Protresi za čaroliju!

Snježna kugla savršen je dar koji možeš napraviti sama. Znamo kako!

Umjesto da kupuješ poklone potrudi se izraditi ih sama od materijala koji imaš kod kuće. Misli pritom na osobu kojoj ćeš ga pokloniti i napravi personaliziranu snježnu kuglu

bridget-mac-donald-Sgb6X8rCg8E-unsplash.jpg
Foto: Pexels

Dovoljno je da ju protreseš, a sitne bijele pahulje koje pritom polete i oslobode čaroliju, u trenu će te vratiti natrag u djetinjstvo i sve bajke u koje si vjerovala. A ono što nam u ovim vremenima najviše treba je upravo - čarolija. One su i suvenir i igračka i simbol Božića. Izumio ih je krajem 19. stoljeća u Beču Erwin Perzy, proizvođač kirurških instrumenata,a za prvi potiv u kugli izabrao je baziliku Mariazelli.

Image
Svi u Locorotondo

Gradić u Italiji koji s pravom nosi titulu jedne od najljepših božićnih destinacija

shimmer fallback

Uskoro su su snježne kugle stekle popularnost pa ih je Perzy patentirao i s bratom otvorio dućančić u Beču koji i danas posluje i proizvodi ovaj lijepi suvenir. S obzirom da su čudesne baš zbog snijega koji leprša u njima, ne čudi da su postale simbol Božića i jedan od najljepših poklona pod borom, osobito ako su personalizirane i ako ih za dragu ti osobu izradiš sama. U nastavku ti otkrivamo kako napraviti snježnu kuglu te donosimo nekoliko odličnih ideja s Instagrama.

Snježna kugla iz kućne radinosti

Potrebni su ti:

  • staklenka s poklopcem
  • pištolj za vruće ljepljenje
  • motiv koji želiš staviti u kuglu
  • komad stiropora
  • šljokice, umjetni snijeg
  • voda
  • glicerin (po želji)

Postupak:

Na unutarnju stranu čepa vrućim ljepilom zalijepi stiropor pa na njega fiksiraj motiv, odnosno figuricu. Pusti da se osuši pa napuni staklenku do pola vodom, a potom do vrha dodaj glicerin. Što je više glicreina, to će pahulje sporije padati. Ako želiš, možeš napraviti kuglu i bez glicerina, samo s vodom. Pa čak i bez vode, što ćeš vidjeti u nastavku, u prvom videu. Na koncu dodaj pahulje, odnosno šljokice ili umjetni snijeg.

Potom na unutarnji rub poklopca nanesi vruće ljepilo i dobro zatvori staklenku.

I za kraj, no ne manje bitno. Prije, nego kreneš izrađivati snježnu kuglu, staklenku dobro operi i obriši kako po njojj ne bi bilo otisaka ili prljavštine koji će nagrditi konačni proizvod.

Stiropor "glumi snijeg", ali i dodatno ističe figurice jer im predstavlja postolje. U nastavku imaš dva videa. U jednom je prikazana ideja sa stiroporom, a u drugom način izrade snježne kugle.

Figurica izvana

Ne mora nužno figurica biti samo s unutarnje strane, već ju možeš fiksirati i na poklopac, no onda sve oni što planiraš staviti u kuglu ide na njezino dno.

Plastična kugla i čep

Ako koristiš plastičnu kuglu i poklopac, koristi umjesto pištolja na vruće ljepilo, silikon. No onda vodi računa o tome da se silkon mora sušiti 24 sata.

Minnie Mouse

Ova damica trenutno je jedan od najpopularnijih blagdanskih motiva, što znači da će biti i više, nego dobrodošla u tvojoj snježnoj kugli.

Šišarka

Uz snijeg savršenu idu šišarke, baš kao u prirodi.

Jednostavno, a efektno

Dodaj i crvene božićne kuglice, podići će sveukupni dojam.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.