Darko Bakić: Žene su najvjernija publika grupe Buđenje

Razgovarali smo sa Darkom Bakićem, frontmanom pop rock benda Buđenje

Darko Bakić: Žene su najvjernija publika grupe Buđenje
Play logo

Nakon sjajnog koncerta u Tvornici prije točno četiri godine, Buđenje se vraća na kultnu zagrebačku koncertnu adresu, Tvornicu kulture u petak, 30. studenog bogatije za nekoliko radijskih hitova i nezaboravno iskustvo dijeljenja pozornice s velikanima poput Stinga i Parnog Valjka. Glazbeni gosti i prijatelji benda te vrhunska produkcija, dodatno će uveličati spektakl kojeg bend priređuju zagrebačkoj publici.

Perjanica domaćeg radijskog zvuka, Buđenje, svoju karijeru gradi već više od šesnaest godina. Hitovima poput “Samo ti, samo ja”, “Ljubav nema pravila”, "Nije to ljubav", “Oprostija bi sve”, i zadnjim singlom "Bolje ne, ne, ne" , na kojem su ugostili svjetsku glazbenicu Stellu Jones, Buđenje se etabliralo kao autentičan pop rock bend predvođen autorom i frontmanom Darkom Bakićem. Navedene skladbe osvojile su i hrvatski radijski eter u kojem su jedan od zastupljenijih izvođača što potvrđuje i priznanje Hrvatske diskografske udruge za najemitiraniji bend 2017. Tim povodom razgovarali smo s Darkom Bakićem:

•    Bend ste sa dugogodišnjim stažem. Koje trenutke biste izdvojili kao posebne u vašoj glazbenoj karijeri u proteklih 17 godina?
U toliko godina memorija postane ograničena na maksimalno zadnjih pet godina.
Svakako je to naš koncert u Kerempuhu 2016 godine koji smo snimili, te objavili video i audio. To je bilo zbrajanje inkasa jednog dijela postojanja, te otvaranje novog plesnog poglavlja u kojem sada uživamo. Također, naše gostavanje Stingu u pulskoj Areni 2017 godine je doista nešto što ćemo pamtiti.

•    Kako se slažete u bendu? Kako ste se uopće okupili?
Prvo okupljanje još davne 2001 godine je više sličilo na sastanke studenske emigracije, a kasnije smo se stalno osvježavali novim snagama. Trenutno smo stalna četvorka uz pomoći prijatelja glazbenika na pozornici.
Trpimo se toliko je potrebno za jedan uspješan brak.

•    Koji su vam najdraži hrvatski, a koji svjetski glazbenici?
Na ovo pitanje je teško odgovoriti, jer će me sigurno netko nazvati i pitati: zar ti ja nisam najdraži? :)  Veliki respect imam prema Parnom Valjku zbog činjenice da toliko dugo traju i stalno podižu ugled u smislu koncertne produkcije. Belan je maratonac na duge staze. TBF je lektira. Kojote obožavam na onaj nostalgični studenski način itd.
Od ranih dana volim Stonese i Nile Rodgersa u svim kombinacijama, ali od nove produkcije svakako je na play listi James Bay i John Mayer.

Play logo


shimmer fallback


•    Do sad ste ostvarili brojne suradnje s poznatim imenima. Koja suradnja vam se čini najuspješnija, a s kim biste  u budućnosti rado surađivali?
Još 2004 godine u eter nas je lansirala pjesma u kojoj gostuje Toni Cetinski “Oprostija bi sve”. Prijatelj Belan toliko oplemeni svojom aurom, pa je “Sve da hoću” posebna po tome. U country pjesmi “Zajedno” Vanna je pokazala zašto je voice kraljica. Stella Jones u zadnjoj pjesmi “Bolje ne, ne, ne” je naša prva međunarodna suradnja. Sve su suradnje podosta neplanirane, pa ćemo tako planirati i dalje .

•    Čime se bavite kad se ne bavite glazbom?
Odlično obavljam poslove vozača u razvoženju djece sa jednog treninga, na tečaj španjolskog, pa na ples, pa na klizanje itd.
Svi poslovi su isključivo vezano za glazbu.

•    Uskoro u Tvornici kulture predstavljate novi album. Kako izgleda vaš stvaralački proces?
Ja sam autor koji podosta demistificira autorsko stvaralaštvo u smislu kako su potrebne razne muze i inspiracija. U stanu imamo mali “studio” prepun gitara, piano i sve modern naprave koje zabavljaju i motiviraju za rad, pa samo treba odvojiti dovoljno vremena i prepustit se tome guštu.

•    Kako se pripremate za nastup i što očekuje publiku?
Pripremamo se redovnim probama i pručavanjem novih pjesama koje smo snimili u studiju, pa ih prilagođavamo za live upotrebu. Publiku ćemo iznenaditi sa nekim našim prijateljima, glazbenicima kao i sa nekim svjetskim facama.

•    Imate li poruku za naše čitateljice?
Žene su naša najvjernija publika. Gotovo 99 % pjesama su napisane upravo zbog njih, gledajući stvari iz one sretne ili manje sretne perspektive. Često smo u pjesmama grinatli zbog promašenih lljubavi, ali sad samo sretno plešemo s njima. Volite nas bar u pola kao što mi vas volimo :)


Ne propustite njihov nastup ovaj petak kad će im se na pozornici pridružiti članovi grupe Bang Bang Hrvoje Prskalo i Lara Antić. Ulaznice za koncert po cijeni od 70 kuna dostupne su na stranici Eventim.hr i na prodajnim mjestima Eventima,  Rockmarcku, Dirty Old Shopu i Dallas Recordsu.

Sve informacije o koncertu možete naći na službenoj Facebook event stranici koncerta!

Foto: Julien Duval

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.