Dlakavi prijatelji

Četveronožni terapeuti: 10 pasmina koje pomažu kod mentalnih problema

Nerijetko se kažu kako je pas čovjekov najbolji prijatelj. Ovih deset pasmina pomažu ljudima da se osjećaju bolje, ali mogu poboljšati i njihovo mentalno zdravlje

jametlene-reskp-hGKXqee3Zxw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Psi su velika radost svima koji žive s njima, uvijek će pokazati ljubav i zabrinutost za svoje ukućane, a mahanje repića kada vide svoga vlasnika uljepšat će i najgore dane u životu. No, svaka pasmina ima neke svoje specifičnosti i odgovara određenom životnom stilu. Na primjer, manji prostor je vjerojatno bolji za male pse, a stariji ljudi bi možda trebali preferirati mirnije pasmine.

Image
Malo tijelo, veliki šarm

Mops: Psić 'zgužvane' njuškice koji će ti karakterom ukrasti srce

No, ako želiš imati psa koji će pozitivno utjecati na mentalno zdravlje bilo bi dobro razmotriti jednu od pasmina za koju je dokazano da pružaju dobru emotivnu potporu. Obično se radi o nježnim, opuštenim i druželjubivim kućnim ljubimcima za koje možemo reći da imaju terapeutske sklonosti, uključujući ublažavanje anksioznost i stvaranje ugodne atmosfere. Smatra se da mogu pomoći ljudima kada nisu najsretniji jer im daju ljubav zbog koje će se osjećati bolje. U nastavku možeš pročitati koji psi imaju najviše empatije i nevjerojatno terapeutsko djelovanje, prema American Kennel Clubu.

Labrador retriver

Ovo je vjerojatno najempatičnija vrsta psa jer ima vrlo urođenu vještinu za detektiranje vlasnikovih osjećaja. Svatko tko je ikad imao ovog psa zna kako on može učiniti boljom bilo koju situaciju. Njihovi bliski rođaci zlatni retriver također su poznati kao terapeutski psi.

Image
Foto: Unsplash

Jorkširski terijer

Kada se radi o manjim pasminama i empatiji teško je pobijediti ove malene slatkiše. Jorkširski terijeri su vrlo privrženi i s njima je lako putovati, što ih čini odličnim suputnicima posebno kada se radi o ljudima koji se teško odvajaju od svog doma.

Image
Foto: Unsplash

Cavalier King Charles španijel

Ova pasmina je stojećima bila omiljena na raznim kraljevskim dvorima, ali sigurno se to nije dogodilo samo zbog njihove ljepote i elegancije. Oni su poznati i kao jako dobro prijatelji jer ovaj maleni pas može sate provesti sklupčan u krilu svog vlasnika. Može živjeti u manjim prostorima, a jako je druželjubiv pa se lijepo uklapa u obiteljski život.

Image
Foto: Unsplash

Chihuahua

Još jedan mali pas koji može pružiti veliku podršku svojim vlasnicima. Chihuahua ne treba puno kretanja pa je savršena za ljude koji su manje pokretni.

Image
Foto: Unsplash

Njemački ovčar

Njemački ovčari su psi s nevjerojatno mnogo sposobnosti. Oni će pomoći u otkrivanju droge i u sličnim situacijama, ali su također emocionalno inteligentni psi koji žele udovoljiti. Posebno su uspješni ako se netko ne osjeća dobro u javnim prostorima jer će olakšati tjeskobu i strah.

Image
Foto: Unsplash

Velški korgi Pembroke

Poslušni i odani, ali ne i potrebiti. Velški korgi Pembroke posebno su dobri psi pratioci za štićenike staračkih domova i osobe s invaliditetom. Ovaj predivan pas neće se odvajati od svog vlasnika, bit će poput ljepila, uvijek na nogama kako bi pružio podršku kada je to potrebno.

Image
Foto: Unsplash

Engleski koker španijel

Posebno pogodan za pružanje podrške djeci koja imaju probleme s mentalnim zdravljem. Koker španijel je sladak, umiljat i dosljedan prijatelj s dugim, svilenkastim i terapeutskom dlakom.

Image
Foto: Unsplash

Bigl

Bigl spada u onu vrstu psa za koga će svi reći da je vrlo simpatičan i zbog toga može pružiti pravu emocionalnu podršku mnogim ljudima. Ovaj pas će biti jednako sretan kada trči po van ili se zabavlja u zatvorenom, a vrlo je odan i privržen.

Image
Foto: Unsplash

Newfoundland

Ove pse često se naziva nježnim divovima. S nježnim i ležernim ponašanjem, golemi i umiljati Newfoundland spada u smirujuće pasmine, a može donijeti utjehu u bilo kojoj stresnoj situaciji.

Image
Foto: Profimedia.hr

Border Collie

Ovo je jedan od najinteligentnijih pasa, Border Collie navikao je reagirati na svaki znak kada je čuvao ovce. No, ovu vještinu oni koriste i u obiteljima jer uvijek osjete kad nešto nije u redu, a onda će pružiti utjehu. Osim toga ovaj pas je jako fokusiran na svog vlasnika, a jedino je važno da ima puno aktivnosti.

Image
Foto: Unsplash