Najljepši trenutci s izložbe 'Mali princ putovanje'

Grad Rijeka je ovog proljeća otvorio vrata jednoj od najljepših dječjih izložbi ove godine – “Mali princ: putovanje”.

1200x800-db3ecb38-38e4-11eb-8317-0242ac15000f.webp

„Odrasle osobe vole brojeve. Kad im pričate o nekom novom prijatelju, nikad vas neće zapitati o onom što je bitno. Nikad vam neće reći: “Kakva je boja njegovog glasa? Koje su mu najomiljenije igre? Da li skuplja leptire?” Nego vas pitaju: “Koliko mu je godina? Koliko ima braće? Koliko je težak? Koliko zarađuje njegov otac?” Tek tada smatraju da ga poznaju.“

Image

„Moglo bi se ugurati cijelo čovječanstvo na najmanji pacifički otok. Odrasli vam, naravno, neće povjerovati. Oni sebi utvaraju da zauzimaju mnogo mjesta.“

Image

„Puno je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.“

Image

„Vrijeme koje si utrošio na svoju ružu, učinilo ju je toliko značajnom.“

Image

“Gledaš u nebo noću, i biće takva zvijezda tamo gdje živim, gdje se smijem”

Image

U nastavku svoje kulturne ekspanzije, Rijeka je ovog proljeća otvorila vrata jednoj od najljepših dječjih izložbi ove godine – “Mali princ: putovanje”.

Najpoznatija knjiga na svijetu tako je dobila prikaz kroz nesvakidašnju interaktivnu interpretaciju, koja će i djecu i odrasle potaknuti na maštu, otkriti mogu li se prebrojati zvijezde, tko jedini može vidjeti zalazak sunca i kako može izgledati vaš idealan planet. 

Koga je sve susreo, što je naučio i može li se noću među zvijezdama ugledati planet na kojem stanuje mali princ – to je na posjetiteljima da otkriju.

O “Malom princu” mnogo se pisalo, brojne i različite interpretacije postoje. Svaki čitatelj ima svoju vlastitu interpretaciju i sjećanje na tu knjigu i upravo u tome leži i ljepota ove priče –  ali i vrlo težak zadatak za onoga tko se odlučiti napraviti bilokakav oblik uprizorenja.

Cilj je bila izložba koja se postavom odmiče od već standardnih načina prikazivanja Malog princa, a projektni zadatak bio je roman transkodirati u izložbu koja je istovremeno i za djecu i za odrasle.

Ono što treba naglasiti je da izložbeni projekt nije ekranizacija knjige već njezina interpretacija. Prostor izložbe definiran je kao prostor putovanja, prostor za istraživanje i sudjelovanje,  a ne samo promatranje.

Uzbudljivi svijet Malog princa i njegovih prijatelja možete istražiti u prostoru Exportdrva u Rijeci sve do 25. lipnja ove godine.

Image
Image