Najljepši i najteži posao

11 sjajnih filmova o majčinstvu koji ne izbjegavaju ni tešku stranu ljubavi

Majčinstvo je nešto najljepše i najteže. Toliko ljubavi i odgovornosti u jednom odnosu, toliko slojeva. Različite stvari se mogu reći o majčinstvu, a ovi filmovi donose priče koje su istovremeno pune ljubavi i teške

profimedia-0655745099.jpg
Foto: Profimedia.hr

Znamo da nema veće ljubavi od majčinske i svaka mama će reći da je teško to opisati riječima. No opet i znamo da je majčinstvo komplicirano. Može također biti zbunjujuće, zahtjevno i teško, ali uvijek će biti preplavljeno osjećajima. Žene su danas otvorenije i puno više govore i o mračnim osjećajima jer oni postoje. Ne osjećaju se majke uvijek sretno, ponekad se traže i ne mogu osjetiti povezanost sa svojom djecom.

Image
Romantiziranje majčinstva

'Volim svoje dijete, ali mrzim biti majka': Iskrena objava koja je potaknula raspravu

Majčinstvo je zahtjevno, a opet možda je još teže jer svi misli da žena jednostavno mora osjećati ljubav požrtvovnost i da nikada ništa ne smije dovoditi u sumnju. No društvo se mijenja i danas se mame mogu propitivati bez sumnje u svoju ljubav. Hollywood nikad nije bio otvoreniji za istraživanje različitih (i ponekad potpuno traumatičnih) aspekata majčinstva. Puno je filmova koje govore o osjetljivim pitanjima majčinstva.

Image

Stres, tuga i nemoćnost su također dio majčinstva i treba govoriti o njima kako se žene ne bi osjećale usamljeno. Zato smo pronašle filmove koje upravo progovaraju i o tim temama.

"Paralelne majke" (2021.)

Slavni španjolski redatelj Pedro Almodóvar u filmu "Paralelne majke" progovara upravo o majčinstvu. Dvije žene u različitim životnim okruženju rađaju u bolnici u isto vrijeme. Penélope Cruz i Milena Smith glume mame koje život poveže na različite načine te njihovo iskustvo majčinstva bude bolno i zahtjevno.

"The Lost Daughter" (2021.)

Film "The Lost Daughter", redateljski prvijenac glumice Maggie Gyllenhaal, odlazi u mračni dio majčinstva. Film je adaptacija knjige Elene Ferrante u kojim se istražuje ambivalentnost prema majčinstvu na zanimljiv način. Film istražuje ono što majke često osjećaju, ali se boje izgovoriti jer može biti teško i zbunjujuće.

"Lav" (2016.)

Film "Lav" iz 2016. godine potpuno je drugačija priča o majčinstvu i snimljen je prema istinitim događajima. Priča je to o Sue Brierley (Nicole Kidman) i njezinim sinovima, ali i zašto žena odluči posvojiti djecu umjesto da ima biološku. Film koji istražuje obiteljske odnose, ali i potragu za identitetom svakoga će rasplakati. Njezin posvojeni sin odluči se vratiti u Indiju i pronaći svoju biološku obitelj.

"Lady Bird" (2017.)

Film nominiran za Oscara bavi se odnosom majka-kći koji može biti jako kompliciran, posebno u adolescentskoj dobi. Dijete koje želi brzo odrasti i otići od kuće kako bi postalo neovisno je tema kojom se bavi. Lady Bird (Saoirse Ronan) želi započeti svoj život, dok majka (Laurie Metcalf) želi da što dulje bude uz nju. Mnogi gledatelji će se moći poistovjetiti s ovom pričom jer tinejdžerske godine mogu biti teške za svaku stranu.

"Tully" (2018.)

Većina žena će reći da je majčinstvo najljepši, ali i najteži posao s kojim su se ikad uhvatile u koštac. Film "Tully" s Charlize Theron priča o izazovima majčinstva na iznenađujuće otvoren i iskren način. Umjesto da prikaže kako je sve slatko, Tully pokazuje da odgoj djece nije lagan i da majke mogu biti jako iscrpljene.

"The Kids Are All Right" (2010.)

Annette Bening i Julianne Moore su mame koje zajedno odgajaju dvoje djece. No ova idilična obitelj nađe se pred izazovima kada se pojavi Paul (Mark Ruffalo) donor sperme i izrazi želju da sudjeluju u životu svoje djece. Snažni likovi i fantastični glumci odlično prikazuju kako se ponekad teško prilagoditi promjenama u životu.

"Life As We Know It" (2010.)

Katherine Heigl i Josha Duhamela sigurno nisu planirali biti roditelji zajedno, ali suoče se s roditeljstvom na vrlo težak način. Pod tužnim okolnostima postaju roditelji djeteta svojih prijatelja. Kako onda djetetu pružiti najbolji život? Može li žena biti dobra majka čak i ako nije emocionalno spremna? Na svakom putu je potrebno učiti i suočiti se problemima, a uvijek je najteže s prvim djetetom.

"Pomajka" (1998.)

Julia Roberts glumi Isabelle, pomajku djece Susan Sarandon. No ovdje maćeha nije zla, voli suprugovu djecu i želi s njima imati topao odnos. Jackie isprva (Sarandon) čini sve što je u njezinoj moći da se to ne dogodi. Film istražuje dinamiku modernih obitelji i koliko teško može biti kada u obitelj uđe nova osoba. Iako je film snimljen 1998., teme o kojima govori aktualne su i danas.

"Private Life" (2018.)

Neki parovi lako ostvare svoje roditeljstvo, ali mnogi se i godinama bore kako bi postali roditelji. Film "Private Life" upravo se bavi ovom temom. Richard i Rachel proveli su godine pokušavajući postati roditelji i gotovo su iscrpili sve mogućnosti. Prolaze različite emocije zbog kojih će se gledatelji nasmijati i zaplakati.

"The Joy Luck Club" (1993.)

"Želim razumjeti svoju mamu, stvarno se trudim. Na različite načine ona mi je stranac. Vjerujem da će uvijek biti." Citat je ovo iz filma koji se bavi majčinstvom i kćerima, ali i tradicijom i obiteljskim vrijednostima. Veliki dio majčinstva znači prenošenje tradicije s generacije na generaciju, ali se zbog toga odnosi mogu zakomplicirati jer svaka generacija želi uživati u novim stvarima i vrijednostima.

"Tar" (2022.)

Novi film Todda Fielda prikazuje Cate Blanchett kao dirigenticu, perfekcionisticu i mamu Lydiju Tár. U specifičnoj sceni u kojoj ide za nasilnikom svoje posvojene kćeri, počinje pokazivati svoju moć, ali i pukotine svoje ličnosti. U drugom trenutku, njezina partnerica Sharon (Nina Hoss) shvaća da je njezin odnos s njihovom kćeri Petrom njezina jedina veza koja nije transakcijska i koja u potpunosti mijenja njihovu dinamiku. Sam film i scenarij, kao i izvrsna Cate Blanchett već su pokupili svoje nominacije za Zlatni globus, a smiješe im se i nominacije za prestižnog Oscara.