Čišćenje doma

Moguće je: Uz ove savjete očisti dom za puno manje vremena

S odgovarajućim sredstvima za čišćenje i s malo planiranja, vrijeme čišćenja možeš smanjiti za pola, a znamo i kako

ciscenje-doma.jpg
Foto: Unsplash

Da se razumijemo čišćenje je prava gnjavaža - nema ništa gore od vikenda koji ti je, nakon dugo vremena, konačno slobodan, a moraš ga provesti s krpicom u rukama, brišući prašinu, usisavajući ili nešto treće.

Image
Lako do čistog i urednog doma

Skandinavski trikovi uz koje će čišćenje doma postati lakše

Ipak, s odgovarajućim sredstvima i s malo planiranja, možeš smanjiti količinu vremena koje bi inače potrošila na ribanje pločica i odstranjivanje kamenca i plijesni - i to čak za pola.

Nekoliko stručnjaka podijelilo je savjete kako na brz, ali temeljit način, očistiti svoj dom od poda do stropa, a uz ove trikove i tebi će čišćenje i pospremanje postati pjesma.

Napravi plan

Stručnjakinja za brzo čišćenje Debbie Sardone za Popular Mechanics je rekla da smanjenje vremena čišćenja na pola počinje s planom. To znači čistiti kuću istim redoslijedom svaki put - čistiti jednu po jednu sobu i započeti i završiti na istom mjestu u prostoriji kako ne bi gubila vrijeme na trčanje naprijed-natrag. "Da bi smanjila vrijeme čišćenja, moraš biti dosljedna - to je cijela premisa. Učini istu stvar svaki put kada čistiš, tako da to postane rutina", istaknula Sardone.

Image
Foto: Unsplash

Čisti odozgo prema dolje i s lijeva na desno

Ne započinji čišćenje brisanjem stolića za kavu, a zatim čišćenjem roleta, samo da bi vidjela kako prašina s roleta pada na novoočišćeni stolić. Sardone kaže da počneš od vrha prostorije, brisanjem prašine s lustera, a zatim kreneš na pod. Isto tako, čišćenje s lijeva na desno osigurava da pokriješ cijelu sobu umjesto da juriš s mjesta na mjesto.

Image
Foto: Unsplash

Proizvode za čišćenje uvijek drži na istom mjestu na dohvat ruke

Ako imaš sve potrebne alate i proizvode za čišćenje na dohvat ruke znači da nećeš gubiti vrijeme hodajući naprijed-natrag do ormarića ispod sudopera. Sardone preporučuje nošenje pregače i punjenje džepova. To bi moglo biti teško s nekoliko velikih boca sredstva za čišćenje, ali nisu ti potrebne velike boce – ulij sredstva za čišćenje u male, višekratne boce s raspršivačem koje je lako nositi. Također, svoje zalihe možeš staviti u kutiju ili kantu kako bi ostala organizirana i uštedjela vrijeme.

Image
Foto: Unsplash

Budi proaktivna

Najbolji način da dom održiš čistim je da zaustaviš neke probleme i prije nego što počnu. Na primjer, stručnjakinja za čišćenje Laura Dellutri preporučila je korištenje sredstva za čišćenje tuša kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine u kadi. "Možeš ga poprskati i otići. Svaki put kad se tuširaš, poprskaj ga kako bi spriječila prljavo tuširanje. Poprskaj ga i isperi, čak ne moraš ni brisati", rekla je.

Image
Foto: Unsplash

Masnoća u kuhinji

Masnoća neizbježno završava na kuhinjskim ormarićima, osobito onima iznad ili pored pećnice. Možeš kupiti sredstvo za čišćenje da obrišeš masnoću ili možeš koristiti standardni deterdžent za pranje posuđa za čišćenje masnoće, no najbolje je pomiješati jednu žlicu tekućeg deterdženta s malo tople vode. A za čvrste mrlje ili naslage koje se neće ukloniti deterdžentom, pomiješaj sodu bikarbonu s vodom i lagano istrljaj problematično područje krpom.

Image
Foto: Unsplash

Limun kao najbolji saveznik

Mrlje od hrđe na terasama, trijemovima, podovima garaža i prilazima užasno izgledaju, ali ne treba ti kiselina kako bi ih uklonila. Umjesto toga, koristi limun - kiselina u limunovom soku otopit će hrđu. Limun prepolovi, iscijedi sok na mrlju i ostavi da se upije oko 10 minuta. Za mrlje koje su na betonu tjednima, mjesecima ili dulje oribaj četkom s tvrdim vlaknima, a zatim isperi čistom vodom.

Image
Foto: Unsplash

Plijesan u kupaonici

Plijesan se stalno pojavljuje u kupaonicama koje nisu dobro prozračene jer nakon kupanja voda ostaje na zidovima. Upotrijebi vodikov peroksid u bočici s raspršivačem za borbu protiv plijesni, istaknula je Dellutri: "Pošpricaj ga, ostavi da odstoji 3 do 5 minuta i ubit će gljivice". Kako se plijesan ne bi vratila, koristi ventilator kada se tuširaš. Kada završiš, odvoji nekoliko minuta da ocijediš vodu sa zidova pločica i vrata tuša.

Image
Foto: Unsplash

Nehrđajući čelik održi sjajnim

Otisci prstiju, mrlje i tragovi od vode neprijatelji su sudopera i površina od nehrđajućeg čelika. Mineralno ulje može ti pomoći da ih pobijediš, istaknula je Dellutri. "Stavi malo mineralnog ulja na krpu i njome obriši nehrđajući čelik jednom tjedno". Mineralno ulje također pomaže da se pasta za zube i drugi predmeti ne lijepe za sudoper, što olakšava brisanje.

Image
Foto: Unsplash