Otporna trajnica

Želimo ga u svom vrtu: Vrijesak preživljava mraz i niske temperature, a sadi se – ujesen

Osim predivnim cvjetovima, grm vrijesak ističe se i brojnim drugim prednostima. Otporan je na zimske uvjete, a još ga stigneš posaditi…

profimedia-0143381236.jpg
Foto: Profimedia.hr

Želiš li posaditi trajnicu koja će uljepšavati tvoj vrt ili balkon, vrijesak (Calluna vulgaris) mogao bi biti pravi izbor. Dobra je stvar što se, osim u rano proljeće, sadi ujesen. To mu dopušta da pusti korijen i pripremi se za vrijeme vegetacije. Posadiš li je sada, procvjetat će sljedeće godine i vjerojatno postati omiljeni detalj tvog sunčanog vrta ili balkona. Ili pak kamenjara jer ovaj predivan grm i ondje uspijeva.

Image
Šest veličanstvenih

Predivne trajnice: Cvijeće koje uljepšava svaki vrt, a traje nekoliko godina

Iako je rasprostranjen diljem Europe, pronađen je čak i na Sibiru. U Hrvatskoj raste na Velebitu i primorju, a radi se o zahvalnoj trajnici kojoj ne treba puno brige. Spremna je i na teže uvjete rasta. No vratimo se tren na ono zašto nas je 'osvojila'.

Otporan i na mraz i na sušu

Dočekali smo prve mrazove, magle i niže (jutarnje) temperature. Iako je pred nama doba godine u kojemu se priroda 'smiruje', vrijesak je sjajan jer je otporan na zimske uvjete. Ne unosi ga se u kuću nego ga se ostavlja vani, obično u teglama. Vrijesak će sve preživjeti – zvonoliki cvjetovi opstat će i tijekom zime. Naravno, pod uvjetom da si ga već zasadila. Ako ćeš to tek sad učiniti, za raskoš boja trebat ćeš čekati do sljedeće godine.

Image
Foto: Profimedia.hr

U svakom slučaju, vrijesak je grm lijepih cvjetova bijele, crvene ili ružičaste boje. Zimzelena je to biljka koja dosegne od 25 do 80 centimetara i ima čak više stotina vrsta! Još su stari Grci prepoznali ljepotu i značaj vrijeska koji je ime dobio upravo po grčkoj riječi kallynein što znači uljepšavati.

Tako ovaj raskošan grm već stoljećima uljepšava zelene površine, a koristio se i za liječenje upala mjehura, kamenca u mjehuru, ekcema, gihta… Ljudi su prepoznali njegov terapeutski učinak u slučaju napetosti živčanog sustava i nesanice. Vole ga i pčele što rezultira medom od vrijeska koji mnogi obožavaju. Ne samo da je vrijesak vizualno dojmljiv i izdržljiv, već ima i brojne blagodati. Kako ga saditi?

Sadnja

Pravo vrijeme za sadnju je upravo sad, ujesen. Za rast mu je potrebna temperatura iznad 10 Celzijevaca, a možeš ga posaditi u obliku zdrave i zrele sadnice. Zahtijeva kiselo, dobro drenirano tlo i nećeš pogriješiti s mješavinom pijeska, zemlje i treseta upravo zbog kiselosti. Tlo treba biti drenirano da se ne bi zadržavao višak vode jer vrijesak ne voli prevlažno tlo.

Kad je tlo dobro pripremljeno, sadnica se vadi s korijenom, ukopava se, a zatim zatrpava svježom zemljom. Baš zato što je trajnica najčešće se uzgaja u posudama s tim da treba odabrati duboku posudu te pripaziti na – kao što smo rekle – dreniranost i kiselost. Najbolje će uspjeti u polusjeni ili osunčanim dijelovima vrta, no nikako ga nemoj unositi u zatvoreno jer bi zbog grijanja mogao 'propasti'. Prva dva mjeseca trebat će mu, doduše, više vode, a preporuka je koristiti kišnicu. Nakon toga pokazat će se kao jako prilagodljiva i otporna trajnica kojoj ni mraz, a ni suša ne stvaraju problem.

Image
Foto: Unsplash

Jedva čekamo da predivni vrijeskovi cvjetovi ukrase naše balkone. 'Baci' se na sadnju prije nego što se temperature spuste ispod 10 stupnjeva.

POGLEDAJ VIDEO: Kako nam priroda može pomoći da poboljšamo psihofizičko zdravlje?