Meghan je ispričala sve o gubitku djeteta, no nije jedina koja je to proživjela

Od Kraljevske obitelji nikada ne očekujemo kontroverzne javne istupe, ali se stvari polako mijenjaju. U namjeri da razbije tabu, Meghan je javno obznanila da je doživjela spontani pobačaj

Meghan je ispričala sve o gubitku djeteta, no nije jedina koja je to proživjela

Britanska Kraljevska obitelj prepuna je skandala, tajni i misterije, ali rijetko kada o njima progovaraju javno. Upravo zato nas je Meghan Markle šokirala mnoge javnim priznanjem kako su ona i suprug Harry, u srpnju 2020. nesretenim slučajem izgubili drugo dijete.  U otvorenom pismu za New York Times, Meghan je odlučila s javnošću podijeliti svoju traumu i tako razbiti tabu oko teme pobačaja

Meghan i Harry dočekali su  prvog sina Archieja u svibnju 2019. godine. Početkom 2020. šuškalo se kako je Meghan opet trudna, ali službene potvrde nije bilo. No sve sumnje na najtužniji mogući način, ovih dana, potvrdila je sama Markle. 


Bilo je to uobičajeno srpanjsko jutro. Napravila sam doručak, popila vitamine, pronašla izgubljenu čarapu i pokupila bojice ispod stolića. Skupila sam kosu u rep i uzela svog sina iz krevetića. Nakon što sam mu promijenila pelenu, osjetila sam oštar grč. Pala sam na pod, s njim u naručju, pjevušeći nam uspavanku da se smirimo. Znala sam, dok sam tješila svoje prvo dijete, da gubim drugo., napisala je Meghan u svom otvorenom pismu. 

U nastavku je pričala o tome kako joj je suprug bio neizmjerna podrška, ali je unatoč toga za oboje bilo iznimno teško razdoblje. Ono što je nas, ali i ostale čitatelje iznenadilo je njezina iskrenost i direktnost. Priopćenja članova kraljevske obitelji uglavnom nisu tako direktna i ne progovaraju o tabu temama poput pobačaja, no upravo zato je Markle i napravila ovaj potez. 


Tijekom našeg procesa tugovanja, suprug i ja smo otkrili da je u sobi od 100 žena, njih 10 do 20 doživjelo pobačaj. Unatoč tome, o toj temi ne priča se dovoljno, ona ostaje tabu, zatvoren krug samotnog tugovanja i svojevrsnog srama. Zato povodom nadolazećeg Dana zahvalnosti, kojeg planiramo kao nijedno do sada - bez naših voljenih, bolesnih i preplašenih, počnimo jednim pitanjem: 'Jeste li dobro?'. Prilagođavamo se na novo normalno, gdje su nam lica prekrivena maskama, no to nas, s druge strane, prisiljava da si pogledamo u oči. Nekad su one ispunjene toplinom, a nekad suzama. Prvi put, nakon dugo vremena, možemo kao ljudska bića pogledati jedni druge za ono što zaista jesmo. Jesmo li dobro? Bit ćemo., za kraj je napisala Meghan. 

Iako je službeni odgovor Buckinghamske palače da neće komentirati ovako intimne stvari javno, izvor blizak kraljici tvrdi kako su za ovu informaciju znali svi na Dvoru i ranije te kako su vojvotkinji i vojvodi od Sussexa dali 'zeleno svjetlo' da objave pismo. Ovaj traumatičan događaj imao je jednu lijepu posljedicu, a to je zbližavanje otuđene obitelji. Isti izvori navode kako su odnosi među zaraćenim članovima kraljevske obitelji sada puno bolji te da Meghan i Harry imaju punu podršku Dvora. 

Ovaj hrabri istup Meghan Markle čini jedan korak bliže uklanjanju stigme s navedene teme i za mnoge osjećaj stida koji ih prati. Istražile smo koje su još slavne dame svojim traumatičnim iskustvom spontanog pobačaja napravile veliki korak u tom smjeru. 

