usred ničega, sa slomljenim nogama, dok ga njeguje požrtvovna obožavateljica natjerat će vas da se od strave i neizvjesnosti naježite od glave do pete.