Sinergija integracije: kampanja kojojm se želi osvijestiti važnost prihvaćanja ukrajinskih obitelji u naše društvo

Edukativno informativna kampanja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kojom se želi osvijestiti važnost prihvaćanja ukrajinskih obitelji u hrvatsko društvo

SINERGIJAINTEGRACIJE_scrnsht2.jpg

Svi smo rođeni slobodni. Mama kaže da je cijeli svijet naš. To bi valjda mi trebali znati jer smo ga cijeloga obletjeli - prve su riječi edukativnog video uratka Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kojim se želi senzibilizirati javnost o važnosti integracije raseljenih osoba.

Od kraja veljače i početka oružanog sukoba u Ukrajini svjedočimo razaranjima u toj državi zbog kojeg su brojne ukrajinske obitelji bile primorane napustiti svoje domove. Kako bi raseljenim osobama pružio što bolju potporu, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je edukativno informativnu kampanju pod nazivom Sinergija integracije, koju financijski podržava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i kojom se želi omogućiti raseljenim osobama brži i lakši pristup svim potrebnim informacijama o zaštiti, pomoći, obrazovanju i radu.

Image

„Javnom kampanjom želimo povećati razinu svijesti šire javnosti o potrebama integracije ukrajinskih obitelji na području Osječko – baranjske županije, ali i ostalih dijelova Hrvatske. Uz video uradak koji ima za cilj pružiti osjećaj nade, zajedništva i ljubavi izradili smo i ostale promotivne i edukativne materijale kao što su slikovnice, bojanke i kratke priče kojima želimo osigurati smanjenje jezične barijere te povezati djecu iz različitih kultura.“ – izjavio je Tomislav Ramljak, voditelj Centra.

Kampanja Sinergija integracije dio je akcijskog plana Slavonsko srce za obitelji Ukrajine u sklopu kojeg je u Osijeku osnovan Info centar za raseljene osobe iz Ukrajine u kojem su mogli dobiti sve informacije o prijavi boravka, stjecanju iskaznice za strance pod privremenom zaštitom, pravima iz sustava socijalne skrbi, zapošljavanju, ostvarivanju zdravstvene zaštite i obrazovanju. Početkom lipnja osnovan je i Dnevni centar u kojem se svakodnevno provode razne aktivnosti i radionice za raseljene osobe iz Ukrajine.

O Centru za nestalu i zlostavljanu djecu

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodeća je organizacija koja djeluje već više od petnaest godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja putem interneta. Svakodnevno skrbi o djeci koja se nalaze u nepovoljnim životnim uvjetima i nastoji podići kvalitetu njihova života. U suradnji sa zajednicom, stručnjacima i nadležnim institucijama Centar radi na prevenciji nestanka djece te pruža podršku obiteljima u kriznim situacijama.

Dodatne informacije:

Ovdje

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (cnzd.org)

Centar za Nestalu i Zlostavljanu Djecu | Facebook

CNZD (@cnzd.hr) • Instagram photos and videos