Svježi sir treba držati u frižideru ili u hladnom podrumu.
Ako nemate svježu sirutku, skuhajte prijesolac - da provri voda koju posolite, pa pustite da se dobro ohladi, staru sirutku prospete, sir s vrha i kantu malo operete čistom vodom, pa zalijete prijesolcem.
Tako treba čuvati svježi sir na duže vrijeme.
Također, ako je sir sasvim sazrio, onda se može čuvati i u ulju, obično suncokretovo ulje preliti preko ocijeđenog sira, samo da prekriva površinu. Tako može i 3 mjeseca (kravlji), ulje se ne mora mijenjati.
Vodite brigu o svom siru! Kako postići da sir ne preuzme miris drugih namirnica, osuši se ili promijeni strukturu?
Siru treba dovoljna količina zraka kako se ne bi „ugušio“, no ne previše kako se ne bi osušio. Dajte mu da diše!
Za kraj evo još jedan savjet kako čuvati svježi sir, ali i onaj nešto stariji.
Umjesto da načeti komad sira zamotate u prozirnu ili alufoliju i spremite ga u frižider, zamotajte ga u papir nalik onom za pečenje (presvučen voskom).Želite li ga ipak sačuvati za kasnije, možete ga i zamrznuti.
Znate li kako možete čuvati svježi sir i koji je najbolji način kako čuvati svježi sir? Pročitajte više o tome u nastavku