Hit serija

Četiri stvari koje morate znati o "Dnevniku ljubavi“

Ovo su četiri stvari koje morate znati o ovoj vrlo popularnoj seriji

25543.jpg

Markantni turski glumac Burak Özçivit osvojio je publiku ulogom Bali-bega u „Sulejmanu Veličanstvenom“, a sada ponovno mami uzdahe obožavateljica u intrigantnoj seriji „Dnevnik ljubavi“. Ovo su četiri stvari koje morate znati o ovoj vrlo popularnoj seriji

shimmer fallback

Ljubav u seriji nije odglumljena

Dnevnik ljubavi“ izvorno se zove “Çalıkuşu”, što u prijevodu znači ptica grmuša. Glavni lik, djevojka Feride od malena je nestašna stoga su joj usvojitelji nakon smrti njezinih roditelja dali nadimak po živahnoj ptičici. Ljubavni par u seriji, Feride i Kamran, koje tumače Fahriye Evcen i „<a href="https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fplay.rtl.hr%2Fdnevnik-ljubavi-p_19561%3Futm_source%3DZena.hr%26utm_medium%3Dnative%26utm_campaign%3DPLAY_Premium_travanj%26utm_content%3DDnevnik_Ljubavi&data=04%7C01%7CDijana.Nikolic%40rtl.hr%7C3a6d379ee93a4ed64f7e08d900bde3ab%7C8d237650cdc140e1899c5601e055f3fe%7C0%7C0%7C637541637837851889%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=Z%2BUWut1dmAHbIZSeW2TmgVzPZka3SRJN8eljb2cA0a4%3D&reserved=0">Dnevnik ljubavi</a>“ izvorno se zove “Çalıkuşu”, što u prijevodu znači ptica grmuša. Glavni lik, djevojka Feride od malena je nestašna stoga su joj usvojitelji nakon smrti njezinih roditelja dali nadimak po živahnoj ptičici. Ljubavni par u seriji, Feride i Kamran, koje tumače Fahriye Evcen i <a>Burak Özçivit </a>zaljubili su se i u stvarnom životu. Između njih je zaiskrilo već na setu „Dnevnika ljubavi“, no svoje su osjećaje na početku držali u tajnosti. Nakon serije zajedno su snimili romantični film „Ljubav nalikuje tebi“ („Ask Sana Benzer“).

Nakon četiri godine veze par se vjenčao 2017. godine, a godinu dana kasnije na svijet je stigao sinčić Karan, koji sada ima tri godine. „Nadam se da će biti slikar. Znam da je još rano, ali jako voli crtati“, rekla je Fahriye Evcen nedavno za turske medije.

Burak kao Chuck iz serije „Tračerica“

Prije nego što je dobio ulogu Bali-bega u povijesnoj TV seriji „Sulejman Veličanstveni“, šarmantni glumac Burak Özçivit glumio je u još nekoliko TV serija, uključujući i „Küçük Sırlar“, odnosno tursku inačicu megapopularne američke serije „Tračerica“ („Gossip Girl“).

Vjerojatno već pogađate, Burak u seriji glumi lik Çetina, koji je svojevrsna turska verzija Chucka iz „Tračerice“. Çetin je vrlo zgodan, inteligentan ali i vrlo ciničan mladić koji voli izazivati spletke i zatim iz prikrajka pratiti kako će se iz kaosa koji je prouzročio dalje razvijati situacija. Nema stalnu djevojku, ali je poznat kao veliki zavodnik i sve djevojke u školi su lude za njim

Priča je utemeljena na klasiku turske književnosti

Serija „Dnevnik ljubavi“, redatelja Çağana Irmaka snimljena je prema najpoznatijoj noveli Serija „Dnevnik ljubavi“, redatelja Çağana Irmaka snimljena je prema najpoznatijoj noveli „Çalıkuşu“ („Love Bird“), turskog književnika Resata Nurija Guntekina. Ovaj cijenjeni turski pisac rođen je 1889. godine u Istanbulu, a otac mu je bio vojni liječnik pa se obitelj mnogo selila, što mu je vjerojatno djelomično i poslužilo kao inspiracija za pisanje knjige.

U knjizi je u središtu zbivanja razigrana Feride, dijete iz ugledne istanbulske obitelji. Nakon što joj zaručnik slomi srce, Feride se odluči posvetiti poučavanju djece i putuje od grada do grada kako bi zaradila dovoljno za život. Putovanjem kroz Antaliju nailazi na brojne prepreke, od birokracije preko problema u svojoj učiteljskoj profesiji, ali i kao žena koja se sama uzdržava i putuje u vrijeme kada to baš i nije bilo uobičajeno. Novela „Çalıkuşu“ počela se objavljivati 1922. godine u nastavcima u dnevnom listu „Vakit". Sama knjiga doživjela je mnoge adaptacije, ne samo u TV seriji „Dnevnik ljubavi“, nego je korištena kao predložak za film, kazalište i balet.

„Dnevnik ljubavi“ nije prva TV ekranizacija popularnog romana

Dirljiva i intrigantna, „Dnevnik ljubavi“ nije jedina TV serija nastala prema ovoj noveli. Još 1986. godine u Turskoj je snimljena miniserija „Calikusu“ od sedam nastavaka koja vjerno prati radnju kako ju je zamislio književnik Resat Nuri Guntekin, a glavne uloge u seriji tumače Aydan Sener i Kadir Kalav. Davne 1966. u Turskoj je snimljen i film istog naziva, koji je režirao Osman F. Seden, a glavne uloge tumače Türkan Soray i Kartal Tibet.

Napetu i intrigantnu ljubavnu priču „Dnevnik ljubavi“, kao i mnoge druge filmske i TV naslove možete pratiti na PLAY Premiumu, dodatnom programskom paketu na RTLplayu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.