Veliko finale

Britney je slobodna: sud je njezinom ocu ukinuo skrbništvo nad njom

Obažavatelji diljem svijeta su oduševljeni. Britney Spears izašla je kao pobjednica iz sudskog spora sa svojim ocem. Više joj nije skrbnik i ne raspolaže njezinim novcem

BeFunky-collage (2).jpg
Foto: Instagram

Free Britney pokret je pobijedio. Naime, jučer je sud u Los Angelesu donio odluku: 69-godišnji James Spears nije više skrbnik svojoj kćeri. Time je ova, za pop princezu nepovoljna situacija, napokon došla svome kraju - a trajala je nevjerojatnih 13 godina. Sve to vrijeme u kojem je Britney bila pod skrbništvom svoga oca , on je zakonski imao kontrolu i nad njezinim financijama.

Prisjetimo se, davne 2008, James Spears postao je skrbnik pjevačice nakon što je ona doživjela psihički slom uzrokovan privatnih i poslovnim nedaćama -a kojem smo svi svjedočili.

Rezultat konačne pobjede pop zvijezda velikim dijelom može zahvaliti svojom odvjetniku, Mathewu Rosengartu, koji se već duže vrijeme posvetio cilju "oslobađanja" svoje klijentice. Tijekom sudskih saslušanja u lipnju i srpnju ove godine, Britney je u više navrata javno progovorila o svom ocu, ali i drugim članovima Spearsovih.

Interes javnosti bio je golem pa je temelju životne drame popularne pjevačice ove je godine izašlo nekoliko dokumentaraca. Film "Framing Britney" The New York Timesa priča je o zvjezdanom usponu pjevačice, ali i o njezinim životnim borbama. Također, dokumentarac govori o tako zvanom #FreeBritney pokretu. Riječ je o pokretu najvjernijih obožavatelja ove slavne pjevačice koji su se svesrdno trudili pomoći svom idolu, vjerujući kako joj se mora vratiti pravo na upravljane vlastitom imovinom - i vlastitim životom. Ovim se temama bavi i drugi dokumentarac, BBC-jev "The Battle for Britney: Fans, Cash And A Conservatorship".

Na iznenađenje mnogih, Britney nije bila zadovoljna načinom na koji su stvari prikazane u ovim filmovima. U svibnju je na svom je Instaragam profilu, gdje inače redovito objavljuje pomalo bizarne i za fanove često zabrinjavajuće snimke svog plesa ili isprobavanja outfita, između ostalog, napisala:

"Toliko dokumentaraca o meni ove godine u kojima drugi ljudi pokušavaju opisati moj život… Što mogu na to reći… Duboko sam polaskana," napisala je sarkastično te oštro dodala: "Ti su filmovi užasno licemjerni… Kritiziraju medije, a i sami čine istu stvar???"

No, možda je za cijelu sliku nedostajao još jedan komad slagalice- i sada je, usred napete svađe oko skrbništva između kćeri i oca Spears izbačen još jedan film, Netflixov dokumentarac "Britney vs. Spears“. Ovaj je kontroverzni uradak posebno zanimljiv za cijelu priču jer naglasak stavlja sam početak čitave drame. Film otkriva mnoge intrigantne detalje, ali posebno šokira teza po kojoj se čitava stvar sa skrbništvom zapravo uopće nije smjela odigrati na način na koji se odigrala.

Naime, glavna autorica dokumentarca, novinarka Jenny Eliscu podsjeća kako je Britney već 2007 strahovala od toga da bi joj roditelji mogli pokušati financijski iskoristiti. Kad je godinu dana kasnije otac James dobio najprije privremeno skrbništvo, on u to vrijeme nije bio ni na koji način involviran u život svoje kćeri.

Nadalje, slučajevima kao što je ovaj, uobičajeno je da osoba koja će biti stavljena pod nečije skrbništvo o tome bude obaviješten, uz mogućnost da se na ovu odluku žali u roku od 5 dana. Britney je ova opcija bila uskraćena, a prema autorici dokumentarca, za to su zaslužni James i Lyne, njezini roditelji. Učini su to pod izlikom da bi u sve svoje prste mogao umiješati tadašnji menedžer pop zvijezde, Sam Lufti. Za njega su naime roditelji tvrdili kako loše utječe na njihovu kćer, a optužili su ga i da joj daje drogu. Sve ovo naknadno se pokazalo kao neistina.

Još do jučer spekuliralo se oko toga kako će završiti sudaki proces i mnogi su trahovali kako darama još neće završiti. No, nakon 3-satnog ročišta, sutkinja Brenda Penny smijenila je Jamesa s mjesta skrbnika, te je odlučeno kako će javni dužnosnik John Zabel privremeno preuzeti upravljanje imovinom slavne pjevačice. Inače, riječ je bogatsvu koje se procjenjuje na oko 60 milijuna dolara.

Najvjerniji obožavatelji pop dive slavili su ispred zgrade suda nakon što su čuli presudu - a najviše razloga za slavlje definitivno ima sama Britney koja je svoj život dobila natrag.