Zara Tindall


Zara Tindall, kći princeze Anne, prva je pripadnica kraljevske obitelji koja je javno progovorila o iskustvu s pobačajem. Iako nije bio tako direktna kao Meghan, Zara je svoje iskustvo podijelila u jednom intervjuu. Rekla je kako nije informaciju podijelila sa svijetom odmah jer joj je bilo previše teško te je jako dugo patila. Ono što ju je kroz ove teško trenutke proguralo je bezuvjetna podrška obitelji i bliskih osoba. 

Chrissy Teigen


Ova godina bila je posebno tužna i za Chrissy Teigen. Ona i suprug John Legend prošli su kroz traumatično iskustvo u kojem su izgubili tek rođenog sina Jacka. Sama Chrissy je na svom Instagram profilu objavila vrlo emotivne i sirove fotografije iz bolnice na što je primila mnogo kritika. No Chrissy je svoj najteži trenutak htjela iskoristiti kako bi pokazala ženama diljem svijeta da nisu same i da se ne trebaju sramiti ovakvih događaja. 

Beyonce


Poznata pjevačica otvorila se u intervjuu za Elle časopis i priznala da je doživjela pobačaj prije nego je ostala trudna s Blue. Priznala je da ju je to iskustvo potpuno promijenilo i da je naučila da prvo treba biti majka sama sebi i brinuti se o svom zdravlju kako bi mogla postati majka nekome drugome. Od tada se njezin život potpuno promijenio, a kaže i sama da prema slavi i uspjehu sada ima drugačiji stav. 

Jools Oliver


Žena poznatog britanskog 'golog' kuhara Jaimiea Olivera doživjela je pobačaj prije nego što je ostala trudna s njihovim petim djetetom Riverom. Informaciju je podijelila s javnošću u jednom talk showu nakon što ju je voditeljica pitala planira li imati još djece. Jools navodi da joj je pobačaj mnogo narušio fizičko i mentalno zdravlje te da zbog toga ne planira imati više djece. 

Michelle Obama


Nekadašnja prva dana Amerike Michelle Obama priznala je da je 20 godina prije rođenja prvog djeteta doživjela pobačaj. Nakon toga se osjećala vrlo usamljeno i izolirano jer nije znala da se takve stvari događaju i drugim ženama. Nakon mnogo godina truda i na kraju umjetne oplodnje, Michelle je uspjela ostati trudna, no nije zaboravila traume koje je doživjela ranijih godina. Upravo zato je i za vrijeme suprugovog mandata često pričala o svom iskustvu. 

Gwyneth Paltrow


Gwyneth je zbog spontanog pobačaja skoro izgubila vlastiti život te se zato, kako bi zaštitila sina i kći, odlučila da neće imati više djece. Njezina kći Apple i sin Moses nagovarali su ju da žele još jednog brata ili sestru što je Paltrow jako obradovalo te se 'bacila na posao'. Nedugo nakon što je zatrudnjela, Gwyneth je ostala bez trećeg djeteta, a svoje iskustvo je podijelila u jednom intervjuu. 

Mariah Carey


Poznata pjevačica priznala je da je doživjela pobačaj dok je bila na godišnjem odmoru s bivšim suprugom te da o tome dugo nije htjela pričati ili uopće komentirati situaciju. Pobačaj je ostavio teške posljedice ne samo na nju nego i njezin brak, no diva je danas majka dvoje preslatkih blizanaca.  

Nicole Kidman


Nicole je oduvijek željela biti majka i odmah je na početku braka s glumcem Tomom Cruiseom ostala trudna. Nedugo nakon toga dijete je izgubila, a ovakva trauma obilježila ju je za cijeli život. No trauma ih nije spriječila da posvoje Bellu i Connora i pruže im novi život. Kasnije je Nicole ipak uspjela opet ostati trudna s pjevačem Keithom Urbanom.