Što nam može poslužiti kao zamjena za destiliranu vodu

Destilirana voda je zapravo demineralizirana voda i koristi se u ljekarnama, medicini, biologiji i kemiji se često rabi kao otapalo, ali i u domaćinstvu, dok je neki koriste i za piće. A što je zamjena za destiliranu vodu s obzirom da je ona dosta skupa.

Što nam može poslužiti kao zamjena za destiliranu vodu

Destilirana voda je voda  iz koje su uklonjeni minerali i ostale nečistoće pa je u kemijskom smislu, takva voda je (gotovo) potpuno čista. Destilirana voda dobra je za vašu peglu, ali nikako nije dobra za vaše tijelo. 

Destilacija vode je proces u kojem se voda zagrijava, pretvara u vodenu paru te nakon toga hladi (kondenzira) i ponovno se vraća u svoje tekuće agregatno stanje. 

Karakterizira je vrlo mala električna provodnost.  Biološka čistoća mora se osigurati dodatnom sterilizacijom vode.

Prokuhavanje vode je najstarija tehnika pomoću koje se radila sterilizacija vode, a ionski omekšivači vode danas se u industriji koriste kao zamjena za skupu destiliranu vodu.

ImageProkuhavanjem vode ne uklanja se klor, a  istovremeno se povećava koncentracija teških metala u vodi. 

Deionizacija je proces kojim se dobiva zamjena za destiliranu vodu. Zapravo to je proces uklanjanja otopljenih soli ionskim izmjenjivačima. Voda ulazi u uređaj te se uz pomoć kemijskog postupka jako kiselih ionskih masa soli kalcija i magnezija na njih vežu te se oslobađa natrij.

Omekšivači vode koji djeluju na principu deionizacije najčešće se koriste u kombinaciji s uređajima s reverznom osmozom. 

Nekima je zamjena za destiliranu vodu obična prokuhana voda. Kad se tekuća voda prokuha i ohladi, nataloži se kamenac pa im se to čini dobra zamjena, barem da korištenje takve vode za peglu i sl.