Nekoć su palile i žarile modnim pistama, a gdje su sada? Pogledaj kako su se promijenila slavne manekenke 2000-ih

Gisele Bundchen, Miranda Kerr, Kate Moss, Gemma Ward i Natalia Vodianova nekoć su bile najplaćenije manekenke svijeta, no danas više nisu toliko aktivne na modnim pistama. Gdje su ove slavne ljepotice danas?

Nekoć su palile i žarile modnim pistama, a gdje su sada? Pogledaj kako su se promijenila slavne manekenke 2000-ih

Svi znamo za velika manekenska imena poput Naomi Campbell ili Heidi Klum, a iako su te dame danas u mirovini i više ne šeću aktivno modnim pistama već blistaju na crvenim pistama modnih evenata kao gošće, svi ih se rado sjećamo iz zlatnih dana njihovih karijera u modelingu. S obzirom da se radi o poslu koji uvjetuje mladost i ljepotu, svako desetljeće ima svoje top ljepotice koje vladaju modnim pistama. 


Devedesete su tako imale Cindy Crawford, Lindu Evangelistu, Claudiu Schiffer i Naomi Campbell, a danas pak imamo Bellu i Gigi Hadid, Caru Delevingne i Kendall Jenner. No mi smo se odlučile prisjetiti žena koje su oduševljavale modnu scenu ranih 2000-ih i obilježile prvo desetljeće novog milenija. Kako bi itko mogao zaboraviti Gemmu Stone, Kate Moss, Nataliu Vodianovu, Mirandu Kerr ili pak brazilsku bombu Gisele Bundchen? 

Upravo kako bismo te podsjetile na dane kada su one palile i žarile modnim pistama, istražile smo što danas rade i kako žive te čime se sada bave. 

Natalia Vodianova

Ruska ljepotica Natalia Vodianova otkrivena je dok je prodavala voće na štandu u svojoj rodnoj Rusiji ne bi li financijski pomogla svojoj obitelji. Ovu manekenku često se naziva i Pepeljugom, zbog njezina iznimno skromnog podrijetla. Naime, odrasla je u jako siromašnoj obitelji s mnogo braće i sestara pa je od djetinjstva morala zadrađivati za kruh. Nakon što ju je modni agent uočio, sa 17 godina se preselila u Pariz i započela svoju iznimno uspješnu modnu karijeru. 

Od siromaštva do velikog bogatstva, Vodianova je u samo par godina postala najtraženija manekenka svijeta, a u svojoj je karijeri prošetala na više od 200 modnih pisti te snimila na desetke modnih editorijala. Pojavila se i na naslovnici Voguea i mnogih drugih slavnih časopisa, a četiri godine bila je i zaštitno lice Calvin Kleina. Nakon što se povukla iz svijeta mode, Vodianova je osnovala Naked Heart Foundation, organizaciju koja pomaže siromašnoj djeci Rusije. 

Inače, Vodianova ima troje djece sa svojim bivšim suprugom, Justinom Portmanom, te još dvojicu sinova sa sadašnjim zaručnikom, Antoineom Arnaultom. 

Gemma Ward

Gemma Ward, plavokosa Australka koja je pokorila svijet početkom 2000-ih svojom ljepotom, otkrivena je kada joj je bilo samo 15 godina, dok je šetala šoping centrom u gradu Perthu. 2003. njezina ju je modna agencija poslala na upoznavanje s rukovodstvom brenda Prada, a ubrzo nakon toga upravo je za tu slavnu modnu kuću po prvi puta prošetala na modnoj pisti u Parizu.

Od tada, kada joj je bilo samo 16 godina, pa do danas, Gemma je bila model za gotovo sve velike i luksuzne brendove poput Prade, Guccija, Chanela, Diora i Burberryja, a ušla je i u povijest kao najmlađa manekenka koja se pojavila na naslovnici američkog Voguea. Sa samo 19 godina zarađivala je oko 3 milijuna dolara godišnje, a sve joj je malo dosadilo 2008. kada je uzela pauzu od svijeta mode i nije se pojavljivala na pistama sljedećih pet godina. 

