Od Scarlett O'Hare do Claire Underwood: Kako su kreirani slavni filmski lookovi?

Donosimo ti pet priča o tajnama iz garderoba setova slavnih filmskih i televizijskih hitova

Od Scarlett O'Hare do Claire Underwood: Kako su kreirani slavni filmski lookovi?

Svijet Hollywooda toliko je eksponiran i pod stalnim povećalom da je teško zadržati bilo kakve tajne. Tko koga voli, tko s kim ratuje, preljubi, zavjere i spletke - svega toga svijet show businessa je prepun, a tabloidi nas svaki dan izvještavaju o novim otkrivenim skandalima. Ipak, mi ovoga puta nećemo pisati o velikim ljubavnim pričama ili tragičnim sudbinama glumaca i glumica, već ćemo ti otkriti male kostimografske tajne koje su zaslužne ze neke od najupečatljivijih filmskih lookova svih vremena.

Image

15 najljepših holivudskih glumica svih vremena

Od "Zameo ih vjetar" do "Dosjea X", televizijske i filmske produkcije uvelike ovise o kostimografiji. Kako bi likovi bili što uvjerljiviji, publika zadivljena, a finalni rezultat zapanjujuć, rad kostimografa iznimno je bitan. 

U nastavku ti donosimo pet kratkih priča o tome kako su upravo kostimografi svojim potezima oblikovali karaktere nekih slavnih holivudskih dama s malih ekrana ili kino dvorana.

Scarlett O'Hara

Jedna od najslavnijih junakinja svijet filma definitivno je divlja i beskrupulozna Scarlett O'Hara, ljepotica iz spektakla "Zameo ih vjetar" koju je utjelovila Vivien Leigh. Danas ovaj lik pamtimo po spektakularim haljinama, prodornom i senzualnom pogledu te iznimnoj ponositosti, no ono što ne znamo je da se iza svih naših omiljenih Scarelttinih modnih lookova krio maleni problem. 

Naime, Scarlett je trebala djelovati kao prava, putena južnjačka ljepotica bujnih oblina i prekrasnog lica. I dok Vivien Leigh definitivno ima divno lice, oblina baš i nije imala - a to je zadavalo probleme kostimografima. Kako su se trudili što vjernije dočarati razdoblje Američkog građanskog rata, kada su žene nosile duboke dekoltee te je bujno poprsje bilo na cijeni, željeli su da se i Scarlett može pohvaliti bujnim grudima. No Leigh je jednostavno bila "preravna" za raskošne dekoltee, pa su kostimografi morali pronaći novo rješenje. 

Tako su smisli izum koji danas recimo Kim Kardashian uvelike prakticira - Leigh su grudi prilijepili zajedno ljepljivim trakama kako bi stvorili lažni dojam dekoltea. I dalje to nije bilo bujno poprsje, ali je izgledalo barem malo senzualno, što je bilo ključno za definiranje Scarlettinog seksi karaktera. 

Ksena - princeza ratnica

Svi smo kao djeca uživali u seriji "Ksena, princeza ratnica", a do danas se divimo kostimografiji te akcijske serije. Iako je sama serija miljama udaljena od povijesne točnosti, i dalje nas intrigiraju vrhunski napravljeni kostimi svih likova. Među brojnim dizajnerskim borilačkim oklopima u toj seriji, najupečatljiviji je naravno onaj od same Ksene, a koji je prošaran raznim zlatnim ukrasima. 

Tako su se kostimografi sjetili da bi Ksenin oklop mogli ukrasiti i brojnim zlatnim slovima V, koja simboliziraju Veneru, kao božicu, ali i planet, te Valkyrie, žensko božanstvo iz skandinavske mitologije. Na taj način su Ksenin kostim učinili jedinstvenim te joj dali mali dašak ženstvenosti. 

Claire Underwood

Glavna ženska uloga u seriji "Kuća od karata" je ona Claire Underwood, beskrupulozne i ambiciozne političarke koja ne preza ni pred čime kako bi ostvarila svoje ciljeve. Zanimljivo je kako su kostimografi gradili njezin razvoj kao lika uz pomoć kostima. Naime, za vrijeme trajanja prve dvije sezone serije, Claire je većinom nosila skromne modne outfite u blijedim nijansama, a osobito smo ju često viđali u svijetlo plavim košuljama. 

S razvojem radnje i rastom njezine karijere, mijenjanjem karaktera, Claire se polako razvija iz skromne i samozatajne žene u pravu dominu, iznimno uspješnu i ambicioznu ženu. Tako odjednom počinje nositi sve upečatljivija stroga odijela i haljine, a njezina paleta boja se potamnjuje. Tako od svijetlo plave dolazi do tamnoplave, ujedno i predsjedničke boje. 

Clarice Starling

"Kad jaganjci utihnu" iz 1991. je jedan od onih filmova zbog kojih nas uvijek prođe jeza, čim ga se sjetimo. Glavni ženski lik tog slavnog filma je Clarice Starling, istražiteljica koju je utjelovila mlada Jodie Foster, a za koju su redatelj i kostimografski tim filma namjerno odlučili da neće biti ni seksepilna niti dotjerana - i to s razlogom.

Naime, Clarice djeluje posve obično, neupečatljivo, i to kako bi njezin lik bio što više u kontrastu s likom Hannibala Lectera, poremećenog serijskog ubojice koji jede ljude. Tako su Clarice kostimografi odijenuli u obične, jeftine cipele, široke bluze i ni u jednoj sceni filma nisu dali naslutiti kako je građena - njezin fizički aspekt potpuno je zatomljen. 

Dana Scully

Slavna Dana Scully, junakinja kultne serije "Dosjei X", je utjelovljenje feminizma 1990-ih. Odjevena isključivo u obična, široka odijela i obične basic bluze, Dana je bila dokaz da žena može biti na poziciji moći neovisno o tome je li seksi ili nije, kako se odijeva. Baš zbog toga što načelno nije imala jasan stil, Dana Scully postala je ikona popu kulturne i mode 1990-ih.

Kostimografi su tako pogodili u sridu i od njezinih načelno običnih outfita pokrenuli cijeli trend nošenja predimenzioniranih blejzera i suknji.