Knjiga kao najbolji božićni poklon

Donosimo vam preporuke knjiga za ovogodišnji Božić, a neke od njih vam i poklanjamo

Knjiga kao najbolji božićni poklon

Ovogodišnji Božić, između ostalog, učinit će posebnim i pokloni koje darujete svojim najbližima, obitelji, partnerima i prijateljima. Iako nam dosta puta zna nedostajati ideja što nekome pokloniti i čime ga iznenaditi, mi vjerujemo da je dobra knjiga uvijek izvrstan dar za svakoga. Upravo zato donosimo vam preporuke naših izdavačkih kuća (Mozaik knjiga, Znanje, Algoritam, Ljevak, Planetopija, Profil) sa ciljem da pronađete nešto za svoje najdraže, ali naravno i za sebe. Popis je dugačak, knjige su raznovrsne i iznimno zanimljive, a na vama je samo da sve pomno proučite i odaberete! Uz to, Žena.hr i izdavačke kuće pripremile su punooooo knjiga koje ćemo vam pokloniti za ovaj Božić. Krenimo....


Profil

Žene

Moro kuharica

Gastronomsko putovanje Španjolskom, sjevernom Afrikom i istočnim Mediteranom. Kuharica „Moro“ jedinstveno je gastronomsko putovanje, knjiga koja dočarava način života u zemljama u kojima su tapas i meza – dijeljenje malih zalogaja hrane s prijateljima – mnogo više od nacionalnih stilova objedovanja.

Autori Sam (Samantha) i Sam (Samuel) Clark krenuli su u proljeće 1997. godine, prije otvaranja restorana „Moro“ u Londonu, na tromjesečni medeni mjesec kamp-kućicom kroz Španjolsku i Maroko do Sahare, želeći otkriti sitnice zbog kojih hrana ima okus po kraju iz kojeg dolazi. Učeći istodobno i jezik začina, da bi mogli odabrati naglasak koji žele dati jelu, uspjelo im je stvoriti niz jedinstvenih recepta. Kuharica „Moro“, u kojoj su skupljena njihova najdraža jela, samo je u Velikoj Britaniji prodana u više od 100 000 primjeraka.

Recepti su pisani jednostavnim jezikom, a prati ih mnoštvo praktičnih savjeta i izvanrednih fotografija, preporuke koje začine i kako upotrebljavati, s ponekom anegdotom autora o tome gdje su probali koje jelo ili kako su došli do nekog recepta. Prvo je poglavlje posvećeno pripremi domaćeg kruha, slijede recepti za jela koja se poslužuju kao tapas i meza pa juhe i recepti s ribama, mesom i povrćem, a priču zaokružuju slastice. Kombinacije začina i sezonskih namirnica stvaraju neočekivane i izvanredne arome, recepti su prilagođeni pripremi u svakome domu, a rezultat su prekrasna jela bogata okusom koja nas vode na putovanja Mediteranom kakav manje poznajemo.  

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Broj stranica: 288
Uvez: meki
Cijena: 219,00 kn

shimmer fallback


Cecelia Aherm: P.S. - Volim te

Holly i Gerry imali su savršen život — sretno oženjeni, živjeli su u Dublinu blizu svoje obitelji i prijatelja, dobro su se zabavljali, ukratko — svijet im je bio pod nogama. Ili su tako mislili. Kada je Gerry umro, Holly je mislila da ne može nastaviti živjeti bez njega. Dan prije svojega tridesetog rođendana, čovjek koji joj je bio ljubavnik i najbolji prijatelj napustio ju je. Ali Gerry je obećao uvijek biti uz Holly. I bio je. Ostavio joj je poruke. Holly svakoga mjeseca čita novu...

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Broj stranica: 381
Uvez: meki
Cijena: 49,00 kn

shimmer fallbackReza Aslan: Zelot: Život i vrijeme Isusa iz Nazareta

U ovoj ponešto kontroverznoj biografiji autor Reza Aslan istražuje Isusovo porijeklo, obitelj, te opisuje način života u Nazaretu u vrijeme njegova rođenja. Posebno plastično opisuje i doba apokaliptičnog žara u kojem je Isus živio te Palestinu prvog stoljeća, zemlju skromnih ljudi. Poslije je Isus kao židovski propovjednik i čudotvorac počeo putovati Galilejom, skupljajući sljedbenike i najavljujući „Kraljevstvo Božje“. Bilo je to doba snažnog nacionalizma, kada je otpor rimskoj okupaciji bila sveta dužnost svakog Židova. Dramatičan je opis Isusova ulaska u Jeruzalem. Pokret koji je za svojega kratkog života tako naglo stvorio i religija koju je propovijedao postali su toliko opasni tadašnjim moćnicima da su ga uhitili, mučili i smaknuli kao državnog zločinca. Tu nije kraj ove knjige jer autor nakon toga detaljno opisuje kako je nakon Isusove smrti pokret koji je stvorio ojačao te kako su ga nekoliko desetljeća nakon njegove smrti njegovi sljedbenici počeli nazivati Bogom te tko su bile glavne ličnosti koje su tome pridonijele.

Razgrćući pri tome mitove koji su se stoljećima stvarali, autor Reza Aslan baca novo svjetlo na „najveću priču ikad ispričanu“ i na jednu od najutjecajnijih i najzagonetnijih ličnosti u povijesti čovječanstva. Stvorio je tako provokativnu, elegantno napisanu biografiju koja se čita kao britko pisan roman. To je briljantan portret jednog čovjeka, jednog vremena i rođenja jedne religije. Njegova je knjiga izazvala brojne kontroverze i diskusije, smjesta privukla čitatelje, postala je globalni bestseler i tjednima se nalazila na prvim mjestima lista najprodavanijih knjiga. Prevedena je u tridesetak zemalja.

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Broj stranica: 300
Uvez: tvrdi
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallback

Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje

U ovom je izuzetno napetu romanu Lauren Beukes uspjela spojiti gotovo nespojivo: akciju i liriku, triler i povijesni roman, SF i krimić. Učinila je to bez spisateljskog napora čitateljima na radost: ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita do kraja.

Djevojke koje sjaje prevode se na više od 20 jezika i osvajaju vrhove svjetskih top-lista. Harper Curtis nasilnik je koji je pronašao kuću s nevjerojatnom tajnom gotovo jednako strašnom kao što je ona njegova poremećenog uma. Kuća otvara vrata u različita vremenska razdoblja, a u njima Harper pomno bira djevojke koje sjaje kako bi ih lišio tog sjaja. Kaže da njihova smrt nije njegov grijeh, već njihov: ne bi smjele sjati. On se čini savršen ubojica: nezaustavljiv, neuhvatljiv, on misli. Godine 1989. u Chicagu jedna je djevojka ipak preživjela njegov surovi napad. Kirby Mazrachi odlučna je u tome da mora naći svojeg krvnika. U istrazi otkriva lica djevojaka koje nisu preživjele i dokaze koji su zapravo nemogući. No za nju, koja je trebala biti mrtva, nema nemogućeg...

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Uvez: meki
Broj stranica: 302
Cijena: 79,00 kn

shimmer fallback


Nick Arnold, Allan Sanders: Kako rade automobili

Ako si se pitao kako radi automobil, ovdje ćeš pronaći odgovor! Utvrdi koji mehanizmi pokreću brisače vjetrobranskog stakla, motor, klipove, sustav ubrzanja i prijenosa, kotače, ovjes i kočnice u vozilima na benzinsko i dizelsko gorivo ili struju. Potom napravi vlastite modele te sam otkrij kako rade! Ova jedinstvena interaktivna knjiga sadrži sve što ti je potrebno za izradu 9 radnih modela. Pričvrsti zupčanike, šipke i kotače na perforiranu radnu ploču prema jednostavnim uputama. Potom ih pokreći te promatraj kako rade!

Ovaj sjajni interaktivni priručnik donosi mnogobrojna iznenađenja! Jasno objašnjenje svakog mehanizma, kronološki prikaz dočarava povijesni razvoj automobila, ilustracijama pokazuje kako navedeni mehanizmi rade. Knjiga sadrži detaljne upute za izradu 9 modela, radnu ploču te 47 dijelova i 12 matica i vijaka.

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Broj stranica: 22
Godina izdanja: 2013
Uvez: tvrdi
Cijena: 129,00 kn

shimmer fallbackManuel Šumberac, Kay Woodward: Snježna kraljica

„Bio jednom neki zao duh, zlobniji od svih drugih zlih duhova.“ Tako počinje priča o snježnoj kraljici. Taj je zli duh načinio čarobno zrcalo koje je izobličavalo sve što se u njemu ogledalo i njime je zastrašivao ljude. Ono se jednog dana razbilo i razletjelo u milijune komadića. Kada bi nekome upalo u oko, on bi svijet vidio kao ružno i nesretno mjesto, a ako bi mu došlo do srca, ono je postajalo sve hladnije, poput kocke leda.

U malenu gradu živjelo je dvoje djece, najboljih prijatelja, Kaj i Gerda. Uvijek su se zajedno igrali i svuda išli skupa. Jednoga dana Kaj je postao hladan i grub prema Gerdi. A zatim je otišao sa snježnom kraljicom. No, Gerda, prava mala heroina, odlučila je ostati vjerna svom prijatelju i nije odustajala od potrage za njim. Ostavila je sigurnost doma, odrekla se svojih novih i najdražih cipelica, otputila niz čarobnu rijeku, upoznala čarobnicu i njezin vrt, srela gavrana koji govori, pomogli su joj kraljević i kraljevna, mala razbojnica te predivan sob po imenu Bej. On je Gerdu odveo do dvorca snježne kraljice, gdje je pronašla svog prijatelja, potpuno izgubljenog.

Ova vječna priča o upornosti, vjernosti i ljubavi inspirirat će male i velike čitatelje, a prekrasne ilustracije poznatoga hrvatskog ilustratora Manuela Šumberca te jezičci, prozorčići i trodimenzionalni prikaz oživjet će slikovnicu pred vašim očima.

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Broj stranica: 24
Uvez: tvrdi
Cijena: 109,00 kn

shimmer fallbackMajda Rijavec, Dubravka Miljković: Teen psiha

Kako steći prijatelje, popraviti raspoloženje, umiriti strah i zabrinutost ili pak ojačati mišić samokontrole - odgovori na najčešća pitanja odrastanja nalaze se u priručniku za tinejdžere autorica Dubravke Miljković i Majde Rijavec. Interaktivni priručnik za rješavanje i razmišljanje sastoji se od mnoštva upitnika koji tinejdžerima pomažu da bolje upoznaju sebe te neposrednih i prisnih smjernica koji ih upućuju da se jače oslone na vlastite snage i lakše riješe probleme s kojima se svakodnevno susreću, kao što su kako odgojiti roditelje ili što s nastavnicima. Pregledan i komunikativan, dizajniran poput đačke svaštare s grafičkim elementima koje zorno prate sadržaj, priručnik za odrastanje pruža tinejdžerima oslonac za snalaženje u društvu, a može poslužiti i kao povod za razgovor s vršnjacima ili odraslima. Roditeljima i nastavnicima pak može poslužiti kao prozor u tinejdžerski svijet i savjetnik za bolje obostrano razumijevanje.

