Kultura i umjetnost nikad nisu bile dostupnije: U ovim izložbama i koncertima možeš i online uživati

Svjetski poznate galerije, koncertne dvorane i muzeji zatvorili su svoja vrata javnosti, ali su zato dopustili svima da i iz udobnosti doma uživaju u bogatim sadržajima koje nude

Kultura i umjetnost nikad nisu bile dostupnije: U ovim izložbama i koncertima možeš i online uživati

Korona virus trenutno je tema broj jedan o kojoj se priča u cijelom svijetu, a zbog opasnosti od daljnjeg nekontroliranog širenja zaraze ljudi su prisiljeni na rad od kuće, izolirani su u karantenama ili pak samoizolaciji, a globalna ekonomija pati. Jedna od najpogođenijih grana definitivno je kulturna i umjetnička scena, a zbog mjera zaštite od širenja virusa čak su i najslavniji muzeji svijeta morali posjetiteljima do daljnjega zatvoriti svoja vrata. 

Otkazani događaji, koncerti, izložbe i kino i kazališne premijere bacile su kulturnjake na koljena, no neke su se poznate galerije i koncertne dvorane dosjetile kako ljudima i dalje omogućiti kulturno uzdizdanje čak i za vrijeme života u vrijeme vladavine korone. Tako su pokrenute digitalne inicijative za zadovoljenje žudnje za kulturom, a slavni muzeji otvorili su svoja virtualna vrata cijelom svijetu te omogućili šetnju njihovim hodnicima iz udobnosti kreveta. 

Googleova platforma Arts&Culture može se pohvaliti s digitalnom dokumentacijom više od 1200 međunarodnih institucija, a nudi sve od virtualnih vodstava do mogućnosti razgleda slavnih likovnih djela u visokoj razlućivosti. Na ovoj platformi tako možeš pretraživati umjetnike ili povijesna razdbolja umjetnosti, zbirke muzeja i gledati neke od edukativnih predavanja na temu likovne umjetnosti. Institucije čije impresivne umjetničke zbirke su uključene u ovu platformu su slavni - Metropolitan, galerija Uffizi, Guggenheim muzej, kao i onaj Van Goghov. 


Osim toga, na pojedinim online stranicama muzeja možeš posjetiti njihove zbirke i prošetati hodnicima virtualno, baš kao da si na licu mjesta. Takvu opciju nudi ruski Hermitage koji te kroz peterosatnu šetnju hodnicima vodi na nevjerojatno umjetničko putovanje najveće zbirke umjetnina na svijetu. 


Pariški Louvre također je odlučio ponuditi virtuane turneje svojim galerijama, a Metropolitan je pak došao na vrlo kreativnu ideju i zainteresiranim gledateljima ponudio program "The Artist Project", You Tube seriju u kojoj slavne face i umjetnici komentiraju svoje dojmove o nekom umjetničkom djelu iz Metropolitanove zbirke. 

Što se pak tiče teatra, crno je ovo doba za kazališta. Ulaznice je nemoguće prodati, jer su sve izvedbe otkazane, ali su se organizatori dosjetili stvoriti nove formate uživanja u scenskoj umjetnosti. Recimo, Teatro La Fenice nudi mogućnost online praćenja koncerata, a Simfonijski orkestar Giuseppea Verdija također prenosi svoje koncerte online. 


I Metropolitan opera je odlučila publici potpuno besplatno predstaviti neke od svojih starijih snimaka opera koje će se moći gledati na njihovoj online platformi.


A s obzirom da su i sva turistička putovanja diljem svijeta do daljnjega odgođena, Google nudi virtualne šetnje, kada već ne mogu biti one prave, slavnim znamenitostima svijeta. Oduvijek si željela posjetiti Machu Pichu, rimski Koloseum ili paramide u Gizi? Sada to možeš učiniti kroz ekran svog laptopa ili kompjutora te pričekati neka sretnija vremena kada ćemo svi opet moći bezbrižno putovati. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.