Čista romantika

Vidikovac u Malom Lošinju pruža pogled koji nas je osvojio na 'prvu'

Mali Lošinj krije nevjerojatan Tematski vidikovac Providenca s kojeg se pruža prekrasan pogled na lošinjski arhipelag i zalazak sunca - sve to uz gastronomsku ponudu, ali i tematsku šetnicu

thumbnail_Sandro Tariba - Providenca (10).jpg
Foto: Sandro Tariba

Iako bi turist lako pomislio da je Mali Lošinj najmanji grad na otoku Lošinju, istina je upravo suprotna. Grad smješten na jugozapadu ovog slikovitog otoka, u prošlosti je bio glavno okupljalište građana. U 19. stoljeću doživljava svoj vrhunac, i kasnije ondje djeluje čak 11 brodogradilišta pa ne čudi da je od tih vremena luka središte grada. Ondje se trgovalo i prometovalo, a baš zbog svoje lokacije u Kvarnerskom zaljevu, Mali Lošinj privlači mnoge. Nautičare, sportaše-rekreativce, ali i posjetitelje željne odmora.

Image
Ljepote Hrvatske

Jedna od najljepših šetnica nalazi se na Lošinju i krije pogled na dupine

Pješčana plaža, šetnice, ugostiteljski objekti, kulturna baština, čak dva muzeja i kino na otvorenom... Sve ti to jamči odmor za dušu i tijelo. No, Mali Lošinj ima još jednu prekrasnu atrakciju koja oduševljava turiste.

Naime, na samom vrhu gradića smjestio se Tematski vidikovac Providenca s kojeg s partnerom, obitelji ili prijateljima možeš uživati u toploj atmosferi i gledati ravno na lošinjski arhipelag. Pogled je sjajan jer se sve nalazi u prirodi, na intimnoj lokaciji, a plus je to što se upravo tamo možeš počastiti čašom vina ili navečer uživati u lokalnim delicijama.

Ako si željna aktivnosti na otvorenom, u sklopu vidikovca prostire se poučna staza koja, doslovno, pripovijeda priču o otoku, a sastoji se od 28 ploča s fotografijama o povijesti i sadašnjosti Lošinja.

Koliko je povijesni značaj brodogradnje i nautike utkan u otočku svakodnevicu, govori činjenica da su i ugostiteljski stolovi na prostoru vidikovca ručno izrađeni te svaki nosi naziv jednog od lošinjskih brodova otprije više od 200 godina.

Kako je Tematski vidikovac zamišljen kao spoj hedonizma i mirne atmosfere, stol ćeš morati rezervirati. Upravo će ti ta romantična i topla atmosfera dopustiti da svim osjetilima zaroniš u sve što ovaj životopisan otok nudi - s nadmorske visine.

POGLEDAJ VIDEO: 'Ples na šipci pokazao se kao najbolja terapija za sve što me mučilo u životu'