Knjiga tjedna: Haljina – Sophie Nicholls

Svako toliko na književnoj se sceni pojavi knjiga koja je drugačija i koju je nemoguće staviti u okvire žanra. Ove godine to je ''Haljina'

Knjiga tjedna: Haljina – Sophie Nicholls

Piše: Renata Grčić


''Haljina'' je roman koji ćete, baš poput odjevnih predmeta koji se kriju unutar korica, željeti imati na polici. Teško je objasniti koja je to njegova posebnost i vrlo vjerojatno ima veze s onom magijom koja se spominje u kratkim opisima. Ova literarna ''Haljina'' spada u onu pravu lijepu književnost kojoj treba više od dvadesetak stranica da vas osvoji, no jednom kad se to dogodi poželjet ćete da što duže potraje – naravno, ako ste ljubitelji sporijih radnji s mnogo opisa.

Fabia Moreno novi dom za sebe i kćer Ellu odlučila je pronaći u Yorku, a ujedno će ondje otvoriti dućan s vintage odjećom. Podrijetlom je iz Irana, iz obitelji švelja, pa su tako igla i konac njezini stalni pratitelji. Osim što prodaje vintage odjeću, Fabia je i šije, a baš svaki odjevni predmet u njezinim rukama postat će pravi komad za pravu osobu. 

Ella je petnaestogodišnjakinja koja se samo želi uklopiti – u društvo, u školu – i stopiti se s okolinom; jer kad imaš petnaest, ako si drugačiji, stršiš kao kukolj u žitu. S majkom kakva je Fabia, uklopiti se nije najjednostavniji zadatak, ali i jedna i druga trude se svim silama jer, osim toga što žele početi ispočetka na novom mjestu, obje vuku repove prošlosti.

U njihovu životu prisutan je i dašak magije. U Fabijinim pričama iz djetinjstva o njezinim pretkinjama šveljama koje su ostavljale nevidljive tragove u odjeći koju su šivale, u posebnim odjevnim predmetima koji također imaju svoju priču. 

ImageSvaka stranica ove knjige je neobična i poziva na čitanje – jer, tko ne voli lijepu haljinu ili dobru priču -  a oboje se može naći unutar ovih zamamnih korica. Ponekad nije lako vjerovati u magiju, ali Sophie Nicholls je vječnu priču i neiscrpnu temu o majkama i kćerima posula s tek neznatnim količinama čarolije, dovoljnim da ipak na tren dvojite i, ako u svom ormaru imate poneki vintage odjevni komad, provjerite krije li se u njegovim porubima nešto što prije niste vidjeli.

''Haljinu'' uspoređuju s ''Čokoladom'' Joane Harris, stoga ako vam je bila zanimljiva knjiga u kojoj glavnu ulogu ima svima nam omiljeni desert, velika je vjerojatnost da će vam se svidjeti i ova jer svi mi volimo lijepe ''krpice''. A kad je pročitate i ostanete pomalo pod dojmom ove svakodnevne a opet tako neobične priče, svidjet će vam se podatak da je ovo bila Fabijina priča, a Ella će nam ostatak svoje ispričati u drugoj knjizi ''The Dream''.

Naslov: Haljina Autorica: Sophie Nicholls Prijevod: Aleksandra Barlović Izdavač: Mozaik knjiga Uvez: meki Broj stranica: 276 Cijena: 129 kn