Čuvaj svoje zdravlje

Sunčanica je ljetna prijetnja koju lako možeš spriječiti

Sunčanica je opasni poremećaj termoregulacije kojeg je važno spriječiti, ali i na vrijeme prepoznati i liječiti

pexels-alexander-stemplewski-2906663.jpg
Foto: Pexels

Sunčani dani su nas sve izmamili u prirodu i jedva smo dočekale da dan provedemo na plaži ili u šetnji omiljenom planinarskom stazom. Iako je ljeto puno užitaka, postoji i jedna opasna stvar koje se moramo čuvati - sunčanica. Sunčanica može pogoditi ljude svih uzrasta i zato je važno da naučimo kako ju spriječiti, ali i na vrijeme prepoznati i liječiti.

Image

Upečatljivi modni dodatak za ljeto: Najljepši modeli šešira iz high street ponude

Sunčanica je zapravo poremećaj termoregulacije, ljudske sposobnosti da pomoću procesa kao što su znojenje, drhtavica, sužavanje i širenje krvnih žila te pojačane žeđi održavaju stalnu tjelesnu temperaturu. Javlja se kada smo predugo izložene visokim temperaturama i sunčevom zračenju, pogotovo na predjelu potiljka.

Jednom kada tijelo osjeti da je temperatura znatno narasla, pokušava ga ohladiti znojenjem. Kako bi dopremilo potrebnu vlagu do kože, krvne žile se počinju širiti i količina krvi koja cirkulira njima se povećava. Zbog naglog povećanja gubitka vode iz krvi naglo opada i krvni tlak što ubrzava rad srca. Takav proces je normalan, no ako su temperature i sunčevo zračenje previše za naš organizma, nastupit će sunčanica.

Kako onda prepoznati da je ono što nas muči sunčanica? Jedni od najranijih simptoma koji se javljaju su jaka glavobolja, povišena temperatura, dok su kasnije moguća vrtoglavica i nesvjestica, crvenilo lica, mučnina i proširene zjenice. Simptomi su slični onima potresa mozga i zato bi svakako trebala potražiti liječničku pomoć ako osjetiš bilo koji od navedenih simptoma.

Jednom kada si sigurna da je stanje u kojem se nalaziš zapravo sunčanica, postoji nekoliko stvari koje možeš napraviti kako bi sunčanicu ublažila. Prva stvar koju je potrebno napraviti je ohladiti osobu, odnosno snižavati joj tjelesnu temperaturu. Svakako je najbitniji korak osobu skloniti sa sunca u rashlađenu prostoriju i ukloniti zagrijanu odjeću s nje. Idući korak su hladni oblozi koje je najbolje staviti na čelo i potiljak.

Također je dobra ideja osobu polijevati hladnom vodom ili ju tuširati, a potrebno je i hladnu tekućinu unijeti u organizam. Temperaturu treba snižavati sve dok ne padne ispod 38 stupnjeva Celzijevih. Ako to ne uspijevaš niti nakon nekoliko sati, svakako se za pomoć obrati liječniku. Ako se pak radi o jako ozbiljnom slučaju sunčanice te osoba potpuno izgubi svijest, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Sunčanicu je ipak lakše spriječiti nego liječiti. Za početak bi tijekom toplijeg dana trebala piti veće količine vode i izbjegavati boravak na suncu u periodu od 10 do 16 sati. Ako većinu dana provodiš u klimatiziranoj prostoriji, nemoj naglo izaći na visoku vanjsku temperaturu jer bi mogla šokirati organizam. Ne zaboravi i zaštititi glavu šeširom ili kapom te nositi laganu odjeću svijetlih boja.

Sunčanica je možda opasna, no lako se može spriječiti zato budi oprezna kada napuštaš dom i nemoj se igrati sa svojim zdravljem. Zapamti da teži oblici sunčanice mogu zauvijek oštetiti tvoje unutarnje organe i tako ti stvoriti problem za cijeli život.