Savjeti kako oblikovati spiralni čempres

Imati čempres u vrtu je zaista pravi blagoslov, a moći ga oblikovati spiralno je najljepši ukras za vrt ili terasu. No, kako oblikovati spiralni čempres? Donosimo nekoliko savjeta

Savjeti kako oblikovati spiralni čempres

Čempres voli sunčani položaj u vrtu, te drenirano tlo. Ako želite vidjeti zlatni čempres u vrtu, morate biti spremni i skupo ga platiti. Posebno zlatni čempres koji ćete moći i spiralno oblikovati. A kako oblikovati spiralni čempres i da li se vrijedi potruditi.

Prekrasan zlatni čempres, poseban je po tome što ostaje iste boje cijelu zimu.
Kod sadnje mu je potrebno osigurati dobro dreniranu podlogu jer u protivnom razvije plitko i slabo korijenje zbog čega je onda podložan stradavanju od jačih vjetrova i isušivanja. 
Zlatni čempres, atraktivna četinjača, gustog habitusa, idealna za sadnju kao zasebni soliter. Pogodan i za ukras za kafiće i restorane.
Voli sunčane položaje Jako dobro podnosi rez i brzo se regenerira pa je time idealan kandidat za šišanje i spiralno oblikovanje. Forma topiara održava se oblikovnim rezom u rano proljeće prije kretanje vegetacije. 

Evo i kako oblikovati spiralni čempres

Ako u vrtu imate bogate, smaragdne tuje, pačempres, tise, a želite formirati spiralni oblik, jednostavno se poslužite trakom širine desetak centimetara kojom ćete obaviti biljku u obliku spirale od dna ka vrhu. Uklonite sve što je između dna do centralne grane.
 Ako nakon prvog orezivanja ne dobijete željeni rezultat ne gubite nadu, jer će svako sljedeće orezivanje izoštriti oblik spirale i dovesti nas do konačnog oblika.

Sada kada znate kako oblikovati spiralni čempres krenite u akciju, jer vaš trud će se isplatiti.