Posebno poglavlje posvećeno je učenju i savjetima kako lakše učiti ili kako se motivirati na učenje, a obuhvaćene su i ozbiljnije životne teme s kojima se mladi suočavaju, kao što su nasilje, i u obitelji i u školskoj sredini te pak razvod roditelja.
U uvodu autorice navode: “I čitanje knjige može biti poput razgovora s nekim. Knjiga te može utješiti jer ćeš shvatiti da i mnogi drugi imaju slične probleme. Vjerojatno ne bismo pisale cijelu knjigu kada bismo vjerovale da takve probleme ima samo nekoliko mladih ljudi. A, čitajući o tome kako se problemi mogu riješiti, mogu ti pasti na pamet ideje o kojima prije nisi niti razmišljao.”

Cijeli je priručnik začinjen anegdotama iz života slavnih (koji su također nekada bili tinejdžeri), dok je poglavlje o zaljubljenosti protkano mudroslovicama o ljubavi djece u dobi od 4 do 8 godina koja, uvjerile su se autorice, ponekad znaju više od nas!

Izdavač: Profil Knjiga d.o.o.
Broj stranica: 158
Uvez: Meki
Cijena: 89,00 kn

shimmer fallbackMozaik knjigaFannie Flagg: Još te sanjam

Upoznajte Maggie Fortenberry. Njezin život djeluje savršen - lijepa je, šarmantna i uspješna, baš kao što bi čovjek očekivao od nekadašnje Miss Alabame. Ali zapravo, Maggie je nesretna da nesretnija ne može biti. Dosad je već trebala živjeti u otmjenoj kući sa suprugom koji je obožava i djecom. Umjesto toga, ona za život zarađuje prodajući taj san drugima - iako je odnedavna njezinom poslu s nekretnimama krenulo od zla nagore.

Zato Maggie smišlja savršen plan da to sve okonča. I tad se počinju događati neobične stvari. Katapultirana u jedno neočekivano otkriće za drugim, Maggie shvaća vrijednu lekciju o prirodi prijateljstva, izazovima moderna života i opasnostima nemogućih snova. Ujedno spoznaje da svi, živi i mrtvi, imaju barem jednu malu tajnu...

"Avantura zlatne djevojke koja je u svemu jednako ekscentrična kako zvuči... postoji nešto dirljivo u hrabrim, od života umornim junakinjama Flaggove, zbog čega cijelim putem navijamo za njih!" - Independent

"Ovaj sjajno strpljiv, blag roman šarmantan je kao Scarlet O'Hara i utješan kao šalica kakaa." - Easy Living

Izdavač: Mozaik knjiga
Godina izdanja: 2013.
Uvez: meki
Broj stranica: 348
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackJean Plaidy: Istina o Lukreciji Borgiji

U dobi od tek osamnaest godina, Lukreciju Borgiju, zamamnu papinu kćer, život je već ošinuo sramotom i tragičnim gubitkom. U dekadentnome rimskom društvu 15. stoljeća nasilje je uobičajena pojava, a od zloglasne obitelji Borgia sablazan nikada nije daleko.

Nakon surovoga umorstva brata Giovannija, Lukrecija shvaća da mora izgraditi vlastiti život ako se kani istrgnuti iz korumpiranoga svijeta s kojim je povezana njezina obitelj. Nada se sreći sa suprugom Alfonsom, no njezin je brat Cesare čvrsto odlučio zadržati je u svojoj blizini. Doskora će se naći rastrgana između duboke ljubavi prema bračnome drugu i odanosti prema Cesareu, čovjeku koji je već jednom pokazao svoju surovost i neće oklijevati da to opet učini...

„Jedna od najboljih autorica povijesnih romana.“ – News Chronicle

Izdavač: Mozaik knjiga
Godina izdanja: 2013
Uvez: meki
Broj stranica: 446
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackTamar Cohen: Ljubavničina osveta

U izdanju Mozaika knjiga na police knjižara stigao je debitantski roman Tamar Cohen, LJUBAVNIČINA OSVETA. Roman u kojem će se prepoznati nekolicina žena... Da li ste se ikad zapitali „Na što je sve spremna ostavljena i gnjevna ljubavnica?“ U ovom krimi romanu odnosa koji je pisan u formatu dnevnika i u prvom licu, Sally vas uvlači u svoje situacije toliko jako da čitajući stranicu za stranicom osjećate njezine emocije. Emocije ostavljene žene. To je priča o ljubavnici, braku, odvojenosti, odrastanju, muškarcima, ljubavi, mržnji i osveti. Nakon što je dugogodišnji ljubavnik (Clive) ostavi, manično očajna ljubavnica (Sally) odlazi u ludilo. Pročitajte ovaj roman koji je sve samo ne lagano i romantično štivo sa šokirajućim krajem (nikada ne bi pogodili što će se dogoditi).

Misliš da si me se riješio?
Misliš da si završio priču?
Ti si tako, tako u krivu!

Sally i Clive su proveli pet godina u strastvenoj vezi. On ju je sada ostavio kako bi se posvetio supruzi i obitelji i Sally je prepuštena samoj sebi. Sve počinje običnom šetnjom pokraj njegove kuće i svraćanjem u restoran u kojem radi njegov sin. Potom Sally postane prijateljica s Cliveovom suprugom i kćerkom na Facebooku. Ali to je u redu, zar ne? Mislim, to su savršeno normalne stvari. Zar nisu? Od filma Fatalna privlačnost nismo doživjeli raspad jedne ljubavne veze prikazan na tako oštar, ciničan i uznemirujući način. Naposljetku, tko od nas nije upoznao normalnu i savršeno zdravu ženu koja nije malo poludjela nakon što ju je ostavio voljeni muškarac?

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 306
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackRuth Dugdall: Žena prije mene

Emma Hatcher ima sve: ljepotu, supruga koji je voli i zdravog sina. Ali to će imati samo dok joj se ne dogodi užasna tragedija za koju će biti osumnjičena jedna druga žena, žena koja nema ništa: ni ljepotu, ni supruga, žena koja je nedavno izgubila i tek rođeno dijete. Ta žena zove se Rose i zbog zločina koji nikad nije priznala morat će provesti pet godina iza rešetaka. Rose dijeli samo nekoliko tjedana od slobode, a službenica Cate, zadužena za njezinu uvjetnu kaznu, mora odlučiti je li se Rose pokajala za djetetovu smrt ili bi, ipak, u slučaju otpusta mogla predstavljati prijetnju društvu. Cate je uvučena u slučaj i počinje sumnjati u vlastitu prosudbu. Gdje je granica između ljubavi i opsesije, je li pravda uopće dostižna i, ako je to moguće, kojim sredstvima?

Roman Ruth Dugdall Žena prije mene postao je odmah po svom objavljivanju veliki hit. Oduševljeno ga je prihvatila i publika i kritika, a ubrzo je osvojio i dvije ugledne nagrade koje se dodjeljuju najboljim kriminalističkim ostvarenjima: nagradu Luke Bitmead i nagradu Udruženja pisaca kriminalističkih romana za najbolji prvi roman.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 302
Cijena: 129,00 kn

shimmer fallback

Daniel Kahneman: Misliti brzo i sporo

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Daniel Kahneman u svom je inovativnom radu na području psihologije proučavao racionalan model prosuđivanja i donošenja odluka. Jedan je od najznačajnijih mislioca današnjice čije su ideje i dostignuće utjecale na mnoga područja ljudskog djelovanja – korporativno poslovanje, medicinu i politiko. Sve do ove knjige, nije na jednom mjestu sažeo svoja istraživanja i promišljanja.

U dugo očekivanoj knjizi misliti, brzo i sporo Kahneman nas vodi na putovanje koje će nam otkriti temelje funkcioniranja našega uma i objasniti način funkcioniranja dvaju sustava koji pokreću naše mišljenje i način na koji donosimo odluke. Sustav 1 je brz, intuitivan i emotivan dok je Sustav 2 sporiji, savjetodavniji, racionalniji, logičniji.

Kahneman razotkriva neobične sposobnosti brzog razmišljanja – ali i zablude i predrasude – te upozorava na velik utjecaj koji intuitivni dojmovi imaju na naše misli i izbore. Uloga optimizma pri otvaranju novoga posla, značaj dobrog predviđanja mogućih rizika kod kuće i na poslu, poteškoće u predviđanju što će nas usrećiti u budućnosti, iluzija stručnoga mišljenja – sve to moguće je razumjeti samo ako znamo kako dva sustava funkcioniraju zajedno prilikom oblikovanja naših procjena i donošenja odluka.

Uvlačeći čitatelja u živahan razgovor o načinu na koji razmišljamo, Kahneman otkriva gdje možemo, a gdje ne možemo vjerovati našoj intuiciji i kako se služiti dobrobitima sporog mišljenja. Nudeći nam praktične uvide u načine donošenja odluka u poslovnom okruženju i osobnom životu te nas upućujući kako možemo koristiti raznolike tehnike da bismo se obranili od mentalnih obrazaca koji nas dovode u nezgodne situacije.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 538
Cijena: 199,00 kn

shimmer fallbackKerry Wilkinson: Slučaj Houdini

Narednica Jessica Daniel tek je pocela raditi na novom radnom mjestu, zamijenivši svog mentora, koji je ranjen u tucnjavi, i vec su je bacili u vatru na novom slucaju. U zakljucanoj kuci našli su ubijenu ženu. Nikome nije jasno kako je ubojica mogao uci i izaci, jer su vrata i prozori kuce bili zakljucani, a policija je kljuceve našla u žrtvinoj torbici. Ubojicu nitko nije vidio ni cuo… Narednici Daniel istovremeno posao otežava uporni novinar koji, cini se, zna o slucaju više nego policija. Bez pravih tragova i pod velikim pritiskom, pogotovo nakon što su pronašli i drugo tijelo pod istim okolnostima, Jessica se svim silama trudi naci ubojicu ali i i zadržati posao…

Postoji li uopce veza meu žrtvama? Kako se ubojica uspio približiti žrtvama i ubiti ih u, naizgled, nemogucim uvjetima, baš kao pravi maionicar… Ovo je prva knjiga u nizu o narednici Jessici Daniel.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 300
Cijena: 139,00 kn

shimmer fallbackDavid Gemmell: Troja – gospodar srebrnog luka

Gospodar srebrnoga luka poznati je kralj Eneja, snažni, brzi, oštroumni i smjeli ratnik. Njegov zakleti neprijatelj Argurij također je borac bez premca, čovjek nepopustljivih načela i neslomljive volje. Andromaha je svećenica s Tere, protiv svoje volje zaručena za Hektora, trojanskoga kraljevića, no zarekla se da će voljeti po svojem izboru i živjeti kako sama bude htjela. Sudbina će spojiti to troje ljudi, a iskre strastvene ljubavi i mržnje zapalit će vatru koja će obuhvatiti cijeli svijet. Kroz jednu od najljepših legendi antičkoga doba protkana je uzbudljiva priča prepuna najdubljih ljudskih osjećaja.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 511
Cijena: 149,00 kn

shimmer fallbackAriana Franklin: Gospodarica smrti

U Cambridgeu, jedno je dijete na užasan način ubijeno, a druga su djeca nestala. Bijesni građani za te zločine optužuju Židove, koji donose velik dio prihoda u riznicu kralja Henrika, stoga kralj želi da se pravi ubojica što prije pronađe. Za taj je zadatak zadužen slavni istražitelj, Simon Napuljski, kojemu pomaže Arapin i mlada žena, Adelia Aguilar. U Europi dvanaestoga stoljeća nema mnogo žena među liječnicima, ali Adelia je jedna od njih. Njezina specijalnost je znanost o leševima. Forenzika kao znanost nije ni u povojima i Adelia je, u stvari, gospodarica smrti, majstorica vještina koje mora skrivati da je ne bi proglasili vješticom.

