Mali princ oduševio je i male i velike Riječane

U nastavku svoje kulturne ekspanzije, Grad Rijeka je ovog proljeća otvorio vrata jednoj od najljepših dječjih izložbi ove godine – “Mali princ: putovanje”.

Mali_Princ_Rijeka_websize022.jpg

Najpoznatija knjiga na svijetu tako je dobila prikaz kroz nesvakidašnju interaktivnu interpretaciju, koja će i djecu i odrasle potaknuti na maštu, otkriti mogu li se prebrojati zvijezde, tko jedini može vidjeti zalazak sunca i kako može izgledati vaš idealan planet.

Koga je sve susreo, što je naučio i možete li zbilja noću među zvijezdama ugledati baš planet na kojem stanuje mali princ – to je na vama da otkrijete.

ImageNa čaroban put kroz interaktivnu izložbu MALI PRINC: PUTOVANJE u riječkoj zgradi Exportdrvo krenuli su mnogobrojni ljubitelji jedne od najpoznatijih, najprodavanijih i najprevođenijih knjiga na svijetu, francuskog pilota i pisca Antoinea de Saint-Exúperyja, a na to čarobno putovanje, u svom rodnom gradu, uvela nas je Rtl-ova voditeljica i urednica, Riječanka Ana Radišić.


Od najmlađih do onih nešto starijih koji su i više puta pročitali Malog princa, izložbu su posjetili i brojni poznati Riječani

Image

Iako su mnogi knjigu „Mali princ“ pročitali više puta, brojni citati se izgovaraju na pamet, odrastalo se uz nju, smijalo i plakalo, izložba „Mali princ: putovanje“ rijetka je prilika za upoznavanje čarobnog svijeta  malog princa. Ovaj, po svemu neobičan, projekt i izlet u čarobni svijet malog princa donosi RTL Hrvatska, u partnerstvu  s Gradom Rijeka.

Kako je Marc Puškarić, predsjednik Uprave RTL-a, kazao;“ Navikli ste nas gledati putem vaših ekrana, a uz izložbu „Mali princ: putovanje“ odlučili smo se približiti se našoj publici kroz još jedan važan aspekt naših života  - kulturu. Autorski tim je uspio u interpretaciji poznate priče, odnosno romana koji je mali priručnik ljubavi i prijateljstva, no ujedno i moja najdraža priča koja otkriva tajne života i mnoge važne životne lekcije“.

A kako se Grad koji teče uklopio u ovu priču? Vrlo jednostavno! Grad koji je oduvijek smatran simbolom i sinonimom za ljubav, život, gibanje/putovanje, glavnim prolazom do nekih od naših najljepših otoka… Jednostavno, očima malog princa, Rijeka i Exportdrvo  logičan su odabir za početak putovanja u svijet odrastanja. A što izložba i Rijeka imaju zajedničko, najbolje zna gradonačelnik, g. Marko Filipović; „Ono što prostor Exportdrva čini posebnim segmentom ove priče je činjenica da se naš grad kroz njega konačno u potpunosti spojio s morem i to kao središte kulturnih zbivanja…  Ovu izložbu i putovanje koje skupa započinjemo večeras konceptualno osmislili su upravo naši sugrađani, renomirana arhitektica Ida Križaj Leko, uz dizajnere Anu Tomić i Marina Krstačić-Furića te kustosicu Moranu Matković, što nam svima garantira još jedno iskustvo koje ćemo dugo nositi sa sobom“.

Image

Kako je autorski tim istaknuo, cilj je bila izložba koja se postavom odmiče od već standardnih načina prikazivanja Malog princa, a projektni zadatak bio je roman transkodirati u izložbu koja je istovremeno i za djecu i za odrasle. Ono što treba naglasiti je da izložbeni projekt nije ekranizacija knjige već njezina interpretacija. Prostor izložbe definiran je kao prostor putovanja, prostor za istraživanje i sudjelovanje,  a ne samo promatranje.

Svijet Malog princa i njegovih prijatelja možete istražiti u prostoru Exportdrva u Rijeci sve do 25. lipnja ove godine.

Radno vrijeme izložbe je od utorka do petka između 12:00 i 20:00 sati, a subotom  i nedjeljom između 10:00 i 20:00 sati.

Ponedjeljkom je izložba zatvorena.