Gradovi iz snova

Sedam veličanstvenih: Gradovi koji su proglašeni najboljim za život

Časopis Time Out objavio je popis gradova koji su proglašeni najboljim i najugodnijim mjestima za život - jesi li posjetila već koji od njih?

gradovi-2021.jpg
Foto: Unsplash

Gradovima je tijekom pandemije vrlo teško, ali ako pogledamo povijest, život u gradu vratit će se u svom punom sjaju jednom kada pandemiji dođe kraj. Lude dvadesete su bile zaista lude nakon posljednje velike pandemije španjolske gripe, a velik dio radnje odvijao se u urbanim sredinama. Također, nakon što su mnogi europski gradovi bombardirani tijekom Drugog svjetskog rata, uslijedile su Swinging šezdesete.

Image
Dodaj ih na svoju 'bucket listu'

Ovi mali gradovi proglašeni su najboljima u Europi. Na listi je i jedan naš

Ni ne sumnjamo u to da će život u urbanim sredinama procvasti i nakon ove pandemije, no kada je riječ o gradovima, često se postavlja pitanje koji su od njih najidealniji za život? Odgovor na to pitanje ima časopis Time Out, koji je objavio rang listu najboljih svjetskih gradova, u savršeno vrijeme da proslavimo ono što gradove čini tako sjajnim, čak i tijekom globalne pandemije.

Prema anketi koju je proveo na 27.000 ispitanika koji žive u gradovima diljem svijeta, u nekim je gradovima očito bolje živjeti nego u drugima. Uzimajući u obzir čimbenike kao što su zapošljivost, troškovi i sigurnost, svaki grad ima svoje prednosti i nedostatke – nigdje nije savršeno. Ipak, postoje neki gradovi koji su, s obzirom na sve navedeno, ipak najbolji i najugodniji za život, a mi smo izdvojile top sedam - od San Francisca do Praga.

San Francisco

San Francisco proglašen je najboljim mjestom za život u svijetu zbog svoje prilagodljivosti i inovativnih inicijativa koje pomažu lokalnim stanovnicima - ovaj grad ima neke blisko povezane zajednice koje su uvijek spremne pomoći. Uz izvrsnu klimu, dobre prilike za karijeru te uključivih i usmjerenih stavova, svatko može napredovati u San Franciscu. Bez obzira na to jesi li gurman, baviš se sportom, voliš kulturu ili boravak u prirodi, San Francisco ima ponešto za svakoga.

Amsterdam

Iako je Amsterdam glavni grad Nizozemske, još uvijek je znatno manji od drugih velikih europskih glavnih gradova poput Pariza ili Rima. To mu daje prilično opuštenu i osebujnu atmosferu kakvu je teško pronaći u drugim prijestolnicama. Živjeti ovdje znači da možeš uživati u blagodatima gradskih sadržaja, a da pritom uživaš u lokalnim tržnicama i restoranima.

Manchester

Ovo je grad koji je dom glazbenih legendi, zadivljujuće arhitekture i živahne prijateljske kulture. Ovaj multikulturalni grad može se pohvaliti činjenicom da je najbolji grad za život u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu gotovo cijelo desetljeće, što ga čini izvrsnim mjestom za svakoga. Njegovi uzbudljivi restorani i noćna kultura znače da je to mlad grad, idealan za studente i ljude koji su tek započeli sa svojim karijerama.

Kopenhagen

Nije tajna da se Danska smatra jednim od najsretnijih mjesta na svijetu, a Kopenhagen se može smatrati sretnim i opuštenim gradom. Živjeti ovdje znači visoku kvalitetu općeg života, uz inovativne zelene inicijative koje se koriste u gradu. To je također dom "hyggea", što je danska riječ za ugodno druženje i udobnost.

New York

New York je ogromna užurbana metropola koja je jedna od financijskih i umjetničkih prijestolnica svijeta. Živjeti ovdje znači da ćeš se susresti s ljudima iz svih društvenih slojeva i uvijek ćeš pronaći zajednicu za sebe. Poznat i kao "grad koji ne spava", New York je grad pogodnosti u kojem možeš dobiti sve o čemu si ikada mogla sanjati, u bilo koje doba dana ili noći.

Montreal

Živjeti u Montrealu znači biti dio zajednice, jer je ovaj grad poznat po svom inkluzivnom i otvorenom duhu zajednice. Ovaj grad ima sve - od modernog inovativnog društva, ali i dalje održava prijateljsku i kreativnu atmosferu. Zbog toga su ga mnogi glazbenici, umjetnici i pjesnici tijekom godina nazivali domom, čime su uvelike pridonijeli njegovoj živoj i vodećoj kulturnoj sceni.

Prag

Kao povijesni grad, Prag se može pohvaliti svojom nevjerojatnom arhitekturom i starim vijugavim ulicama. Grad je iznimno prohodan i pogodan za pješake, s nebrojenim uglovima koje svakodnevno možeš otkrivati. Također se smatra izuzetno čistim gradom, što je prilično važno ako hodaš ulicama svaki dan. I naravno, kao stanovniku, nikada ti neće dosaditi posjećivati povijesna i velika kulturna mjesta.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.