„Franklin je uspjela životopisno oživjeti dvanaesto stoljeće.. Vrhunski  istraženo, s briljantnom junakinjom, prepuno izvanrednih pojedinosti iz života toga doba.“  - Kate Mosse

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 420
Cijena: 139,00 kn

shimmer fallbackNele Neuhaus: Snjeguljica mora umrijeti

Jednog kišnog dana u studenom jedinica K11 u Hofheimu pozvala je Piju Kirchhoff i Olivera von Bodensteina na mjesto nesreće koja se dogodila u tajnovitim okolnostima: jedna žena pala je s mosta na jureći automobil. Istraživanja su odvela Piju i Bodensteina u Altenhain, malo mjesto u Taunusu, u kojem je prije živjela žrtva nesreće Rita Cramer. Jedanaest godina prije toga ondje su jedne rujanske večeri bez traga nestale dvije šesnaestogodišnje djevojke. U sudskom postupku prema indicijama dvadesetogodišnji Tobias Sartorius, sin Rite Cramer, osuđen je na deset godina zatvora. Bodenstein i Pia Kirchhoff doznaju da se Tobias nakon izdržane kazne zatvora nedavno vratio u svoje rodno mjesto Altenhain. Je li napad na njegovu majku povezan s njegovim povratkom? Pia i Bodenstein nailaze u selu na zid šutnje. Kad ponovno nestane jedna djevojka, činilo se da će se ponoviti nemili događaji iz prošlosti. Istraživanje postaje utrka s vremenom jer seljani su uvjereni da znaju tko je kriv i odlučuju ovaj put uzeti stvar u svoje ruke.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 434
Cijena: 149,00 kn

shimmer fallback
Mihaela Velina, Tomislav Torjanac: Žabeceda

Ova duhovita, vesela i razigrana slikovnica pomoći će svakom djetetu da nauči slova. Vodeći hrvatski ilustrator Tomislav Torjanac oslikao je situacije iz života jednog žapca koji nas vodi kroz sva slova abecede. Slikovnica je namijenjena djeci vrtićkog i ranog osnovnoškolskog uzrasta, a pogodna je i za izvedbe u obliku igrokaza, recitacija i školskih/vrtićkih priredbi.

Svakome tko uči slova Ili rado žabe gleda Svidjet će se knjiga ova Jer zove se Žabeceda! U njoj žapčeve ga zgode Od slova do slova vode.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 24
Cijena: 59,00 kn

shimmer fallbackSanja Polak: Morski dnevnik Pauline P.

Nakon što nam je Paulina P. u svom gorskom dnevniku živopisno dočarala koje je zgode i nezgode doživjela u dok je bila u školi u prirodi na Sljemenu, u novoj nam knjizi priča što joj se sve dogodilo dok je sa svojom školom boravila u drugoj školi u prirodi, a to je ovaj put na moru i to Zadru. Provjerite kako su se Paulina i njezina družina snašli radeći kućanske poslove, kako su kuhali, pospremali i dovodili u red stan u kojem žive i što su pritom naučili. Ponovno je sve bilo duhovito, zabavno i poučno kao i sve knjige o Paulini.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 186
Cijena: 69,00 kn

shimmer fallbackZvonimir Balog: Prasica je opet lagala

Zvonimir Balog, najpoznatiji hrvatski pisac za djecu i mlade, autor je romana Prasica je opet lagala kojega Mozaik knjiga objavljuje po prvi puta. Riječ je o pustolovnoj pripovijesti o djevojčici Ružici koja se, vraćajući se iz škole, jednostavno izgubila i doživjela dvodnevnu čarobnu pustolovinu ni manje ni više nego na gradskom smetlištu. Na tom je smetlištu upoznala dva nova fantastična prijatelja koji su je na kraju i pratili do kuće, a njezini su roditelji i prijatelji priču čuli (i mogu je pročitati) onako kako ju je zapisao Ružičin djed.

Knjiga je namijenjena djeci mlađega školskog uzrasta kojima će motivi ove pustolovno-bajkovite priče biti bliski a mnoge od njih pronaći će i u drugim djelima književnosti za djecu kojima se naš napoznatiji i najobjavljivaniji književnik i pjesnik za djecu, mlade i odrasle, veoma rado služi kao inspiracijom za nove i originalne romane, pjesme i pripovijesti. Nakon Bontona 3, ovo je četvrta knjiga biblioteci Zvoimir balog za mlade, i provi roman koji do sada nie bio objavljivan. Ilustracije za knjigu i naslovnicu napravio je Niko Barun.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 184
Cijena: 79,00 kn

shimmer fallbackIvana Brlić Mažuranić: Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Iako napisan prije sto godina, roman Ivane Brlić Mažuranić Čudnovate zgode šegrta Hlapića i danas je jedna od najomiljenijih i najčitanijih dječjih knjiga. Zabavna, duhovita, napeta i poučna, cijelo je stoljeće uveseljavala mlade čitatelje čekajući svoju filmsku ekranizaciju. Sada, kad je film u režiji Silvija Petranovića pred nama, objavljujemo i ovo, posebno izdanje koje je ilustrirano fotografijama iz filma.

U filmu glavne uloge tumače Mile Biljanović, Ena Lulić, Goran Navojec i Kristina Popović, a između korica knjige i dalje su skrivene čarobne riječi velike književnice Ivane Brlić Mažuranić, riječi koje su svima uljepšale djetinjstvo.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 132

shimmer fallbackSanja Pilić: Baš sam hepi

Ova zbirka priča Sanje Pilić na duhovit i zabavan način donosi niz doživljaja iz života osnovnoškolaca. Diskretno poučna ova će knjiga istaknuti sve važne stvari koji dijete tog uzrasta mora znati: važnost učenja, prijateljstva, odgovornog odnosa prema sebi i drugima, ali i važnost igre i zabavljanja.

Izdavač: Mozaik knjiga
Uvez: meki
Godina izdanja: 2013.
Broj stranica: 110
Cijena: 69,00 kn

shimmer fallbackZnanjeShani Boianjiu: Vječne ratnice

Yael, Avishag i Lea odrastaju u pograničnom izraelskom gradiću u kojem pohađaju srednjoškolsku nastavu u montažnoj kućici. Njihovo prijateljstvo pomaže im da lakše podnesu monotoniju provincijske svakodnevice. Nakon unovačenja, djevojke se, svaka na svoj način, snalaze u teškim vojničkim uvjetima.Yael prolazi obuku za strijelca i flerta s momcima. Avishag nadzire izbjeglice koji pokušavaju prijeći granicu. Lea, na kontrolnoj rampi, zamišlja priče o ljudima koji prolaze pokraj nje.
Shani Boianjiu zajedljivim je humorom i grubim realizmom opisala sazrijevanje mladih djevojaka u izraelskoj vojsci, dočaravši pri tome nesigurnost života koji se odvija pred stalnom prijetnjom rata.

„Zapanjujuće i brutalno iskreno... Boianjiu povezuje motive odrastanja, seksualne inicijacije, strastvenog prijateljstva i potrebe za samostalnošću sa šokatnom stvarnošću vojničkog života.“ Bookpage

„Shani Boianjiu piše samosvjesno, sirovo i zabavno – upravo onako kakve su i njezine protagonistkinje.“  The New York Times

Izdavač: Znanje d.o.o.
Prijevod: Marta Klepo
Lektura: pseudonim Helena Tomčić (pr. ime Jelena Topčić)
Broj stranica: 246
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackTracy Chevalier: Posljednji bijeg

U najnovijoj knjizi autorica nas vodi u 19. stoljeće na široka prostranstva Amerike gdje će doseljenici iz različitih krajeva svijeta naći svoj novi dom. Tako će i glavna junakinja, Honor Bright, mlada kvekerica, zbog nesretne ljubavi napustiti rodnu Englesku i otisnuti se u nepoznato. Traumatično putovanje brodom preko Atlantika zauvijek će odrediti njezinu sudbinu – nema povratka. Svoj će novi dom pronaći u Ohiju gdje se neočekivano susreće s odbjeglim robovima na njihovu putu u slobodu ali i s potresnom ljubavlju koja je osuđena na neispunjenje. U okrutnom i neizvjesnom životu ona mora staviti na kocku svoja uvjerenja, svoju savjest pa i ljubav.

Odmah po objavljivanju književna je kritika označila ovu knjigu najboljom što je T. Chevalier dosada napisala.  

