Ako ostanem...

Inspirativna priča o životu, ljubavi, glazbi te nadi koja nas ne smije napustiti ni u najtežim trenucima sada i na velikim platnima

Ako ostanem...

Ponekad donosite odluke, a ponekad odluke čine vas. Za čelisticu Miu jedna vožnja, jedna užasna nesreća, u jednoj sekundi život se mijenja i ona mora donijeti odluku danas. Život ili smrt - ovaj svijet ili onaj drugi, a ona mora donijeti odluku hoće li ostati ili otići.

Mia Hall (Moretz) mislila je da će najteža odluka u životu biti hoće li nastojati oživjeti svoj glazbeni san i otići na Juilliard ili će krenuti sasvim drugim putem s ljubavlju svojeg života, Adamom (Blackley). No, bezbrižan obiteljski izlet mijenja sve u jednoj sekundi i njen je život sad na prekretnici, a o njenoj odluci ovisi joj sudbina…

MIA: Nije li zadivljujuće kako je život nešto, a zatim u jednoj sekundi postane nešto sasvim drugo?

Njene roditelje glume Mireille Enos i Joshua Leonard (Kat i Denny), a djeda Stacy Keach. Njen mali brat je Jakob Davies, a u filmu glume i Liana Liberato, Gabrielle Rose i Aisha Hinds. Film je režirao R.J. Cutler (The September Issue, “Nashville”) prema scenariju koji potpisuje Shauna Cross (Whip It). Producentica je Alison Greenspan (The Lucky One), a izvršni producenti su Denise Di Novi, Forman i Brad Van Arragon. Snimatelj je John de Borman (An Education), scenograf Brent Thomas (The Big Year), montažer Keith Henderson (“Justified”), kostimografkinja Monique Prudhomme (“Bates Motel“, Juno), a skladatelj Heitor Pereira (serijal Despicable Me). New Line Cinema i Metro-Goldwyn-Mayer Pictures u produkciji Di Novi Pictures Production predstavljaju film Ako ostanem. Film distribuira Warner Bros. Pictures, a Warner Bros. Entertainment company, i Metro-Goldwyn-Mayer Pictures.


Redatelj R.J. Cutler kaže:“Pročitao sam roman u jednom dahu i ostao potresen. Snimao sam dokumentarne filmove, ovo je moj prvi dugometražni igrani film, ali morao sam ga snimiti - središnja tema, a to je da smo oni koje volimo, toliko je dirljiva da sam znao da ju moram prenijeti na velika platna.”

Producentica Alison Greenspan dodaje: “Očarao me njen glas, toliko istinito je to mladenačko iskustvo s obiteljskom ljubavlju, zaljubljenošću i voljenju same sebe. Dirnula mi je srce.”Najvažnije je bilo pronaći osobu koja može utjeloviti Miu. Chloë Grace Moretz kaže: “Privukla me neizbježna borba s ljubavlju, nadom i tragedijom. Toliko energije pršti iz te knjige, toliko je mladih čitatelja potpuno opčinjeno tom pričom i nisam mogla odoljeti šansi da prikažem Miu u njenom pravom svjetlu, kao i zastrašujući trenutak u kojem mora donijeti tešku odluku. Kad se prvi put zaljubite, sve vam je novo. Čujete otkucaje vlastitog srca, ljubav vam daje drugačiju vrstu snage i slabosti, pogotovo kad ste suočeni s katastrofom.”

Centar njenog svijeta je njen dečko Adam, a glumi ga Jamie Blackley koji kaže:

Cutler dodaje: “Nije važno jeste li pročitali knjigu - Ako ostanem je ljubavna priča koja vas vodi na emocionalno istraživanje temeljne istine: sudbina nas definira, ali također to čini i ljubav. Naši izbori koje donosimo pod utjecajem ljubavi mogu promijeniti zaista sve.”U filmu Ako ostanem čuju se Beethoven, Zoltan Kodaly, Bach, Buzzcocks, Beck, Sonic Youth, Blondie, Iggy Pop, The Dandy Warhols i brojni drugi. Cutler je svojim glumcima još prije početka snimanja ovog filma podijelio MP3 playere s glazbom koju slušaju njihovi likovi jer, kako objašnjava: “njih definira glazba koju vole.”

Cutler kaže: “Život je nered. Ne postoji samo jedan put. Sprema nam bezbroj iznenađenja – sretnih i nesretnih. Upravo ono što Mia nauči o životu uz Adama pomaže joj donijeti konačnu odluku.”  

Mia želi otići na Juilliard, a njeni heroji su Yo-Yo Ma i Beethoven. Cutler objašnjava: “Njeni su roditelji prihvatili pankerski način života, ali Mia nije takva - njoj je potreban red, struktura, forma, zbog toga želi biti čelistica.”

Mia svira od osme godine i ne odvaja se od svojeg instrumenta. Moretz kaže: “Mia je sramežljiva i draga. Obična djevojka koja se pokušava snaći u životu, nesigurna je, pita se hoće li se upisati u školu koju želi. I puno se bolje osjeća u društvu svojeg instrumenta nego u društvu ljudi.”

shimmer fallbackshimmer fallback


Glumica kaže da je veliki izazov bio biti - nevidljiva. “Nitko ju ne doživljava, ali ipak je snažno povezana sa svim drugim likovima. Drugi izazov bio je sviranje - čelisti zapravo pjevaju kroz svoj instrument. Možete čuti kako dišu sa svakim pokretom gudala, sa svakim dodirom prstiju, svakom notom. Proučavala sam ih i shvatila da su svi introvertirani - dok ne počnu svirati. Tad iz njih, kroz njihov instrument, prodire silna strast.”

Britanski glumac Jamie Blackley je nesuđeni roker koji ne može odoljeti sramežljivoj djevojci kad ju jednog dana u školi čuje kako svira. Cutler kaže: “Kad je Jamie zapjevao, očarao nas je, a u dijalogu s Chloë bio je toliko sjajan da smo zaplakali. Znali smo da smo pronašli pravog momka za tu ulogu.”

Blackley s osmjehom kaže: “Pomislio sam da bi bilo lijepo nakratko biti rock zvijezda.” Greenspan naglašava: “Ženama se sviđaju muškarci koji su istovremeno snažni i osjećajni. Jamie je savršena kombinacija dobrog izgleda i predivnih emocija. On je savršeni Adam.”

shimmer fallbackshimmer fallbackIzvorno ime: If I Stay
Redatelj: R.J.Cutler
Žanr: drama
Uloge: Chloe Grace Moretz, Jamie Blackley, Mireille Enos
Trajanje filma: 106 minuta
Blitz Cinestar

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.