Tražiš savršenog psa za obitelj i kuću? Možda je upravo jedna od ovih pasmina za tebe

Psi obogaćuju život i to će potvrditi svatko tko ih ima. Ako si još uvijek bez svog kućnog ljubimca, vrijeme je za promjene

Tražiš savršenog psa za obitelj i kuću? Možda je upravo jedna od ovih pasmina za tebe

Ako si odgovorna osoba, a vjerujemo da jesi, kod izbora kućnog ljubimca u obzir ćeš uzeti brojne faktore i dobro razmisliti kojoj ćeš 'beštijici' otvoriti vrata svog doma, kako bi svi bili sretni. Jer ne kaže se bezveze - gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna.

Želiš li (a tko ne želi) da u kući bude što manje plača, režanja, grebanja, siktanja i škrgutanja zubima, trebala bi izabrati onog kućnog ljubimca koji svojim karakteristikama odgovara dinamici tvoje obitelji, vašem životnom stilu i kvadraturi kojom raspolažete. Imaš li mali stan nećeš izabrati psa koji veličinom više podsjeća na omanjeg konja ili, imaš li malenu djecu pazit ćeš da im izabereš kućnog ljubimca koji ima "konjske" živce (kad već spominjemo konje). 


U nastavku ti donosimo tzv. "house friendly" pasmine, odnosno one koje se mogu potpuno prilagoditi životu u zatvorenom prostoru, zgradama,  koje se ne linjaju jako, ne laju previše, ne žude za višesatnim šetnjama i rastrčavanjima, vole biti s djecom, vole se izležavati na kauču i uživaju u ljudskom društvu. 


Image

15 pasmina koje su najvjernije svojem čovjeku

Barbet

Ovo je francuski lovački pas i vrlo dobar čuvar obitelji. Nježan je, pažljiv i inteligentan te se malo linja, što nije nebitno ako je u kući netko alergičan na pse. Srednje je veličine.

Češki terijer

Zaigran i znatiželjan mali pas, puno više sklon treningu i dresuri od bilo kojeg drugog terijera. Vole ga i umirovljenici i obitelji s djecom. Energičan je, ali i spreman ležati na kauču.  

Saseks španijel

Ovaj pas neće narasti puno pa je dobar za obitelji koje žive u malim stanovima. Vedre je naravi, kao i svaki drugi španijel, no ne toliko fizički aktivan kao ostali. Dovoljno ga je tek malo prošetati oko zgrade i on je sretan.

Dendi dinmont terijer

Mala pasmina trijera, porijeklo vuče iz Škotske. Imaju izrazito dugo tijelo i kratke noge. Privrženi su obitelji, vole se družiti s djecom i ne traže puno šetnje.

Finski laphund

Skandinavski autohtoni pas srednje veličine. Nepovjerljiv je prema strancima pa treba proći neko vrijeme dok ne prihvati ljude koji dođu u kuću, a svojoj obitelji je jako privržen. Jedina mu je mana što je jako tvrdoglav.

Majmunski pinč

Porijeklom iz Njemačke, ova pasmina idealna je za kućnog ljubimca u obitljima s malom djecom. Vrlo je inteligentna, znatiželjna i zaigrana. Unijet će veselje u svaki dom.

Japanski čin

Drugo ime mu je japanski španijel iako genetski ne pripada toj pasmini, već samo nalikuje. Ovi psi su odlično društvo i vrlo inteligentni, no kako i priliči aristokraciji (bio je pas japanske carske dinastije), rezervirani dok te bolje ne upoznaju.

Norveški gonič losova

Ovom psu lov je u krvi pa iako će uživati u tvom društvu u kući, tražit će od tebe da ga često izvodiš van i šetaš. Vrlo su prijateljski raspoloženi.

Kineski kukmasti pas

Ovi psi neobičnog izgleda imaju dlakku samo na glavi, ušima, šapama i vrhu repa. Zaigrani su, ali jako dobro reagiraju na dresuru. Vole djecu, no imaju svoj teritorij koji treba poštovati. Ne traže puno šetnje.  


Lasa apso

Pasmina porijeklom s Tibeta, uzgojena da čuva budističke samostane. Jako nalikuje na shih-tzua. Ima vrlo stabilnu narav, voli biti u kući s obitelji, no nepovjerljiva je prema strancima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.