Bogatstvo Slovenije iznimno nas se dojmilo, a što smo sve probali mogli ste vidjeti u prvom dijelu teksta. Međutim, tu nije bio kraj našem izletu po slovenskoj prirodi i avanturi koju pruža. Posjetili smo još par mjesta na kojima nas je oduševilo gostoprimstvo domaćina, tradicija koju njeguju te ponuda kojom zaista mame. U drugom dijelu našeg kratkog putovanja po Sloveniji predstavljamo vam Pivoteku Bizeljsko, turističku farmu Pudvoi, proizvodnju pjenušaca Penine Istenič, restoran Splavar te Terme Krka. Uživajte u našem putopisnom tekstu!
Kulturnu baštinu Slovenci zaista njeguju - u prilog tome govori i Kravaričeva domačija. Ovo je kuća izgrađena sredinom 19. stoljeća, a danas je pravi etnološki kulturni spomenik. Sa slamnatim krovom i nekadašnjim kućnim pripravcima i alatima, pravi je primjer očuvanja etnološke baštine.
Sve na metar
Nakon dobrog ručka, posjetili smo Pivoteku Bizeljsko. Smještena usred vinorodnih brežuljaka, ovo je mjesto koje će uljepšati svaki dan - pogotovo kada vidite što su za vas pripremili. Vrhunske delicije poslužuju na metar - bilo da se radi o hrani ili piću. U Pivoteci izaberite najbolje od 30 vrsta piva koja nude, a na kraju svega zasladite svoje nepce ukusnim palačinkama na metar koje su prava atrakcija i vjerujte, jako im je teško odoljeti jer su preukusne!
Ako poželite posjet turističkoj farmi, svakako posjetite Pudvoi nedaleko rijeke Sotle. Domaćini će vas ugostiti hranom i vinima vrhunske kvalitete, a zanimljiva je činjenica da boce vina stavljaju u repnice - rupe ukopane u kvarcni pijesak.
Pudvoi
Za ljubitelje pjenušaca preporučujemo posjet Staroj vasi na Bizeljskom i prvoj slovenskoj privatnoj proizvodnji pjenušaca Istenič. Janez Istenič ovdje proizvodi pjenušac za kojeg je potrebno vrijeme - kada mošt izvrije u osnovno vino tek tada se još jednim vrenjem u boci dozrijeva u pjenušac. Smješteni su tik uz hrvatsku granicu na idiličnom mjestu među brdašcima i osunčanim vinogradima, a posebnu pažnju posvećuju kulturi pijenja pjenušaca. Uz degustaciju, za vas će pripremiti hladne nareske, a nikako ne propustite posjet podrumu u kojem se odvija sav proces proizvodnje.
Istenič pjenušci su nam ostali urezani u pamćenje zbog svog vrhunskog pitkog okusa i zaista su nešto što vrijedi probati - više puta! I sve to nedaleko od Zagreba. Fantastično, zar ne?
Janez Istenič
Dan smo završili večerom u restoranu Splavar u Brežicama - mjesto ukusno pripremljenih jela, opuštene atmosfere i suvremenosti. Goste će razmaziti bogatom gastronomskom ponudom, uvijek svježim slasticama te sladoledom kojeg rade prema talijanskim receptima. Hotel i restoran uspješno vodi obitelj Kranjc.
Za vrijeme naše posjete pripremili su nam iznimna jela, a oduševio nas je desert - mousse od bundeve s čokoladnom kremom i 10 godina starim octom balsamico. Neobično i savršeno!
Terme Krka - Šmarješke toplice
Kraj naše priče u Sloveniji završili smo relaksacijom. Vjerujte, Terme Krka savršene su za odmor duše i tijela. U njihovim programima možete pronaći zaista sve - od programa detoksikacije tijela, mršavljenja, kontroliranja stresa pa do toga da brinu kako ostati tjelesno i psihički u što boljoj kondiciji. Uz vrhunske stručnjake i savjetnike za prehranu, svaki je program nadziran i rađen prema potrebama individualca. Sve o programima Slim-Fit i Vita-Detox pročitajte na službenim stranicama Terma, a osim toga možete se odlučiti na odmor u kojem imate sve: vrhunski smještaj, gastronomiju, wellness, bazene, sport po želji...
Hotel Vitarium
I za kraj, ali ne manje bitno... Posjetili smo restoran Debeluh u Brežicama - mjesto savršenstva, inovativnosti i prebogatih gastronomskih okusa te vrhunskog šefa kuhinje, Jure Tomiča.
Chef Jure Tomič