Izdavač: Znanje d.o.o.
Biblioteka HIT
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 248
Prevela s engleskog: Lidija Vinković

shimmer fallbackKarin Slaughter: Krhotine

„Vrhunac kriminalističkog žanra“ - Michael Connelly

U jednoj od vila Ansley Parka, elitnog naselja Atlante, brutalno je ubijena mlada djevojka. U krhotinama stakla u predvorju kuće policija zatiče prestravljenu majku koja je golim rukama usmrtila mladića kojega je tamo zatekla.
Iako je za slučaj nadležna atlantska policija, na mjesto zločina stiže i detektiv državnog istražnog ureda Will Trent. Odmah zamjećuje da je policiji nešto promaknulo – nešto je neobično u forenzičkim dokazima i u očima majke otupjele od šoka.
Naoružan samo slabim tragovima i stavljen u tim s lokalnom policajkom koja ga mrzi iz osobnih razloga, Trent ipak preuzima slučaj. Siguran je da je ovdje riječ o nečemu mnogo većem od ubojstva te da je pravi počinitelj još uvijek na slobodi...
IZ  TISKA

„Slaughter briljira u zavaravanju naših očekivanja… Rezultat je vrhunski triler koji će vas duboko dirnuti.“  - Evening Standard (U.K.)
„Jedan od najvećih ovogodišnjih književnih uspjeha.“  - Philadelphia Inquirer

Izdavač: Znanje d.o.o.
Broj stranica: 408
Uvez: tvrdi/ hit
Prevoditeljica: Mirta Jambrović
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackCheryl Strayed: Divljina

Najbolja publicistička knjiga 2012. godine: The Boston Globe, Entertainment Weekly

Dvadesetdvogodišnja Cheryl Strayed mislila je da je izgubila sve. Nakon majčine smrti njezina se obitelj rasula, a njezin je brak uskoro propao. Četiri godine kasnije, kad više nije imala što izgubiti, donijela je najvažniju odluku u svom životu. Bez ikakva iskustva i priprema, vođena samo slijepom voljom, propješačit će gotovo 2 000 kilometara Stazom pacifičkih vrhova, od pustinje Mojave preko Kalifornije i Oregona sve do države Washington – i to posve sama. Sjajno napisana, s puno topline i humora, DIVLJINA moćna je ispovijed o strahovima i željama mlade žene koja se bori protiv svih nevolja na mukotrpnom putovanju koje je dovodi do duhovnog ozdravljenja.  

„Knjiga godine.“ NPR, St. Louis Dispatch, Vogue
“Senzacionalno… književni i ljudski trijumf!”  THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW
„Hrabro je riječ koja najbolje opisuje ovu ženu i njezinu knjigu. Fenomenalno putovanje!“ San Francisco Chronicle

Izdavač: Znanje d.o.o.
Prijevod: Neda Helena Jeny
Lektura: Jasna Penzar
Broj stranica: 340
Cijena: 99, 00 kn

shimmer fallback

Jussi Adler-Olsen: Poruka u boci

U policijskoj postaji Wick u zabačenom kutku Škotske, jedna je boca dugo stajala zaboravljena na prozorskoj dasci. U boci se nalazila jedva čitljiva poruka. Znalo se jedino da je prva riječ POMOĆ  i da je poruka napisana krvlju. Kad jeziva poruka u boci napokon stigne na radni stol inspektora Carla Mørcka u Sektoru Q – odjelu za neriješene slučajeve – započinje niz strašnih događaja. Carl Mørck i njegov pomoćnik Assad uranjaju u jeziv slučaj nestale djece iz obitelji koje pripadaju vjerskim sektama i čiji nestanak roditelji nisu nikad prijavili. A vrijeme im polako curi...

Roman Poruka u boci (Flaskepost fra P) nagrađen je 2010. prestižnom nagradom za pisce krimića „Stakleni ključ“ u kategoriji Nordijski krimić godine, a produkcijska kuća Zentropa kupila je prava na snimanje televizijske serije po njegovim romanima.

"Nova zvijezda skandinavskih krimića" - The Times

"Istodobno duhovit i mračan roman... Inteligentan zaplet izaziva divljenje, a sama priča budi osjećaj nelagode."  – The Independent

Izdavač: Znanje d.o.o.
Bibliotka HIT
Broj stranica: 444
Uveza: veliki format / tvrdi uvez
Prevoditelj s engleskoga: Marko Maras
Cijena: 119,00 kn

shimmer fallbackJerker Eriksson & Axlander Sundquist: Tko je Victoria Bergman - Plamen gladi

Rad krim-inspektorice Jeanette Kihlberg na slučaju ubijenih imigrantskih dječaka prekinut je jezivim ubojstvom uspješnog poslovnog čovjeka u Stockholmu. Ubojstvo izgleda kao ritualno, ali nekoliko bizarnih detalja upućuje na osvetu. Psihoterapeutkinja Sofia Zetterlund pomaže Jeanette u izradi psihološkoga profila počinitelja, a njihova strastvena ljubavna veza dodatno komplicira stvari. Jeanette ulazi u trag tajanstvenoj Victoriji Bergman za koju osjeća da je ključ rješenja u zamršenom labirintu zločina...

"Bolje od Stiega Larssona" -  Anders Wennberg, Gefle Dagblad
"Ova trilogija se može svrstati među najbolje švedske krimiće. Možda je se može prozvati i najboljom u tom žanru." Anders Wennberg, Gefle Dagblad
"Ističe se među švedskim trilerima." - Bodil Juggas, Arbetarbladet

Izdavač: Znanje do.o.
Broj stranica: 408
Uvez: tvrdi
Prevoditelj: Sara Profeta
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackOliver Kuhn: Sve što muškarac mora znati

Sve što muškarac mora znati zabavan je šalabahter modernog muškarca, priručnik za sve situacije u kojima bi se mogao naći. Vino se u restoranu proba da provjerite nije li dobilo okus po čepu, a ne sviđa li vam se, viski se ne pije uz cigaru, dok je za ljubavnicu najbolje odabrati ženu koja je isto već u vezi - morao bi znati svaki muškarac koji drži do sebe, tvrdi Oliver Kuhn, autor zabavnog priručnika Sve što muškarac mora znati, koji je izdalo zagrebačko Znanje. Moderan muškarac mora znati kako preživjeti otmicu, voditi ljubav u avionu ali i glavne filozofske pravce i teorije.

Muškarac mora naučiti kako impresionirati žene. Autor nudi vodič zavođenja u 24 koraka, upute kako svladati strah od nepoznatih žena te gdje im je i kad najbolje prići. Kako sav taj trud ne bi pao u vodu, muškarac treba znati vješto otkopčati grudnjak i znalački voditi ljubav. Zapne li negdje, knjiga nudi i instruktivne dijagrame.

Zabavni priručnik za sve životne prilike sažetak je znanja iz šireg područja muškog interesa, a istovremeno i nepresušan izvor zanimljivosti kojima čitatelj ili čitateljica mogu obogatiti svakodnevnu konverzaciju i prije svega, proširiti opću kulturu. Povijest, religija, sport, jelo,  piće i mnoštvo drugih područja obrađeni su jasno, pristupačno i jezgrovito.  

Knjiga Sve što muškarac mora znati u prodaji je u svim Tisak media multimedijalnim knjižarama i Konzum super prodavaonicama.

Izdavač: Znanje d.o.o.
Uvez: meki
Broj stranica: 320
Cijena: 39,90 kn

shimmer fallbackBergner Daniel: Što žene žele?

Pustolovna znanost o ženskim tajnama

Općepoznata je stvar da muškarci u seksu švrljaju dok žene čeznu za bliskošću i povjerenjem. No, Daniel Bergner u ovoj provokativnoj knjizi preokreće sve ono što smo mislili da znamo o skrivenim ženskim željama. Na temelju opsežnih istraživanja i brojnih intervjua s glasovitim behavioristima Bergner preispituje tradicionalno poimanje ženske seksualnosti. Ovo hrabro i privlačno putovanje kroz svijet ženske čežnje traži odgovore na provokativna pitanja poput: jesu li žene možda manje monogamne od muškaraca? U kakvom su odnosu prisnost, emocionalna povezanost i požuda? Jesu li žene sklonije seksu sa strancima i grupnom seksu nego što se to uopće dade naslutiti? Nije li u stvari „slabiji spol“ agresivniji i anarhičniji u seksu od muškaraca? Koja je uloga narcizma – želja da se bude željena – u ženskoj seksualnosti? Jesu li političke stečevine („Ne znači ne“) štetne u krevetu? I nije li potraga za „ženskom viagrom“ zapravo potraga za izlječenjem od monogamije?   

Bergnerova istraživanja predstavljaju pionirski poduhvat o suvremenoj seksualnosti i suočavaju nas s kontroverznim, ponekad neugodnim otkrićima. Buntovna, izuzetno pronicava, briljantna i prosvjetiteljska, knjiga Što žene žele? promijenit će stavove o ženama i seksu, i zasigurno potaknuti brojne diskusije.    

Izdavač: Znanje d.o.o.
Prijevod: Neda Helena Jeny
Broj stranica:170
Cijena: 99,00

shimmer fallback

Luko Paljetak: Miševi i mačke naglavačke

Uz Slikovnicu Stribor najmlađi će čitatelji uživati u najljepšim domaćim i stranim tekstovima koje će likovno oblikovati isključivo najbolji hrvatski ilustratori.

Slikovnicu Miševi i mačke  naglavačke objavljujemo u povodu 40. obljetnice prvog izdanja ove nezaboravne zbirke pjesama našeg akademika Luka Paljetka uz koju su odrastale generacije čitatelja, a koja je sada  ilustrirana u otkvačeno komičnom stilu Ninoslava Kunca. Svi naši mali čitatelji, ali i njihovi roditelji, sada će moći uživati u ovom lektirnom naslovu u svježem umjetničkom ruhu. Anotologijske pjesme poput Mačka koja je mnogo jela, Stonoga u trgovini, Zaljubljeni krokodil i slično, zasjale su u novom sjaju uz sjajne i duhovite ilustracije.  

Izdavač: Znanje d.o.o.
Autor ilustracija: Ninoslav Kunc
Broj stranica: 36
Cijena: 59, 90 kn

shimmer fallbackMoj tajni dnevnik

Prijevod s engleskoga (Parragon Books) Lidija Vinković. Dnevnik je namijenjen djevojčicama od 8 – 12 godina.

Ovaj će dnevnik privući djevojčice ponajprije svojim efektnim ružičastim izgledom, bogatim tvrdim uvezom s lokotićem u obliku srca i ključićem koji osigurava čuvanje tajni. Djevojčice će upisivati u ovaj dnevnik važne datume, svoje misli i osjećaje te lijepiti omiljene fotografije. Bit će to, kad se popuni i ispišu sve rubrike, lijep i sentimentalni podsjetnik na dane odrastanja.

Izdavač: Znanje d.o.o.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 92
Cijena: 59, 90 kn

shimmer fallbackŠale sa Štrumpfovima 1

Najbolji vicevi iz Štrumpfozemske. Ponovno se susrećemo sa omiljenim likovima Štrumpfova! Najbolji vicevi iz Štrumpfozemske kriju pregršt šala o ovim malim plavim stvorenjima i pojavama iz njihovog svijeta. Šale su kratke, duhovite, jednostavne i razumljive djetetu. Svojom duhovitošću potaknut će i odrasle se u čitanju pridruže mališanima.