Ipak, odlučila se vratiti na scenu 2013. te je ubrzo opet postala jako tražena. I dalje se bavi manekenstvom, ali smanjenim tempom, a posljednje revije koje je nosila bile su one Proenza Schouler i Alexander McQueen 2019. 

Gisele Bündchen

Brazilka Gisele Bündchen otkrivena je dok je radila u McDonald's restoranu u Brazilu, a svoju je prvu modnu reviju odradila na New York Fashion Weeku 1996., a ostalo je povijest. Vrhunac karijere ova je brazilska bomba dosegla između 2000. i 2007. godine, kada je bila jedna od Viktorijinih anđelica. Proslavio ju je njezin karakterističan hod koji se naziva i "konjskim hodom", a označava šetnju modnom pistom tijekom koje manekenka visoko podiže koljena i zabacuje nogu pri svakom koraku. 

Od svojih početaka do danas Gisele je bila zaštitno lice mnogih modnim brendovima, od Givenchyja pa sve do Chanelea i Versacea. Sveukupno, pojavila se na 139 Vogue naslovnica, a do danas ostaje jedna od najplaćenijih manekenki svijeta. Iako ju sve rijeđe viđamo jer je posvećena svojoj obitelji, tu i tamo i dalje zablista na naslovnici časopisa ili osvane na plakatima za neki luksuzan brend. 

Miranda Kerr

Miranda Kerr, seksi slatkica nježnog lica proslavila se 2007. zahvaljujući tome što je postala prva Australka među redovima Viktorijinih anđelica. Nakon tog uspjeha, svijet je se nije mogao zasititi, pa su uslijedili ugovori za David Jones i Clinique. Iako joj je trebalo neko vrijeme da se uspije probiti sve do high-fashion modnih revija, 2010. je zablistala na reviji Balenciage te je od tada do danas stalna pojava na fashion eventima diljem svijeta. 

Nakon Balenciage, uslijedila je suradnja s Pradom i manekenkama Doutzen Kroes i Alessandrom Ambrosio. 2009. Miranda je lansirala svoju liniju kozmetike KORA Organics, a u to je vrijeme bila i česta tema trač rubrika tabloida zbog svoje veze s Orlandom Bloomom s kojim je dobila i sina. Od glumca se razvela 2013., a sada je u sretnom braku s osnivačem Snapchata Evanom Spiegelom s kojim je također dobila dvoje djece. 

Kate Moss

Kate Moss, jedno od najvećih imena modnog svijeta, danas ima 46 godina, no i dalje ju smatraju jednom od najljepših žena svih vremena. Najstarija među manekenkama s početka 2000-ih, svoju je karijeru počela graditi znatno ranije, ali ju je uspjela održati aktivnom više od 20 godina, pa ju se zato svrstava i u najplaćenije modele 1990-ih i 2000-ih godina. 

Kada joj je bilo samo 14 godina, modni agenti su je spazili na ulici u Londonu i ubrzo lansirali na modne piste diljem svijeta. Prepoznatljiva mršavost i "heroinski šik" ove dame učinio je od nje megazvijezdu, a suradnja s Calvinom Kleinom proslavila ju je do te mjere da su je počeli smatrati modnom ikonom. Za razliku od ostalih slavnih ljepotica 1990-ih, Kate Moss je bila znatno mršavija i odlikovala ju je dječačka figura, čime je uvelike promijenila modni svijet i definiciju ljepote tog vremena. 

Zbog svojih je iznimnih doprinosa fashion industriji 2013. dobila British Fashion Awardsa za životno djelo, a danas radi kao stalna suradnica britanskog Voguea. Također, tijekom godina je lansirala nekoliko svojih odjevnih kolekcija, surađivala je s high street brendovima, a procijenjuje se da godišnje zarađuje oko 10 milijuna dolara.