Savjeti za ručno pranje tepiha

Svi mi koji ne volimo usisavanje, još manje volimo ručno pranje tepiha. Stoga će nam možda neki od savjeta za ručno pranje tepiha biti od pomoći

Savjeti za ručno pranje tepiha

Samo usisavanje nije dovoljno da tepih bude čist i da uvijek lijepo izgleda, često je potrebno temeljito ručno pranje tepiha kako bi mu se vratio stari sjaj. 

ImageKupnja stroja za pranje tepiha prilično je skupa investicija, no i bez njega možete oprati vaš tepih, i ne morate se baš toliko namučiti koliko očekujete.


Evo nekoliko malih savjeta koji će vam olakšati ručno pranje tepiha.

Mineralna voda radi čuda na tkaninama pa njome natopite tepih, ili samo pošpricajte površinski sloj tepiha, a nakon 10 minuta osušite tepih s ručnikom.

Drugi savjet za ručno pranje tepiha je da pomiješate jednake dijelove octa i vode u boci koja ima raspršivač, te pošpricajte na područje koje je potrebno očistiti. Neka odstoji oko 10tak min, a zatim istrljajte s mokrim ručnikom.

Također za manje mrlje, možete koristiti vodu i malu količinu deterdženta za pranje posuđa kojeg ćete malo otopiti u vodi a malo staviti direktno na mrlju pa laganim pokretima četkicom istrljati mjesto na koje ste prethodno nanijeli deterdžent. Mlakom vodom isperite površinski sloj tepiha, te ga osušite.

Za ručno pranje teških mrlja, pomiješajte jednake dijelove soli, boraksa i octa. Utrljajte smjesu u mrlju i pustite da se osuši. Kad se osuši, usisavačem uklonite prljavštinu.

I na kraju savjet koji je ujedno i najlakši - savjet za ručno pranje tepiha bez vode. Pospite sode bikarbone na tepih. Nakon 5 minuta usisavačem uklonite sodu bikarbonu i prljavštinu.