Odlična drama u kinima: "Kradljivica knjiga"

U vrijeme najvećeg zla u ljudskoj povijesti i nevjerojatnih opasnosti, jedna je djevojčica uspjela pronaći ljepotu života u najgorim uvjetima te ju preni­jeti drugima. Dok Hitler i nacisti uništavaju ljude svojim riječima, Liesel ih krade nazad i s njima priča svoju vlastitu priču

Odlična drama u kinima: "Kradljivica knjiga"

Upoznajte KRADLJIVICU KNJIGA, ekranizaciju mega uspješnog romana Marka Zusaka prodanog u više od osam milijuna primjeraka, Liesel (Sophie Nélisse) koja živi s posvojiteljima, velikodušnim Hansom Hubermanom (Geoffrey Rush) i njegovom zajedljivom ženom Rose (Emily Watson). U šoku zbog tragične smrti svojeg mlađeg brata koja se dogodila samo nekoli­ko dana prije nego što se upoznala sa svojim novim roditeljima, stidljiva Liesel ima poteškoće s uklapanjem kod kuće i u školi gdje joj se vršnjaci rugaju jer ne zna čitati.


Odlučno i pomalo opsesivno, Liesel se trudi to promijeniti uz pomoć suosje­ćajnog pape Hansa s kojim radi danonoćno čitajući svoju prvu knjigu, priru­čnik za sprovode, koji ukrala na sprovodu svog brata. Lieselina ljubav prema čitanju i rastuća privrženost prema novoj obitelji još će više doći do izražaja kad se sprijatelji s novim gostom u domu Huber­mannovih – židovskim izbjeglicom Maxom (Ben Schnetzer) koji se skriva od nacista u mračnom i vlažnom podrumu i dijeli njezinu strast prema knji­gama…

shimmer fallback


"Kradljivica knjiga" je filmska adaptacija nadahnutog književnog hita o hrabroj i srčanoj djevojčici Liesel koja tijekom Drugog svjetskog rata promijeni živote svih oko sebe kad počne živjeti kod novih skrbnika. Za Liesel moć riječi i mašta postaju način bijega – čak i izvor radosti – od burnih događaja koji okružuju nju i sve koje poznaje i voli. Ona je srce i duša KRADLJIVICE KNJIGA.

Uistinu, upravo srce i duša – kao i pobjeda i ustrajnost – pokreću ovaj film, bogat temama i likovima koji će dodirnuti sve uzraste. Dirljivi i pronicljivi portret izdržljivosti ljudskog duha, ova priča o važnosti života uspoređuje nevinost (koju predstavlja Liesel) sa sveprožimajućom tiranijom u njezinoj domovini i tog vremena.

Priča i likovi plod su mašte pisca Markusa Zusaka čiji roman Kradljivica knjiga je bio objavljen u njegovoj rodnoj Australiji 2005., a u ostatku svijeta 2006. godine. Prodano je više od osam milijuna primjeraka u cijelom svijetu, a roman je preveden na 30 jezika i osvojio je mnoge cijenjene književne nagrade. Zusakov roman i filmska adaptacija Briana Percivala pričaju priču o Liesel (Sophie Nélisse) koja živi s posvojiteljima, velikodušnim Hansom Hubermanom (Geoffrey Rush) i njegovoj zajedljivom ženom Rose (Emily Watson).

shimmer fallback


shimmer fallback


U šoku zbog tragične smrti svojeg mlađeg brata koja se dogodila samo nekoliko dana prije nego što se upoznala sa svojim novim „roditeljima“, stidljiva Liesel ima poteškoće s uklapanjem – doma i u školi gdje joj se vršnjaci rugaju s nadimkom „dummkopf“ jer ne zna čitati. Odlučno i pomalo opsesivno, u duhu budućeg učenjaka, Liesel se trudi to promijeniti. I dobije pomoć. Njezin suosjećajni „papa“ Hans radi s njom danonoćno dok čita svoju prvu knjigu, priručnik za sprovodnike, koji ukrala na sprovodu svog brata – ta impulzivna krađa imat će dalekosežne posljedice za mladu junakinju.

shimmer fallback


shimmer fallback


Lieselina ljubav prema čitanju i rastuća privrženost prema novoj obitelji povećavaju se kad se sprijatelji s novim gostom u Hubermannovom domu – židovskom izbjeglicom Maxom (Ben Schnetzer) koji se skriva od nacista u mračnom i vlažnom podrumu, ali dijeli njezinu strast prema knjigama i ohrabruje ju da nastavi razvijati svoje moći opažanja. Na nju također jako utječe novo prijateljstvo s mladim susjedom, Rudyjem (Nico Liersch), koji neprestano zadirkuje Liesel jer krade knjige, dok se istovremeno sve više u nju zaljubljuje.

Jedan od središnjih protagonista filma se uopće ne vidi – sveznajući pripovjedač Kradljivice knjiga, Smrt. Njezina zajedljiva razmišljanja o ljudskoj sudbini i ulozi Smrti su neočekivana, netaktična, iskrena i duhovita. Govoreći mirno i autoritativno, njezina opažanja su još zanimljivija kad se uzme u obzir da je Njemačka 1930-ih i 1940-ih godina kao stvorena za nju.

shimmer fallback


Zusak je uzeo Smrt za pripovjedača jer je to: „imalo smisla. Svi kažu da su Smrt i Rat poput najboljih prijatelja, pa tko bolji onda za to da ispriča priču koja se odvija tijekom rata nego Smrt?“ Percival se borio s time kako opisati Smrt na velikom ekranu prije i tijekom snimanja filma. Ključnu ideju izvukao je iz romana: „Jedna od rečenica koja me se najviše dojmila u romanu je u stilu sljedećeg – 'Ako želite znati kako Smrt izgleda pogledajte se u zrcalo' – makar je Markus to puno elokventnije napisao! To mi se učinilo ključnim – Smrt je u svima nama, ne možemo joj pobjeći. Međutim, nakon što pročitaš roman shvatiš da Smrt nije nužno nešto čega se moramo bojati. Nije da joj se trebamo radovati, ali to ne znači da mora biti grozno iskustvo.“

Nakon duge potrage Smrt je dobila svoj glas: Roger Allama, engleskog glumca koji je uglavnom poznat po svom radu u kazalištu. „Rogerov topli i baršunasti glas je bio savršen za ulogu,“ objasnio je Percival.

shimmer fallback


shimmer fallback


Snimanje Kradljivice knjiga započelo je u studiju Babelsberg u Berlinu, Njemačkoj. Tamo je bila sagrađena i kuća Hubermannovih na fikcionalnoj ulici Himmel („Himmel“ je njemačka riječ za „raj“ ili „nebo“), nekoliko setova, eksterijeri kuća i ulica Munich.


„Mislim da će Kradljivica knjiga ganuti publiku jer protagonisti u filmu uspijevaju pronaći ljepotu i nesebičnost, te napraviti nevjerojatne stvari unatoč zaista zastrašujućim uvjetima.”

Izvorno ime: The Book Thief
Redatelj: Brian Percival
Uloge: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson
Žanr: drama
Trajanje filma: 131 minuta
Godina: 2013
Država: SAD, Njemačka
1 NOMINACIJA ZA NAGRADU OSCAR U SLJEDEĆIM KATEGORIJAMA: ORIGINALNA GLAZBA
Blitz Cinestar

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.