Knjiga tjedna: Djevojke koje sjaje

Proslavljena južnoafrička spisateljica Lauren Beukes uskoro u Hrvatskoj – na europskoj turneji bestselera Djevojke koje sjaje!

Knjiga tjedna: Djevojke koje sjaje

Djevojke koje sjaje uvrštene su u nekoliko uglednih Top 10 izbora najboljih knjiga u 2013. godini. Nova vrsta trilera s originalnom pričom Lauren Beukes prevedena je na više od 20 jezika. Njezina je domišljatost osvojila i Stephena Kinga.

Lauren Beukes južnoafrička je nagrađivana spisateljica koja piše romane i televizijske scenarije, snima dokumentarce, autorica je tekstova za stripove, a povremeno radi i kao novinarka.

Godine 2011. osvojila je nagradu Arthur C. Clarke za roman Zoo City, smješten u fantastičnom Johannesburgu. Među prethodnim djelima ističe se i Moxyland, distopijski cyberpunk-roman čija je radnja smještena u Cape Town, u kojem vlada korporativni aparthejd.

Prošle godine Beukes izdaje Djevojke koje sjaje (Profil Knjiga, 79,00 kn). Snažan je to, napet i privlačan triler koji ruši sve granice mogućeg, uključujući i granice autoričina uspjeha. Bestseler u Velikoj Britaniji i rodnoj joj Južnoj Africi postiže izvrsne rezultate u kontinentalnoj Europi. U završnom broju magazina Entertainment Weekly Stephen King navodi Djevojke koje sjaje među deset najboljih knjiga koje je pročitao u 2013. godini. Producentska kuća Leonarda DiCaprija otkupila je već prava za ekranizaciju ovoga romana.

U ovom je izuzetno napetu romanu Lauren Beukes uspjela spojiti gotovo nespojivo: akciju i liriku, triler i povijesni roman, SF i krimić. Učinila je to bez spisateljskog napora, čitateljima na radost: ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita do kraja.

Harper Curtis nasilnik je koji je pronašao kuću s nevjerojatnom tajnom gotovo jednako strašnom kao što je ona njegova poremećenog uma. Kuća otvara vrata u različita vremenska razdoblja, a u njima Harper pomno bira djevojke koje sjaje kako bi ih lišio tog sjaja. Kaže da njihova smrt nije njegov grijeh, već njihov: ne bi smjele sjati. On se čini savršen ubojica: nezaustavljiv, neuhvatljiv, on misli. Godine 1989. u Chicagu jedna je djevojka ipak preživjela njegov surovi napad. Kirby Mazrachi odlučna je u tome da mora naći svojeg krvnika. U istrazi otkriva lica djevojaka koje nisu preživjele i dokaze koji su zapravo nemogući. No za nju, koja je trebala biti mrtva, nema nemogućeg...

shimmer fallbackZagreb, Rijeku i Pazin posjetit će u sklopu svoje europske turneje, a za prvi susret s Hrvatskom odvojila je još nekoliko dana odmora. Ovog se tjedna Beukes druži s čitateljima u Poljskoj, a nakon Istre „Djevojke“ će zasjati u gradu svjetlosti, Parizu. Upravo je završila pisanje svoga novog romana Broken Monsters.

Raspored javnih nastupa Lauren Beukes u Hrvatskoj:
Zagreb: 28. 3. (petak), 18 h, Profil Mozaik Megastore, Bogovićeva 7 Rijeka: 29. 3. (subota), 11 h, Ex libris, Riva Boduli 3b Pazin: 29. 3. (subota), 17 h, Istrakon, Spomen dom

Ulaz će biti slobodan, a o svim dodatnim aktivnostima i promotivnim pogodnostima možete saznati na: www.facebook.com/ProfilKnjiga

Ponavljamo, Djevojkama koje sjaje nije odolio ni Stephen King, možete li vi?

„Izvanredno. Knjiga o dvoboju dva sjajno realizirana lika. Nevjerojatno postignuće.” – Independent
„Nova vrsta trilera. Mračna, nesmiljena i napeta priča o ubojstvima u iskrivljenom vremenu. Priča koja sjaji.” – Matt Haig
„Domišljata priča, pametna proza.” – Stephen King


Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje
Izdavač: Profil Knjiga D.O.O.
Broj stranica: 302
Godina izdanja: 2013
Uvez: Meki
Cijena: 79,00 kn


Petra Novosel

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.