Ovo je odmor za poželjeti... (2)

Nastavljamo kratko putovanje Slovenijom

Ovo je odmor za poželjeti... (2)

Bogatstvo Slovenije iznimno nas se dojmilo, a što smo sve probali mogli ste vidjeti u prvom dijelu teksta. Međutim, tu nije bio kraj našem izletu po slovenskoj prirodi i avanturi koju pruža. Posjetili smo još par mjesta na kojima nas je oduševilo gostoprimstvo domaćina, tradicija koju njeguju te ponuda kojom zaista mame. U drugom dijelu našeg kratkog putovanja po Sloveniji predstavljamo vam Pivoteku Bizeljsko, turističku farmu Pudvoi, proizvodnju pjenušaca Penine Istenič, restoran Splavar te Terme Krka. Uživajte u našem putopisnom tekstu!


Kulturnu baštinu Slovenci zaista njeguju - u prilog tome govori i Kravaričeva domačija. Ovo je kuća izgrađena sredinom 19. stoljeća, a danas je pravi etnološki kulturni spomenik. Sa slamnatim krovom i nekadašnjim kućnim pripravcima i alatima, pravi je primjer očuvanja etnološke baštine.

Image


Image


Image


Sve na metar


Nakon dobrog ručka, posjetili smo Pivoteku Bizeljsko. Smještena usred vinorodnih brežuljaka, ovo je mjesto koje će uljepšati svaki dan - pogotovo kada vidite što su za vas pripremili. Vrhunske delicije poslužuju na metar - bilo da se radi o hrani ili piću. U Pivoteci izaberite najbolje od 30 vrsta piva koja nude, a na kraju svega zasladite svoje nepce ukusnim palačinkama na metar koje su prava atrakcija i vjerujte, jako im je teško odoljeti jer su preukusne!

Image


Image


Image

Ako poželite posjet turističkoj farmi, svakako posjetite Pudvoi nedaleko rijeke Sotle. Domaćini će vas ugostiti hranom i vinima vrhunske kvalitete, a zanimljiva je činjenica da boce vina stavljaju u repnice - rupe ukopane u kvarcni pijesak.

Image


Pudvoi

Za ljubitelje pjenušaca preporučujemo posjet Staroj vasi na Bizeljskom i prvoj slovenskoj privatnoj proizvodnji pjenušaca Istenič. Janez Istenič ovdje proizvodi pjenušac za kojeg je potrebno vrijeme - kada mošt izvrije u osnovno vino tek tada se još jednim vrenjem u boci dozrijeva u pjenušac. Smješteni su tik uz hrvatsku granicu na idiličnom mjestu među brdašcima i osunčanim vinogradima, a posebnu pažnju posvećuju kulturi pijenja pjenušaca. Uz degustaciju, za vas će pripremiti hladne nareske, a nikako ne propustite posjet podrumu u kojem se odvija sav proces proizvodnje. 

Istenič pjenušci su nam ostali urezani u pamćenje zbog svog vrhunskog pitkog okusa i zaista su nešto što vrijedi probati - više puta! I sve to nedaleko od Zagreba. Fantastično, zar ne?

Image


Image


Image


Image


Janez Istenič

Image


Image


Dan smo završili večerom u restoranu Splavar u Brežicama - mjesto ukusno pripremljenih jela, opuštene atmosfere i suvremenosti. Goste će razmaziti bogatom gastronomskom ponudom, uvijek svježim slasticama te sladoledom kojeg rade prema talijanskim receptima. Hotel i restoran uspješno vodi obitelj Kranjc.

Za vrijeme naše posjete pripremili su nam iznimna jela, a oduševio nas je desert - mousse od bundeve s čokoladnom kremom i 10 godina starim octom balsamico. Neobično i savršeno!

Image
Image
Image


Terme Krka - Šmarješke toplice

Kraj naše priče u Sloveniji završili smo relaksacijom. Vjerujte, Terme Krka savršene su za odmor duše i tijela. U njihovim programima možete pronaći zaista sve - od programa detoksikacije tijela, mršavljenja, kontroliranja stresa pa do toga da brinu kako ostati tjelesno i psihički u što boljoj kondiciji. Uz vrhunske stručnjake i savjetnike za prehranu, svaki je program nadziran i rađen prema potrebama individualca. Sve o programima Slim-Fit i Vita-Detox pročitajte na službenim stranicama Terma, a osim toga možete se odlučiti na odmor u kojem imate sve: vrhunski smještaj, gastronomiju, wellness, bazene, sport po želji...

Image


Image


Image


Image


Hotel Vitarium

I za kraj, ali ne manje bitno... Posjetili smo restoran Debeluh u Brežicama - mjesto savršenstva, inovativnosti i prebogatih gastronomskih okusa te vrhunskog šefa kuhinje, Jure Tomiča. 

Image


Image


Image


Chef Jure Tomič