U nastavku pišemo više za one koji žele nešto više saznati o načinima prerade i vinifikacije grožđa te se namjeravaju baviti proizvodnjom vina, ili se u njoj barem okušati.
Jedna stavka je vrlo važna pa ćemo ovdje na nju obratiti pozornost, a to je kako pokrenuti vrenje mošta ako se ono zaustavi.
Temperatura vrenja mošta je temperatura koja utječe na početak, tijek i ishod alkoholne fermentacije.
Stoga je vrlo važno znati koja je optimalna te kako pokrenuti vrenje mošta .
Ovdje uvijek treba poslušati savjet stručnjake i iskusnije vinogradare, koji su se potvrdili svojim rezultatima na izložbama vina.
Dakle, kako pokrenuti vrenje mošta?
Vrenje mošta je faza koja nastupa nakon muljanja grožđa odnosno cijeđenja mošta.
Tada kvasci ili gljivice alkoholne fermentacije, koji su na pokožici bobice mirovali, došavši u tekućinu u kojoj je rastvoren šećer (u mošt), počinju intenzivno razmnožavanje, razlažući šećer na razne spojeve, a najviše na alkohol i CO2.
Ova dva spoja su, u stvari, najvažniji i osnovni produkti rada vinskog kvasca.
Mošt se najprije jako zamuti, zatim se stvaraju lagani mjehurići i pojavljuje se debela pjena koja počinje vreti. Pri tom temperatura poraste za 10, 20 i više stupnja.
Alkoholno vrenje mošta izazivaju kvasci koji u moštu razgrađuju šećer na etanol, CO2 i druge sastojke.
Pored navedenog, šećer služi kvascu i kao izvor energije za njegovo održavanje i razvoj.
Kvasac koristi energiju iz mošta (šećera) putem respiracije disanja i fermentacije. Za tehnologiju vina obje reakcije su podjednako značajne, a optimalna temperatura je tu da pomogne kako pokrenuti vrenje mošta.
Prekidom vrenja nastaju štetne posljedice u moštu i vrenje obvezno treba ponovno pokrenuti. Prekid vrenja najpouzdanije se utvrđuje analizom.
Ako je analizom utvrđeno da je vino zdravo postupak je jednostavan i možete ponovno pokrenuti vrenje mošta , ali najbolje da se ovdje konzultirate sa stručnjakom kako pokrenuti vrenje mošta da ne biste pogriješili u ovom delikatnom trenutku.
Znate li kako pokrenuti vrenje mošta? Ako želite krenuti u proizvodnju vina, prvo što morate naučiti je kako pokrenuti vrenje mošta