
Plešivica je raj nadomak Zagreba: Od najboljeg domaćeg doručka do vrhunskih pjenušaca

Za uživanje u vrhunskoj hrani i piću, ali i bajkovitoj prirodi nije potrebno putovati daleko. Mi smo otišli samo tridesetak kilometara od Zagreba do Jastrebarskog, i u njegovoj okolici uživali u najboljoj hrani i pićima, ali i u prekrasnoj prirodi.
Iako je Plešivica najmanja vinska regija, ovo nije kraj koji se može posjetiti samo za jedan vikend, ali ni čije kvalitete stanu samo u jedan tekst. Tradicija uzgoja vinove loze ovdje postoji tisućljećima, a vinarstvo ima dugu tradiciju. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. Plešivica je ujedno i regija s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske, imaju oko deset proizvođača pjenušaca i čak oko 40 pjenušaca. Također, poznavateljima vina dobro su poznate obitelji Tomac, Korak i Šember koje ovdje imaju vinarije.
Duž vinske ceste mnoge vinarije nude kušanje hrane i vina, a mi smo odlučili doručkovati i isprobati delicije u Vinogradarskoj kući Braje. Sanda i Robert Braje velikodušni su domaćini koji nude domaću hranu i piće, ali i svoja vina. Iako su već peta generacija koja se bavi ovim poslom, svoju prvu butelju napunili su 1992. i od tada se samo razvijaju. Domaćini nude autohtoni plešivički doručak koji često serviraju i kao predjelo. Plešivički copanjek (kolač od svježe sira i koprive), salame od svinjetine, divljeg vepra, medvjeda, domaći sir i vrhnje, blanširani mladi češnjak, domaći maslac sa začinima samo su dio ponude. Uz puni stol teško je izdvojiti što je bilo najbolje, iz ruku gazdarice Sande izlaze samo delicije, a nama je copanjek bio najveće iznenađenje, iako su domaća šunka i salame odmah nestali sa stola.
Vrhunski pjenušci dočekali su nas u vinarijama Jagunić, Kolarić, Kurtalj i Ivančić. Obiteljske vinarije s tradicijom i vrhunskim vinima nude kušanje vina i hrane čak i u ovo vrijeme kada imaju najviše posla - vrijeme je berbe. Ovi vinari posebno paze na svoju vinovu lozu, položaj vinograda, ali i na proces proizvodnje. Izbor pjenušaca je toliki da će zadovoljiti i najstrože kritičare, a uz sve ovo ne smije se zaboraviti i na prekrasnu prirodu i poglede. Ljepota koja oduzima dah, ali i odmara.
No, Plešivica je prepuna iznenađenja, a za to je zaslužna obitelj Korak. Poznati vinari su odlučili otići korak dalje u ponudi ovog kraja i prije mjesec dana su otvorili restoran. Odlučili su se za koji nudi jela od sezonskih sastojka iz svog ili susjedovog vrta, samo ponekad će ponuditi nešto što nema na Plešivici.


Dosadilo vam je klasično vezanje bikinija, donosimo 5 ideja koje će uljepšati svaki outfit za plažu

Od balerinki do salonki: Najbolje cipele s ljetnih sniženja
