Ljetna destinacija

Stonske zidine, nakon Kineskog zida, najbolje su očuvani obrambeni zid

Osim nevjerojatnih prirodnih ljepota, hrane i vina, Ston ima i velebne povijesne građevine koje ne smijemo zaobići ovo ljeto

PXL_100318_19999961.jpg
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Pelješac, drugi poluotok po veličini kod nas, poznat je po prekrasnim plažama, hrani i naravno kamenicama. No, ova prekrasan biser na jugu Hrvatske ima i zidine o kojima se premalo govori. Za Stonske zidine govori se da su najbolje očuvane obrambene zidine na svijetu nakon Kineskog zida. No, bez obzira je li ovaj podatak točan, ovo su svakako jedne od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih obrambenih zidina na svijetu.

Image
Čudesni su, vjeruj nam

Ovog ljeta posjeti kvarnerske otoke, bisere Jadrana koji skrivaju čuda prirode

Priča o prekasnim zidinama u Stonu kreće u 14. stoljeću kada je Dubrovnik diplomatskim putem 1333. stekao pravo na Pelješac. Kako bi sačuvale solane, u to doba Dubrovnik je bio okružen nestabilnim susjedstvom, odlučili su se na gradnju obrambenog sustava. Ovo velebno zdanje koje je štitilo Dubrovnik i njihove solane bilo je dugačko sedam kilometara, imalo tri tvrđave i čak 41 kulu. Najveća tvrđava Bartolomija nalazi se na najvišem vrhu i nazvana je prema svecu zaštitniku oružja.

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Dubrovčani su na početku gradili samo zidine, a kako bi dodatno pojačali obranu planski su podigli i naselja - Ston i Mali Ston. Iako su Dubrovčani brzo gradili, potpuna izgradnja stonske obrane trajala je četiri desetljeća.

Ove nevjerojatne građevine nastradale su u velikom potresu 1667. , a vojni značaj potpune gube u 19. stoljeću nakon pada Republike. No, bez obzira na sve povijesne nevolje, Stonske zidine su danas s duljinom od 5,5 kilometara i dalje najdulje obrambene zidine u Europi, a 2009. su otvorene za posjetitelje. Ovaj predivan dio južne Hrvatske nudi toliko toga, a zidine su mjesto koje će oduševiti svakog gosta ovog kraja.

Osim na plažama i u gastronomiji, moguće je uživati u ovim nevjerojatnim građevinama koje je ostavila Dubrovačka Republika. Sve informaciji o ulazima i cijenama ulaznica, ali i o drugoj ponudi ovog kraja moguće je pronaći na stranicama Turističke zajednice Stona.