Izdavač: Znanje d.o.o.
Uvez: meki
Broj stranica: 96
Cijena: 39,90 kn

shimmer fallbackAlgoritamDiana Gabaldon: Tuđinka

Claire Beauchamp Randall, bivša ratna bolničarka, nakon II. svjetskog rata odlazi sa suprugom Frankom na drugi medeni mjesec u škotski Highlands. Dok razgledavaju krug menhira, Claire dotakne raskoljeni kamen u središtu kruga koji ju prebaci dvjesto godina u prošlost, u 1743. godinu. Na nju nasrne časnik britanske vojske, a zatim je otme banda brdskih odmetnika, koji nisu sigurni je li ona engleska špijunka ili dama u nevolji. Što god bila, sigurnije im je da je s njima, i oni je silom nastave voditi sve dublje u Highlands i sve dalje od kamenog kruga, kojim bi se mogla vratiti u vlastito vrijeme.

Kako bi izbjegla pogibelj, ona se odluči udati za mladog brđanina Jamesa Frasera. Premda se i dalje trudi vratiti Franku u 1946., neprestano je ometaju nevolje života u osamnaestom stoljeću i vlastita unutarnja previranja – jer osjeća da polako počinje voljeti Jamieja Frasera…

Dvadeset je godina prošlo od prvog objavljivanja Tuđinke, romana kojim je Diana Gabaldon osvojila srca milijuna čitatelja i čitateljica diljem svijeta, te pokrenula serijal koji se još nastavlja, a uz romane uključuje i pripovijetke, vodiče i stripove, dok je najavljeno i snimanje televizijskog serijala.

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Predrag Mavar
Ilustracija: Marina Leskovar Grubišić
Broj stranica: 780
uvez: tvrdi
Žanr: Roman fantastike
Cijena: 189,00 kn

shimmer fallbackÉlisabeth Badinter: Sukob

Između 1980. i 2010. godine u našem poimanju majčinstva dogodila se revolucija, a da je gotovo nismo ni primijetili. Riječ je o postavljanju majčinstva u središte sudbine žena.

To se dogodilo iz nekoliko razloga: ekonomska kriza velik je broj žena vratila kući, naročito onih s niskom stručnom spremom i ekonomski najranjivijih. Zbog velike nezaposlenosti, majčinstvo je još više došlo u prvi plan: pružalo je veću sigurnost i mir nego neki loše plaćen posao koji se lako može izgubiti. Kriza je zato imala i negativne posljedice po evoluciju muškaraca kojoj smo se nadali. Počeo je rasti njihov otpor prema podjeli poslova i prema jednakosti. Tu se pridružuje još nešto: kriza identiteta kakva još nije viđena u povijesti čovječanstva. Sve to, udruženo s modernističkim zazivanjem novog naturalizma u duhu Jeana Jacquesa Rousseaua, iznjedrilo je pozivanje na majčinski nagon i ponašanje koje on zahtijeva. Što to konkretno znači?

Danas biti u drugom stanju znači pridružiti se svojevrsnom obredu. Moderne majke moraju svome čedu pružiti najbolju moguću brigu: od višegodišnjeg dojenja, preko zajedničkog spavanja, platnenih pelena i barem godinu dana boravka s djetetom kod kuće, sve do kuhanja kašica od organskih namirnica, neprestanog nošenja, bez vikanja, kamoli lupanja po guzi: pred današnje je majke stavljen izazov kojem je rijetko koja dorasla, a koji kod njih izaziva u najmanju ruku frustracije. Svi su ti zahtjevi ženu vezali za kuću i domaćinstvo do razmjera kakvi nisu viđeni od 1950-ih, tvrdi Élisabeth Badinter, doajenka francuske intelektualne misli, u svom beskompromisnom djelu Sukob. Misao da niste dorasli kao majka ako koristite mliječnu formulu, jednokratne pelene, čak i ako ne želite prirodan porod, misao koja je nametnuta očekivanjima okoline, potkopava u ženi osjećaj ženstvenosti, vlastite vrijednosti, pa čak i smislenosti.

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Ljiljana Novković
Ilustracija: Jelena Radmanović
Broj stranica: 148
Uvez: meki
Žanr: Publicistika
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackKhaled Hosseini: I odjeknuše gore

U jednom afganistanskom selu davne 1952. godine siromašni Sabur pripovijeda djeci priču o dječaku kojeg je odveo demon. Sutradan će značenje te priče postati jasno – Sabur će, kako bi preživio, morati dati svoju kćerkicu jednom bogatašu u Kabulu.

Njegova će odluka odjekivati kroz potomke i poznanike obitelji u burnim desetljećima koja slijede, obilazeći cijeli svijet – od Kabula do Pariza, od San Francisca do grčkog otoka Tinosa – i neprestano se širiti, sa sve složenijim i dirljivijim posljedicama. Kroz niz priča unutar priče, ispripovijedanih s mnogih motrišta, promatrat ćemo načine na koje obiteljske veze znače skrb, ranjavanje, izdajstvo i žrtvovanje, i neprestano se podsjećati kako postupci ljudi, čak i oni naizgled nesebični, nikad nisu posve jednoznačni…

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Marko Kovačić
Ilustracija: Jelena Radmanović/Shutterstock
Broj stranica: 336
Uvez: tvrdi
Žanr: roman
Cijena: 138,99 kn

shimmer fallbackLauren Weisberger: Osveta nosi Pradu

Čekanje se isplatilo: Lauren Weisberger napokon je napisala nastavak svog prvog megahita Vrag nosi Pradu.

Gotovo je puno desetljeće prošlo otkako je Andy Sachs dala otkaz na poslu “za koji bi milijun djevojaka umrlo”, na mjestu suradnice Mirande Priestly u časopisu Runway – na snu koji se pokazao kao noćna mora. Andy i Emily, njezina nekadašnja glavna suparnica, u međuvremenu su zajedničkim snagama pokrenule luksuzni časopis o vjenčanjima. The Plunge je brzo postao neizostavno štivo za mlade žene sa stilom. Sad su njih dvije šefice: Andy piše i putuje do mile volje, a Emily planira zabave i pribavlja oglašivače kao iskusna profesionalka.

Što je još bolje, Andy je upoznala ljubav svog života. Max Harrison, nasljednik ugledne medijske obitelji, samouvjeren je, uspješan i neodoljivo prelijep. Njihovo vjenčanje bit će glavna tema svih društvenih rubrika. Kad se njihovi prijatelji i rodbina okupe u čast presretnoga para, Andy Sachs je na vrhu svijeta.

Samo, karma zna biti kuja. Kad svane jutro vjenčanja, Andy ne može zaboraviti prošlost. A kad otkrije tajno pismo s poraznim implikacijama, njezina se trema zbog udaje pretvori u jezivu stravu. Nije ni slutila da će je nastojanja da si stvori sjajni novi život vratiti onome mraku iz kojeg je jedva pobjegla prije deset godina – i dovesti ravno na put samoga vraga…

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Marta Kovač
Ilustracija: Nick Dewar
Broj stranica: 376
Uvez: meki
Žanr: roman

shimmer fallback

Douglas A. Anderson: Anotirani hobit

Hobit čitatelje diljem svijeta uvodi u čarobni svijet Međuzemlja, doma vilenjaka, čarobnjaka, patuljaka, goblina, zmajeva, orkova i brojnih drugih stvorenja koja opisuju Gospodar prstenova i Silmarillion – pripovijesti ponikle iz uma najvoljenijeg pisca svih vremena, J. R. R. Tolkiena.

U ovom proširenom i grafički potpuno preoblikovanom izdanju, Anotirani Hobit Douglasa A. Andersona pruža definitivno objašnjenje izvora, likova, mjesta i pojmova iz svevremenskog klasika J. R. R. Tolkiena. Uz Andersonove bilješke, te potpuno obnovljeni i ispravljeni tekst izvornika, nalazi se više od 150 ilustracija koje vizualno tumače Hobita kroz mnoge kulture gdje se Međuzemlje upoznalo i zavoljelo. Uvršteni su i Tolkienovi izvorni crteži, zemljovidi i slike u boji, zbog čega je ovo najluksuznije i najinformativnije izdanje Hobita na svijetu.

Anotirani Hobit pokazuje postupke spisateljskog rada J. R. R. Tolkiena, njegovih interesa i djela koja su na njega utjecala, te načine na koji je to oblikovalo pojedinosti Međuzemlja. Knjiga pruža vrijedan uvid u Tolkienov život i povijest objavljivanja Hobita, te pojašnjava kako se svaki dio radnje uklapa u ostatak Tolkienova izumljena svijeta. Tu saznajemo kako se lik Goluma preradio da odgovara pravoj naravi Prstena Jednog, te otkrivamo puni tekst Pohoda na Erebor, Gandalfova objašnjenja razloga za slanje Bilba Bagginsa na putovanje s patuljcima. Anderson otkriva i značajne, često iznenađujuće spone između ove knjige i našeg svijeta i književne povijesti – od Beowulfa do Čudesne zemlje Snergova, od braće Grimm do C. S. Lewisa.

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
Ilustracija: J. R. R. Tolkien/Robert Overholtzer
Broj stranica: 416
Uvez: tvrdi
Žanr: lijepa književnost + publicistika
Cijena: 179,00 kn

shimmer fallbackJohn Grisham: Parničari

Nakon što je napustio obećavajuću karijeru pravnika i upustio se u ozbiljno pijančevanje, David Zinc danas je trijezan, nezaposlen i dovoljno očajan da prihvati posao u Finley & Figgu, takozvanoj “žanrovskoj” odvjetničkoj tvrtki. U stvari, partneri Oscar Finley i Wally Figg obična su dva lešinara koja trče za hitnom pomoći u potrazi za novim slučajevima i prepiru se poput starog bračnog para. No, sada su nabasali na slučaj koji bi ih mogao obogatiti – a da se usput i ne bave previše samim pravom.

Građanska tužba podignuta je protiv Varrick Labsa, farmaceutskog giganta s godišnjom zaradom koja premašuje dvadeset pet milijardi dolara. U tužbi se tvrdi da Krayoxx, njihov najpopularniji lijek, uzrokuje srčani udar. Wally Figg već osjeća miris novca. Sve što Finley & Figg moraju učiniti jest pronaći nekoliko osoba koje su uzimale Krayoxx i voljnih da se pridruže tužbi. Zvuči predobro da bi bilo istinito. I jest…

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Leira Harabalja
Ilustracija: Stardust LAB/Shutterstock
Uvez: meki
Žanr: Roman
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackSandra Vitaljić: Rat slikama

Fotografska preciznost ili fotografsko pamćenje su sintagme u dnevnoj upotrebi koje pokazuju da se fotografija kao medij shvaća kao nešto objektivno i pouzdano, čisti dokument. Ta, naizgled objektivna „priroda“ fotografije čini fotografiju najpodobnijom za manipulacije, jer fotografiji je najlakše povjerovati i na nju se zdravorazumski pozvati. Naravno da je slavni „zdrav razum“ često u potpunoj zabludi.

