Evo i postupka kako napraviti domaći feta sir.
Ugrijte 2 litre mlijeka na oko 30 stupnjeva uz povremeno miješanje da bi se ravnomjerno ugrijalo pa ukloniti s vatre.
U tom trenutku dodajte veliku žlicu jogurta koju ste razblažili žlicom mlijeka.
Nakon što ste sve dobro promiješali sada to dobro, poklopite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.
Postupak kako napraviti domaći feta sir nastavite tako što ćete dodati 2 žlice sredstva za sirenje, ponovno sve promiješajte i ostavite na sobnoj temperaturi tijekom noći.
Ujutru usireno mleko narežite na kockice i ostavite ih da stoje petnaestak minuta.
To sve zajedno zatim procijedite kroz gazu i ostavite da se dobro cijedi, neka 2-4 sata. Sirutku koju dobijete sačuvajte.
Zatim feta sir koji ste dobili stavite na hladno mjesto.
Ujutro sir odmotajte pa ga u zdjeli pomiješajte s pola kašičice soli.
Treći korak kako napraviti domaći feta sir je da na dno velike i plitke cjediljke stavite čistu gazu na koju ćete istresti sir.
Prekrijte sve gazom i pritisnite ga nečim teškim.
Neka odleži preko noći na hladnom, a sutradan narežite kockice sira, prelijte ih posoljenom sirutkom, koju ćete napraviti tako da dodate 5 žlica soli na pola litra sirutke.
Zatim tu smjesu ostavite u frižideru.
Tako pripremljen feta sir treba da dozrijeva 5 dana. Nakon ovakvog postupka kojim ste naučili kako napraviti feta sir, možete samo uživati.