Prednosti ispijanja vina
Brojne su zdravstvene prednosti umjerene konzumacije vina, ponajprije crnog vina, a jedna od njih je ta da crna vina snižavaju loš kolesterol. Jedno je istraživanje pokazalo da crno grožđe Tempranillo bogato vlaknima, koje se koristi za proizvodnju određenih sorti crnih vina, snižava razinu lošeg kolesterola. No crno vino ne samo da regulira razinu kolesterola, već i održava srce zdravim. Polifenoli, određena vrsta antioksidansa prisutnih u crnim vinima sprečavaju neželjeno zgrušavanje održavanjem krvnih žila fleksibilnim. Međutim, treba imati na umu da obilno piće šteti srcu, stoga ga uvijek treba uzimati u umjerenim količinama.
Osim toga, vino regulira šećer u krvi - resveratrol, prirodni spoj koji se nalazi u kožici grožđa, kontrolira razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, kao i razinu kolesterola i sistolički krvni tlak. Također, neka su istraživanja pokazala kako redovita i umjerena konzumacija crnog vina može učinkovito smanjiti rizike od nekih vrsta karcinoma kao što su karcinom bazalne stanice, debelog crijeva, prostate i jajnika. Znanstvenici su koristili dozu resveratrola na ljudskim stanicama raka i otkrili da ono ometa ključno djelovanje proteina koji pomažu raku.
Nadalje, neka su istraživanja pokazala da resveratrol prisutan u crnim vinima sprječava stvaranje beta-amiloidnog proteina, ključnog sastojka u plaku mozga ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti, a samim time naš um čini oštrijim. Uz to, resveratrol također pomaže u kontroli težine, jer kemijski spoj piceatannol pretvoren iz resveratrola smanjuje masne stanice u našem tijelu. Također, antibakterijska priroda crnih vina omogućuje im liječenje iritacija želuca i drugih probavnih poremećaja, a konzumacija vina dokazano smanjuje rizik od infekcije bakterijom Helicobacter pylori, bakterijom koja se obično nalazi u želucu.