Slovenija za šmekere u Zagrebu

U organizaciji portala Relaxino.com, Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj i Slovenske turističke organizacije održana je još poslovna radionica pod nazivom „Slovenija za šmekere“

Slovenija za šmekere u Zagrebu

U najzagrebačkijem restoranu „Okrugljak“u organizaciji portala Relaxino.com, Velesposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj i Slovenske turističke organizacije održana je poslovna radionica koja je okupila 21 slovenskih turističkih partnera koji su uz svoje ponude ponudili svoje autohtona jela i vina te predstavili hrvatskim turističkim agencijama i drugim turističkim subjektima koji su radionicu posjetili. 

Više od 20tak turističkih agencija iz Zagreba, ali i ostalih dijelova Hrvatske, koji su tijekom dana posjetili radionicu, imalo je priliku obnoviti kontakte, ali i razgovarati o daljnjoj suradnji s hotelijerima i ostalim turističkim subjektima iz Slovenije s kojima su već surađivali, te se upoznati s ponudama nekih novih turističkih subjekata koji su se pojavili na slovenskom tržištu kao i degustirati neka od najboljih vina, šampanjca, kolača, kranjskih kobasica, pršuta, maslinovog ulja.

Na ovoj radionici najveći broj slovenskih sudionika činili su predstavnici slovenskih skijaških destinacija: Bled, Kranjska Gora, Terme Zreče, Rogla, Vogel koje su u zimsko doba najpopularnija odredišta za hrvatske goste. Uz njih predstavili su se Terme Maribor, Rimske Terme, Terme Snovik, hotel iz Ljubljane te turističke zajednice Ljubljane, Maribora, Radovljice, Metike, i turističke agencije koje se baze organizacijom izleta za grupe i individualce po Ravne na Koroškem,  Bledu i Bohinju.

Image



Informacije o ponudama ostalih slovenskih turističkih organizacija, pobrinule su se predstavnice Slovenske turističke organizacije. Predstavili su se sljedeći partneri:

Zavod za turizam Maribor-Pohorje, gospođa Bernarda Karo, istaknula je kako u Maribor treba doći u studenom u vrijeme Martinja, te u vrijeme branja najstarije loze, a nikako se ne može zaobići u zimsko doba kada je Zlatna lisica, a u ljeti Lent Festival.

O samom smještaju u Mariboru i na Pohorju predstavila nam je gđa. Jelena Knežević, prodajni manager, spomenula je da su uz hotel Habakuk 5*, imaju kapacitete na samom Pohorju, hotele i apartmanska naselja te hotel u samom centru grada Maribor. Sa sobom su donjeli bogat izbor ukusnih kolača i vina koje su nam predstavili voditelj hrane i pića u Hotelu Habakuk, gdin. Matej Rudl i voditelj službe David Šentjurc.

S novostima u ponudi u Zagreb su prvi put došli iz turističke agencije Kareta, gđa. Nina Knez i Pozdemlja Pece, direktorica Suzana Fajmut Štrucl iz Ravne na Koroškem.  Prezantirali su nam programe obilaska rudnika olova i cinka, te rovova koji su prilagođeni za posjet pješice, biciklom ili kaunu. Promovirali su i outdoor aktivnosti: spust biciklom nizbrdicu planice Pece. Planinsko biciklistički spust nizbrdo najduže europsko „flow country trail“ rute. Degustilale su se domaće kobasice, domaći kruh, mošt i slatki bonboni.

Predstavljena su i Slovenska skijališta, gdin. Matej Kandere iz Vogel Ski Centra koji predstavio novost u ponudi, ski karta koja traje 5 dana i u 5 dana možete posjetiti 5 različitih skijališta. Ove godine nemaju novih staza, ali sezonu 2016./2017. planiraju proširenja nekih staza. Očekuju dobu skijašku sezonu , a i ove godine veliki broj hrvatskih skijaša.

Iz Terma Krka gđa. Maja Bele uz domišljatosti kulinarskog majstora sa Dvorca Otočec predstavili su luksuzni hotel Dvorac Otočec 5*, poznat po jedinstvenom izgledu i vrhunskoj kulinarici, koji smo mogli i kušati. Hladni dani pravi su za obilazak terma, pa su predstavili i hotel Balnea u Dolenjskim Toplicama, koji prošle godine Trivago uvrstio među 7 najboljih wellness hotela u Europi. 

Image


Predstavnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, ekonomski savjetnik Jakob Štunf, istaknuo „Slovenija sa svojim kulinaričnim proizvodima in raznim delicijama posjetiocima nudi brojne gurmanske užitke. Jedan od takvih gastronomskih evenata bio je i ovogodišnji festival Izbor, koji je bio do sada največi kulinarični događaj u Sloveniji. Pored toga se baš u ovim danima u "evropsku ligu prvaka" svrstao i Istarski pršut/Istrski pršut, koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. A kad k tomu dodamo još vrhunska vina iz raznih vinorodnih pokrajina, slovenska je gastronomska priča izvrstno zaokružena.“

Iz Slovenske turističke organizacije, gđa. Livija Kovač Konstantinovič spomenula je da 36% Hrvata dolazi u Sloveniju u gorske destinacije, to je na skijanje, 32% u destinacije sa prirodnim lječilištima, to je termama, 11 % u Ljubljanu. Najposjećenija destinacija je Ljubljana, koja u idučoj godini nosi naziv Green Capitol of Europe, pa Brežice i Kranjska gora. Godišnje iz Hrvatske u Sloveniju dolazi 120.000 turista, broj njihovih noćenja je 284.000. U prvih sedam mesecih ove godine bilježimo 15,7 % rast hrvatskih turista in 14,3 % rast njihova noćenja. 

Image