Ne samo u ratu, ali u ratu posebno, fotografija je idealno oružje – da oružje – za galvaniziranje i manipulaciju masama, za formiranje uvjerenja po volji manipulatora. Knjiga Sandre Vitaljić Rat slikama – suvremena ratna fotografija dotiče se različitih slikovitih manipulacija ratnom fotografijom kroz povijest, komentira i inovacije digitalizirane fotografije, a posebno se osvrće na manipulacije fotografijama tijekom ratova proizišlim iz raspada Jugoslavije. Osim što rasvjetljava tamnu komoru uma manipulatora najčešće upregnutog u službu stvaranja neprijatelja i proizvodnje homogenizacije u vlastitom narodu, njezina znatiželja zaviruje posvuda izvan kadra, u kontekst, a proteže se sve do etičkih pitanja.

Sandra Vitaljić s posebnom pažnjom ispisuje poglavlja koja problematiziraju pornografske moduse reprezentacije, estetizaciju, galerizaciju i muzealizaciju prizora s ratišta, kao i trajni proces reproduciranja kulturalnih, tj. rodnih, klasnih i etničkih stereotipa posredstvom ratne, odnosno dokumentarne fotografije. Istodobno, ova knjiga postavlja ključno pitanje o vjerodostojnosti fotografskih slika u funkciji dokumenta. Rat slikama – suvremena ratna fotografija je knjiga koju čini sjajan analitički tekst – autoričin praški doktorat koji je za ovu priliku temeljito prerađen – ekskluzivni intervjui s 10-ak istaknutih ratnih fotografa i bogatstvo ilustracija od 200-tinjak fotografija i reprodukcija novinskih stranica i snimaka. Nešto od toga materijala je uznemirujuće, čak šokantno. Valja je držati van dosega djece i mentalnih maloljetnika.

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Ilustracija: Studio Hamper
Broj stranica: 268
Uvez: meki
Žanr: Publicistika
Cijena: 248,99 kn

shimmer fallback

Jay Asher: Trinaest razloga

Jednog dana nakon škole Clay Jensen na svom trijemu pronađe kutiju. U njoj je sedam dvostranih audiokazeta. Na njima se nalazi trinaest priča. Trinaest razloga zašto se Hannah Baker ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi koja joj je dala razlog za samoubojstvo. Svaka od njih mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu. Inače kopija snimki postaje javna.

Ne znajući kakvog je udjela mogao imati u sudbonosnoj odluci djevojke koja mu se oduvijek sviđala, ali koju nikad nije uspio upoznati kako treba, Clay počne preslušavati snimke i suočavati se sa sudbinom Hanne Baker i vlastitom krivnjom…

Ispripovijedan s iznimnim razumijevanjem i suosjećajnošću, književni prvijenac Jaya Ashera Trinaest razloga postao je miljenik i publike i kritike, pokrenuvši javnu raspravu o ovoj iznimno osjetljivoj i presudno važnoj temi. Ova posebna knjiga ubrzo nakon izlaska popela se na prva mjesta svih relevantnih top-ljestvica i tamo ostala mjesecima, dobitnica je niza uglednih američkih književnih nagrada i proglašena je najboljom knjigom za mlade u Americi u godini izlaska, a neki dijelovi uvršteni su u udžbenike.

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Lidija Milenkov Ečimović
Ilustracija: Jelena Radmanović
Broj stranica: 208
Uvez: meki
Žanr: roman
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackBecca Fitzpatrick: Tišina

Kad preostane jedino tišina, može li se napokon čuti istina?

U tišini svoje glave, bez sjećanja na protekle mjesece, Nora ne zna tko je Patch, ne prepoznaje tko joj je prijatelj, a tko neprijatelj. No, zna da je bila oteta i da pod svaku cijenu mora saznati tko joj je oduzeo slobodu, sjećanje i gotovo ju ubio. U njezinom se životu pojavljuje tajanstveni stranac, čija joj sama prisutnost budi sva osjetila i tjera je na nepromišljene poteze…

No, hoće li ljubav koju je osjećala prema Patchu probiti maglu začaranog zaborava, prije nego što joj njezin najveći neprijatelj do sada oduzme majku, sudbinu i budućnost? Omiljeni serijal Becce Fitzpatrick dobiva i svoj treći nastavak nakon hitova Tiho, tiho, anđele i Crescendo. Pripovijest o ljubavima, čežnjama, strahovima, nadnaravnim bićima i iskušenjima vječnosti oduševljava milijune mladih čitatelja diljem svijeta!

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Danijela Banović
Ilustracija: Copyright © James Porto
Broj stranica: 276
Uvez: meki
Žanr: roman/young adult/fantasy
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackCassandra Clare: Grad od stakla

U Gradu od Kostiju, petnaestogodišnja Clary Fray susrela se sa svijetom sjenolovaca, tajnog odreda posvećenog istjerivanju demona iz našeg svijeta. Susret je završio tragično jer je Claryna majka nestala, a groteskno čudovište koje je poslao zao i moćni Valentine napalo je i gotovo ubilo Clary. Grad od Pepela nastavlja gdje je Grad od Kostiju stao: Clary očajnički pokušava život vratiti u normalu, no to se pokazuje nemogućim. Majka joj je još uvijek u bolnici, u neobjašnjivoj komi. Ona i njezin novootkriveni brat Jace sjenolovcima su postali vrlo sumnjivi zbog svoje tajne povezanosti s Valentineom.

U trećem dijelu, Gradu od Stakla, Clary će biti prisiljena iskoristiti svu mudrost i novostečene čarobne vještine da dođe do Grada od Stakla gdje se krije tajna koja će njezinu majku spasiti iz tajanstvenog i dugotrajnog sna. Grad od Stakla zabranjeno je mjesto, a ljubav je smrtni grijeh. Prošlost će se početi miješati sa sadašnjošću, a Clary i Jace će se trebati suočiti s najstrašnijom osobom – vlastitim ocem…

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Mladen Kopjar
Ilustracija: Cliff Nielsen
Broj stranica: 380
Uvez: meki
Žanr: roman
Cijena: 118,99 kn

shimmer fallback

Gregov dnevnik 4: Ljetna žega

Ljetni su praznici, vrijeme je prekrasno i svi se klinci zabavljaju vani. A gdje je Greg? U kući, s navučenim zavjesama, igra videoigrice na svojoj konzoli. Greg, koji samog sebe naziva “kućnim tipom”, živi svoju ljetnu fantaziju – nema odgovornosti i nema pravila. No, Gregova mama si je drugačije zamislila idealno ljeto, krcato raznim aktivnostima i obiteljskim druženjem.

Gregov posjet javnom bazenu ostavit će mu trajne traume – ili bar on to tvrdi, a neće se bolje provesti ni u maminom frizeraju… Četvrtim nastavkom Gregovog dnevnika Jeff Kinney potvrdio je svoj položaj na vrhu svjetskih ljestvica bestselera, a svi ljubitelji malog žgoljavca ponovo će se nasmijati do suza! Prijevod serijala potpisuje Ivan Zorić.

Izdavač: Algoritam d.o.o.
Prijevod: Ivan Zorić
Ilustracija: Chad W. Beckerman i Jeff Kinney
Broj stranica: 224
Uvez: tvrdi
Žanr: dječji roman
Cijena: 79,00 kn

shimmer fallbackLjevakLorna Bryne: Anđeoska poruka nade

Lorna vidi anđele jasno kao što mi ostali vidimo ljude i razgovara s njima svakoga dana. U prijašnjim knjigama Lorna je govorila o svojem životu i o tome na koji su je način anđeli pripremali da poruku prenese svijetu. Ova knjiga prenosi njezinu poruku nade namijenjenu vama. Lorna piše o tome kako viđa anđele koji pomažu ljudima kada se osjećaju umornima, bespomoćnima, nevoljenima, kada misle da su loši roditelji, kada su financijski preopterećeni. U Anđeoskoj poruci nade Lorna na jednostavan način otkriva kako se obratiti anđelima za pomoć.

„Byrneova pruža nadu i širi osjećaj mira; nešto što Crkva, u mnogim slučajevima, već dugo ne uspijeva postići.“ - Times

„Svijet je otkrio skromnu mističarku koju bi bilo dobro poslušati.“ - Daily Mail

Izdavač: Naklada Ljevak
Biblioteka: NAR
Uvez: tvrdi
Cijena: 129,00 kn

shimmer fallbackGuillaume Musso: Što bih ja bez tebe

Mussoov romantični triler s elementima fantastike priča je o pariškom policajcu koji se, slijedeći kradljivca umjetnina,  ponovo nađe u Americi, gdje nakon više od deset godina iznova susreće svoju prvu ljubav, djevojku po imenu Gabrielle.

San Francisco, 1995: Martin i Gabrielle zaljubljuju se za vrijeme ljetnih praznika. On je Francuz, upravo je diplomirao i namjerava postati policijski inspektor dok potajno sanja o spisateljskoj karijeri. Gabrielle je studentica na Berkeleyu. Ljeto završava, Martin se mora vratiti u Pariz, a rastanak od Gabrielle slama mu srce i ostavlja bolnu uspomenu koja ga i dnas progoni.

2008. Martin je postao policijski inspektor i u Parizu pokušava riješiti slučaj krađe umjetnina (kradljivac je neuhvatljivi Archibald McLean) koji ga ga već dulje vrijeme zaokuplja i frustrira.Pokušaj da McLeana uhvati na djelu, u krađi skupocjene Van Goghove slike iz Musee d'Orsay, za Martina završava porazno, i u nastojanju da se iskupi za neuspješnu akciju on slijedi Archibalda u San Francisco.

Gabrielle, Martin i Archibald, sudbinski su povezani, no samo Archibald zna na koji način. Gabrielle ima dva važna muškarca u životu. Jedan je njezin otac, a drugi njezina prva ljubav. Jedan je slavni policajac, drugi je slavni kradljivac umjetnina. Sudbina joj je pred puno godina oduzela obojicu, a onda se odjednom pojave u njezinom životu u isto vrijeme i izokrenu joj život naglavačke. Njih su dvojica smrtni neprijatelji, no Gabrielle odbija odabrati. Ona bi ih obojicu željela sačuvati, okončati njihovo neprijateljstvo, jer ih obojicu jednako voli. No  sukob između dva smrtna neprijatelja mogao bi završiti tragično. Osim ako...

