Miris koji podsjeća na djetinjstvo

Vrijeme je jorgovana: Evo što trebaš znati o ovom prekrasnom cvijeću opojnog mirisa

Ovo posebno cvijeće prekrasnog mirisa simbol je prve ljubavi i omiljeni je ukras na proljetnom stolu

collage.jpg
Foto: Unsplash

Proljetno cvijeće jedan je od brojnih razloga zbog kojih se veselimo toplijim danima, a među brojnim vrstama teško je izdvojiti samo jedno kao najposebnije. Ipak, kada bismo trebale odabrati svoj omiljeni proljetni cvijet, mirisni jorgavani zasigurno bi se našli visoko na ljestvici naših favorita.

Image
Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Krajem travnja i početkom svibnja u parkovima i dvorištima možemo uočiti raskošne zelene grmove s ljubičastim cvjetovima čiji je miris vrlo opojan i prepoznatljiv. Popularnost jorgovana traje već stoljećima jer divno mirišu i savršen su ukras u vazi, a neke od najzanimljivijih činjenica o ovom posebnom cvijeću izdvojile smo u nastavku.

Podrijetlo

U Europi se pojavio negdje u 16. stoljeću, a vjeruje se kako je stigao iz Male Azije. Danas postoji gotovo 1.000 različitih vrsta jorgovana, a neke mogu preživjeti i na vrlo niskim temperaturama. U našim krajevima najpoznatiji su jorgovani ljubičaste boje.

shimmer fallback

Vrste i uzgoj

Osim klasičnih ružičasto-ljubičastih jorgovana koji su najrasprostranjeniji u našim krajevima, postoje i brojne druge vrste s bijelim, plavim pa čak i žutim cvjetovima i nemaju svi jednak miris. Razdoblje cvjetanja je od sredine proljeća pa sve do ranog ljeta, ovisno o vrsti.  Može se posaditi u vrtu ili uz okućnicu te u kombinaciji s drugim ukrasnim grmljem. Sadnja jorgovana najčešće se obavlja u proljeće ili jesen, a najbolje ga je smjestiti na sunčano ili polusunčano mjesto. Nakon sadnje, jorgovani ne iziskuju posebnu brigu. Postoji i ljetni jorgovan koji je pogodan za uzgoj u vrtu ili na terasi, a on cvjeta ljeti te dolazi u raznim bojama. Njegov uzgoj nije zahtjevan. S obzirom na to da zbog svojih raskošnih cvjetova privlači leptire, često se naziva i Leptirov cvijet. Može narasti do tri metra.

shimmer fallback

Simbol je prve ljubavi

Uz jorgovane se veže i određena simbolika pa su tako bijeli jorgovani simbol nevinosti, dok se ljubičastim  jorgovanima iskazuje ljubav. Ljubičasti jorgovani spominju se kao simbol prve ljubavi. U zemljama kao što su Grčka, Libanon i Cipar jorgovan je omiljeno uskrsno cvijeće jer cvijeta u vrijeme Uskrsa. Prema nekim vjerovanjima, jorgovan štiti kuću od zlih duhova te u dom unosi mir i sreću.

shimmer fallback

Primjena u kozmetici

Svojim mirisom jorgovani podsjećaju na proljetnu radost i djetinjstvo, a često se koriste i u kozmetici, osobito kod izrade parfema. Od cvjetova jorgovana proizvodi se ulje koje se tada koristi u parfemima. Od cvjetova jorgovana može se napraviti i mirisni uljni macerat koji se koristi za njegu tijela i masažu.

shimmer fallback

Koristi se i u kulinarstvu

Malo ljudi zna da su cvjetovi jorgovana zapravo jestivi te se mogu koristiti u kolačima ili pak kao dekoracija na tortama, u koktelima i sl. Obični jorgovan vrijedan je i u nutritivnom smislu jer sadrži minerale i aminokiseline. Cvjetovi jorgovana mogu se dodati i u salate, no ne preporuča se jesti ga u većim količinama jer može isušiti sluznicu grla. Postoje i tvrdnje o tome da je jorgovan toksičan, no to nije znanstveno dokazano. Od cvijeta jorgovana, kao i od njegove kore pravi se čaj koji pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.