Izdavač: Naklada Ljevak
Biblioteka: Graham Greene
Broj stranica: 308
Uvez: meki i tvrdi
S francuskog prevela: Duška Gerić Koren
Urednica: Nada Brnardić
Cijena: 139,00 kn

shimmer fallbackJorge Amado: Gabriela, klinčić i cimet

Humorističko-satirični roman "Gabriela, klinčić i cimet" duhovit je i zabavan panoramski prikaz života u malom brazilskom gradiću početkom 20. stoljeća, a Jean Paul Sartre hvalio ga je proglasivši ga "pučkim romanom u najboljem smislu te riječi".

Amado nas vodi u vrijeme kad su u brazilskoj provinciji Bahiji sredinom 1920-ih vladali kraljevi kakaa, kad su se razmirice rješavale pištoljima, a od prevarenog muža očekivalo se da okaljanu čast obrani ubojstvom preljubnice i njezina ljubavnika. Radnja se odvija u dva paralelna rukavca koji se povremeno isprepliću: jedan opisuje bitku između tradicionalista koji žele gradić Ilhéus zadržati onakvim kakav je oduvijek bio - pospan i nazadan - i ljudi koji žele da se njihov gradić prilagodi modernom životu. Drugi rukavac radnje prati priču arapskog krčmara Nasiba Saada, koji u potrazi za kuharicom susreće siromašnu mladu mulatkinju Gabrielu.

Nakon što spere prljavštinu i prašinu i prnje zamijeni privlačnim haljinama Gabriela se otkriva u punokrvnoj, raskošnoj ljepoti te svim muškarcima u gradiću zavrti glavom. Da bi je sačuvao samo za sebe Nasib ju je spreman oženiti, no ona je poput egzotičnog divljeg cvijeta: ako ga ubereš i staviš u vazu, brzo će uvenuti. Gabriela voli biti Nasibova kuharica i ljubavnica, no ne želi mu biti supruga. Nije joj do toga da postane uvažena dama - ona jednostavno želi biti Gabriela.

Biblioteka: Cicero
Izdavač: Naklada Ljevak
Broj stranica: 478
Uvez: tvrdi
Urednik: Nada Brnardić
S portugalskog prevela: Tanja Tarbuk
Cijena: 159,00 kn

shimmer fallbackGlenn Bleck: Božićni pullover

Autor bestselera koji je dosegao prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih knjiga New York Timesa te poznati radijski i televizijski voditelj Glenn Beck nudi na pravo klasično blagdansko djelo o dječačkim uspomenama, mučnim životnim lekcijama i stvarnom značenju darova koje jedni drugima darujemo s ljubavlju.
Nismo bili bogati, nismo bili siromašni – jednostavno smo bili… Nikad nam ništa nije nedostajalo, osim možda da više vremena provodimo zajedno…

Kad je Eddieju bilo dvanaest godina, jedino što je želio za Božić bio je bicikl. Iako mu je život postao težim – a novca je bilo manje – otkako mu je otac umro, a obiteljska se pekarnica zatvorila… Eddie je sanjario da će njegova majka možda nekako smisliti način da tog čudesnog jutra uz njihovo skromno božićno drvce ipak zablista bicikl iz njegovih snova.

Umjesto bicikla, od majke je dobio pulover. Glupi, ručno ispleteni, ružni pulover koji je mladi Eddie zgužvao i bacio u kut svoje sobe. Duboko povrijeđen spoznajom da djeca ne dobiju uvijek ono što žele, i premlad da shvati da već ima najveće životno blago, Eddie je tog božićnog jutra krenuo na mračno i bolno putovanje odrastanja. Tek nakon teške borbe sa samim sobom, vjerom i obitelji – uz pomoć i savjete zagonetnog susjeda Russela – Eddie će se probiti kroz životne oluje i na koncu spoznati pravi smisao i važnost jednostavnog dara koji mu je majka isplela s ljubavlju.

Utemeljen na duboko osobnoj i istinitoj priči, roman Božićni pulover topla je i dirljiva priča o obitelji, vjeri i opraštanju, koja nam pomaže da lakše sagledamo i vlastiti život – a usto nas potiče da se upitamo znamo li doista što je u njemu najvažnije.

Izdavač: Naklada Ljevak
Biblioteka: Biblioteka NAR
Broj stranica: 262
Uvez: tvrdi
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallback
Stephen Hunter: 47. samuraj

U svom najnapetijem, najegzotičnijem i najuspješnijem trileru do sada – romanu 47. samuraj Stephen Hunter združuje dva samo naizgled oprečna lika. I jedan i drugi – Bob Lee Swagger i Philip Yano – postupno će otkrivati da su se njihovi očevi – dva hrabra ratnika – susreli na Iwo Jimi 1945. u krvavoj i kaotičnoj bitci, koju je samo Eric Swagger preživio. Šezdeset godina poslije, Yano želi odati počast svome ocu heroju i traga za mačem koji je njegov otac nosio u ratu. Bob Lee će pronaći taj mač i odnijeti ga, iz pijeteta, Yanu u Tokio. Ubrzo se ispostavlja da taj mač nije obična obiteljska uspomena nego legendarni mač shin-shinto katana, pravo nacionalno blago koje evocira uspomene na slavne dane japanske povijesti.

Bob Lee Swagger neprimjetno upada u kovitlac strašnih zločina i mnoštva događaja koje uglavnom ne shvaća – u jednome trenutku će mu se učiniti kako je sam sebe survao u tajanstveni svijet besprizornih ubojica, pravih samuraja, tamnih tokijskih noći, japanske mafije i neispisanih pravila japanske kulture, no kako priča odmiče, on shvaća da se iza živopisne mitologije krije svima poznati trijumvirat – novac, seks, moć.

Bob Lee je vijetnamski veteran i njegov mu ratni moral nalaže da se mora oduprijeti procvalome užasu koji ga je iznenada sapleo. U njegovu pohodu kroz čudnovat, blješteći i zloslutan svijet pomaže mu američka službenica japanskog podrijetla, diler i hrabri novinar. No kako nasilje eskalira, Bob Lee postupno shvaća da mu preostaje samo jedna šansa: da i sam postane samuraj.

Biblioteka: Biblioteka Graham Greene
Izdavač: Naklada Ljevak
Broj stranica: 407
Uvez: meki
Cijena: 139,00 kn

shimmer fallbackMargaret MacMillan: Mirotvorci – šest mjeseci koji su promijenili svijet

Knjiga "Mirotvorci" ugledne kanadske povjesničarke Margaret MacMillan obrađuje prvo i najvažnije šestomjesečno razdoblje mirovne konferencije u Parizu 1919. godine kojom je okončan Prvi svjetski rat. Pariška mirovna konferencija obilježila je europsku i svjetsku politiku 20. stoljeća, a u mnogim segmentima posljedice odluka osjećaju se sve do današnjih dana. Autorica na vrlo minuciozan ali živopisan način prikazuje aktivnosti glavnih aktera konferencije – Velike četvorice: američkog predsjednika Wilsona, britanskog premijera Lloyda Georgea, francuskog premijera Clemenceana i talijanskog predsjednika Orlanda koji su htjeli spriječiti obnovu njemačkog militarizma, osigurati trajan mir, uspostaviti jednakost velikih i malih država u političkom i ekonomskom pogledu, ukinuti tajnu diplomaciju, afirmirati princip samoodređenja naroda i osigurati pravedne i sigurne granice novonastalim državama – ali u tome nisu uspjeli.

Portreti Velike četvorice i mnogih drugih delegata Pariške mirovne konferencije – od Lawrencea od Arabije do poljskog pijanista i političara Ignaca Paderewskog – živo su dočarani a autorica se jednako autoritativno bavi zamršenim problemom granica na Balkanu, stvaranjem novih država, poput Čehoslovačke, ratom između Grčke i Turske, japanskim osvajačkim ambicijama na Pacifiku i mnoštvom drugih tema – iznad svega se trudeći da bude objektivna u svojem prikazu. Knjiga je postigla status bestselera i osvojila brojna priznanja, između ostalog i Pen Hessell Titlman Prize, Duff Cooper Prize i Samuel Johnson Prize.

Izdavač: Naklada Ljevak
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 688
Cijena: 129,00 kn

shimmer fallback
Veronica Roth: Različita

Šesnaestogodišnja se Tris nalazi pred strašnim izborom jer se ne uklapa u podijeljeno društvo kojemu se svi moraju pokoriti. Stoga Tris kreće u pustolovinu kako bi doznala kamo doista pripada. Zaprepaštena surovošću života, ona ne može vjerovati nikome. Pa ipak, upoznat će privlačnog mladića koji se istovremeno doima i prijeteći i zaštitnički. Najteži je izbor tek iščekuje.

Nastupni roman Veronice Roth Različita kompleksna je priča o šesnaestogodišnjakinji koja je prisiljena izabrati između tipične i sebične obitelji te avanturističke i neizvjesne budućnosti. Beatrice „Tris“ Prior živi u Chicagu koji se raspada, grad je podijeljen na pet frakcija, u skladu s uvjerenjima i strastima. No, Tris se suočava sa svojim najdubljim strahovima kad otkrije da je Različita i da je stoga meta opasnih lidera. Paralelno se upušta u romantičnu i nasilnu vezu s instruktorom, a roman se pretvara u nepredvidljivu i neizbježnu avanturu. Različita je distopijski triler nabijen napetim odlukama, melodramatskim izdajstvima, neočekivanim posljedicama i neobičnom ljubavnom pričom.

Veronica Roth, spisateljica koja ima samo 22 godine i koja je studirala kreativno pisanje na Northwestern University, nastupila je vrlo uspješno s ovim romanom koji je postao jedan od najvećih bestselera u 2011. godini.

Biblioteka: Graham Greene
Izdavač: Naklada Ljevak
Uvez: meki
Prevoditelj: Ivana Šojat-Kuči
Broj stranica: 387
Cijena: 145,95 kn

shimmer fallbackJulie Cross: Oluja

Godina je 2009. Devetnaestogodišnji Jackson Meyer normalan je dečko – studira, ima djevojku ... i može putovati kroz vrijeme. Ali to nije kao u filmovima – nakon njegovih skokova kroz vrijeme ništa se ne mijenja, nema problema s kontinuuom prostora-vremena niti pokvarenih kondenzatora protoka – to je samo bezazlena zabava. To jest, do onoga dana kada se stranci iznenada pojave pred Jacksonom i njegovom djevojkom Holly i kada tijekom borbe s Jacksonom Holly zadobije smrtonosan hitac. U svojoj panici Jackson slučajno odskoči dvije godine unatrag, u 2007., ali taj odskok nije nalik njegovim ranijim povratcima u prošlost. Sada je zapeo u 2007. i ne može se vratiti u budućnost.

Očajnički želeći da se nekako vrati u 2009. i spasi Holly no ne mogavši se vratiti u pravu godinu, Jackson se primiri u 2007., nauči sve što može o svojoj sposobnosti i upoznaje Holly ... ponovno. Uskoro otkriva da ništa u njegovom životu nije onakvo kakvim se činilo, uključujući njegovog oca. Ne prođe dugo prije no što ljudi koji su u 2009. ubili Holly dođu tražiti Jacksona u prošlosti, a ti „Neprijatelji vremena“ neće prezati ni pred čim da unovače tog moćnog, mladog putnika kroz vrijeme. Da ga unovače ... ili ubiju. Sastavljajući slagalicu naznaka o svome ocu, Neprijateljima vremena i samome sebi Jackson mora odlučiti koliko daleko je voljan otići da spasi Holly ... a možda i cijeli svijet.

Biblioteka: Graham Greene
Izdavač: Naklada Ljevak
Broj stranica: 410
Uvez: meki i tvrdi
Cijena: 149,00 kn

shimmer fallbackJosephine Angelini: Nesuđeni

Helen Hamilton provela je čitavih svojih šesnaest godina pokušavajući sakriti koliko je posebna – što i nije lak zadatak na otoku tako malenom i zaklonjenom kakav je Nantucket. A postaje samo sve teže. Iz noćnih mora o očajničkom putovanju kroz pustoš, Helen se budi goreći od žeđi, tek da bi otkrila da su joj plahte prekrivene prljavštinom i prašinom. I u školi je proganjaju prikaze triju žena koje plaču krvavim suzama... A kada prvi put naleti na Lucasa Delosa, neće ni znati da im je sudbina namijenila glavne uloge u tragediji koje Suđenice uporno ponavljaju kroz čitavu povijest.

Dok Helen razotkriva tajne o svome podrijetlu, ona doznaje da su neki mitovi više od pukih priča. Ali čak ni polubožanske moći možda neće biti dovoljne da bi se ona i Lucas uspjeli oduprijeti silama koje ih tako strahovito privlače jedno drugom – i istodobno ih pokušavaju rastaviti.

„Predivna, nezaboravna saga koja me je potpuno obuzela. Osjećam prema Lucasu isto što i Helen. O, moji bogovi, jedva čekam čitati dalje!“ - Lauren Kate, autorica bestselera „Pali anđeo“(New York Times)

Biblioteka: Posebna izdanja
Izdavač: Naklada Ljevak
Uvez: meki
Broj stranica: 467
Cijena: 145,95 kn

shimmer fallbackPlanetopijaJadranka Boban Pejić: Supernapitci

Proteinski smoothie, Antistresno osvježenje, Zelena snaga, Super omega-3, Mango u dobrom društvu, Ravnoteža hormona, Detox napitak ili pak Ljeto u gradu, samo su neki od recepata nagrađivane autorice Jadranke Boban Pejić u novoj kuharici popularnih super sokova i shakeova. Kombinirajući najraznolikije sastojke, Jadranka Boban Pejić osmislila je napitke pripremljene od svježih sastojaka koji u organizam unose ‘živu’ informaciju i opći osjećaj dobrostanja, a s različitim djelovanjima: za revitalizaciju, energizaciju, detoksikaciju, pomlađivanje...i uživanje!

Izdavač: Planetopija
Uvez: meki
Broj stranica: 64
Biblioteka: Mirisi i okusi Makronove
Cijena: 51,50 kn

shimmer fallbackDr. Alejandro Junger: Zdrava probava

Revolucionarni program za uklanjanje temeljnog uzroka mnogih bolesti

Jeste li znali da se upravo u crijevima stvara naš imunitet i da bez zdrave probave nema istinskog zdravlja? Velik broj ljudi muči se s viškom kilograma, kroničnom boli i umorom, alergijama, srčanim bolestima, učestalim upalama i infekcijama, autoimunim poremećajima i depresijom. Provode se brojne pretrage i uzimaju lijekovi, a zaboravlja se da su upravo oštećena crijeva uzrok mnogih tegoba učestalih u suvremenom svijetu.

Dr. Alejandro Junger predstavlja svoj revolucionarni program Zdrava probava ciljano osmišljen za obnavljanje crijeva. Pravilno kombiniranje namirnica u sklopu jednostavnih i ukusnih recepata, otkrivanje potencijalnih prehrambenih alergena i korištenje određenih dodataka prehrani bit će iznimno korisno za svakoga, bilo da se želi izliječiti, sačuvati zdravlje ili osnažiti imunitet.

Izdavač: Planetopija
Uvez: meki
Broj stranica: 208
Biblioteka: Makronova
Cijena: 119,00 kn

shimmer fallbackDr. Doreen Virtue: Žudnja za hranom

Imate li snažnu želju za čokoladom, kruhom, pomfritom ili nekom drugom hranom?

Dr. Doreen Virtue tvrdi da za to postoji emocionalni razlog. Svaka prehrambena žudnja odgovara specifičnoj emociji iz koje proizlazi. Kad otkrijete njeno značenje, možete iscijeliti ciklus emocionalnog prejedanja, a u tome će vam pomoći ovaj revolucionarni priručnik. Žudnja za hranom razmatra znanstveno dokazane utjecaje pojedinih namirnica na raspoloženje i energiju te pruža emocionalne, tjelesne i duhovne vještine za uspostavljanje prijateljskog odnosa s hranom... i apetitom.
Dr. Doreen Virtue radila je kao klinička terapeutkinja za poremećaje prehrane. Diplomirala je psihologiju savjetovanja, a u doktorskoj je disertaciji obradila povezanost zlostavljanja u djetinjstvu i poremećaja prehrane. Disertaciju je objavila i kao svoju prvu knjigu pod naslovom Losing Your Pounds of Pain (Gubiti kilograme boli).

Izdavač: Planetopija
Uvez: meki
Broj stranica: 292
Biblioteka: Alter Ego
Cijena: 145,00 kn

shimmer fallbackAlberto Villoldo: Sanjati odvažno

Bez obzira na to jesmo li toga svjesni ili nismo, svi sanjanjem stvaramo svoj svijet. Pritom se ne upuštamo u dobro poznati čin spavanja, nego sanjamo otvorenih očiju. Ako nismo svjesni da moć stvaranja dijelimo s univerzumom, ta moć nam izmiče i naš san postaje mora. Počinjemo se osjećati kao žrtve nepoznatog i zastrašujućeg svijeta na koji ne možemo utjecati, a događaji naizgled upravljaju nama i drže nas u zamci. Jedini način da toj strašnoj stvarnosti stanemo nakraj jest uvidjeti da je i ta stvarnost san - a potom shvatiti da posjedujemo sposobnost pisanja bolje priče, na čijem će ostvarenju univerzum surađivati s nama.

Priroda svemira takva je da vaša vizija sebe i svijeta, kakva god bila, postaje stvarnost. Čim uvidite moć koju posjedujete, počinjete koristiti mišiće hrabrosti i tada možete hrabro sanjati, otpustiti svoja ograničavajuća vjerovanja i probiti se kroz svoje strahove. Možete početi osmišljavati uistinu izvoran san koji klija u vašoj duši te donosi plodove u vašemu životu.

Izdavač: Planetopija
Uvez: meki
Broj stranica: 200
Biblioteka: Alter Ego
Cijena: 99,00 kn

shimmer fallbackDjeca

Karen Wallace i Lou Kuenzler: Vile za laku noć

Nadahnjujuće priče koje će vaše dijete očarati, utješiti i prosvijetliti

Očaravajuće, zaigrane i često mudre vile u ovoj dražesnoj i poticajnoj zbirci pomoći će vašem djetetu da se uskladi s ritmovima i snagom prirode. Istodobno, energija vila i njihove lepršave pustolovine djecu će uvesti u tehnike meditacije i vizualizacije, potaknut će razvoj njihove mašte, suosjećanja i razumijevanja te ih posve otpustiti i pripremiti za miran san.
Zbirka uključuje dvadeset izvrsno ilustriranih priča koje obrađuju cijelu paletu očaravajućih tema – od snovite ljepote divljih bića do zadivljujuće hrabrosti ili snage vjere. Od dušica mora i vila magle do duhova drveća i pustinjskih džinova, ovdje djeluju moći koje će pomoći djetetu da cijeni i poštuje svijet prirode te će obogatiti njegovo iskustvo.

Izdavač: Planetopija
Cijena: 155,00 kn

shimmer fallbackVelika pitanja malih ljudi... i odgovori nekih jako pametnih ljudi

Kako nastaju snovi? Postoje li izvanzemaljci? Zašto ne mogu sam sebe poškakljati? Tko je dao ime svim gradovima? Zašto su kolači tako fini? Zašto lavovi riču? Zašto kuhamo hranu? Zašto je more slano? Tko je Bog?

Dječja pitanja često nas ostave bez teksta. Ako ste ikada i znali odgovore, vrlo je vjerojatno da ste ih zaboravili ili se možete sjetiti samo napola uvjerljivih verzija. Zamislite da se u tom trenutku možete obratiti poznatom stručnjaku i zamoliti ga da odgovori umjesto vas, jednostavnim jezikom koji dijete može razumjeti. Gemma Elwin Harris prikupila je na tisuće pitanja djece u vrtićima i školama u Velikoj Britaniji i zamolila stotinjak poznatih stručnjaka, da jednostavnim jezikom odgovore na njih.
Ovo je zabavna i mudra knjiga koja će vam biti od velike pomoći ako ste zbunjeni roditelj koji  ne zna odgovoriti na pitanja koja vam djeca postavljaju ili ste znatiželjno dijete u potrazi za odgovorima na pitanja o svijetu, životu, svemiru i svemu što jest.

Izdavač: Planetopija
Uvez: meki
Broj stranica: 284
Biblioteka: Quantum
Cijena: 119,00 kn

shimmer fallback

Katherine Jenkins: Pouke redovnika za kojega sam se udala

Pouke redovnika za kojega sam se udala uzbudljiva je životna priča žene koja s dvadeset šest godina iznenada odlučuje krenuti u smjeru promjene. Odlazi u Koreju poučavati engleski jezik nimalo svjesna životnog zaokreta koji je tamo čeka. Upoznaje egzotičnu, ali i šokantnu stranu života u Koreji. No najveće iznenađenje je zabranjena ljubav koja joj se dogodila s budističkim redovnikom. Ta ih je ljubav oboje stavila pred brojna i nesvakidašnja iskušenja.

Na što smo sve spremni zbog ljubavi? Koji je pravi put do mudrosti i osobnog ispunjenja? Je li moguće pomiriti duhovnost i zabranjenu ljubav? Odgovore potražite u ovoj intrigantnoj i nadahnjujućoj knjizi koju ćete poželjeti pročitati i više puta.

Izdavač: Planetopija
Uvez: meki
Broj stranica: 168
Biblioteka: Quantum
Cijena: 89,00 kn

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.