GASTRO VODIČ

Što jesti u Slavoniji? Ovo su neki od najboljih specijaliteta koje treba probati

Čobanac, kulen i fiš paprikaš samo su neka od poznatih slavonskih jela koja svakako vrijedi probati ako te put odvede do zlatnih slavonskih ravnica

profimedia-0725677530.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ako si u potrazi za inspiracijom za svoj sljedeći vikend izlet ili samo maštaš o tome da pobjegneš daleko od užurbanih gradskih ulica, posjet zlatnim slavonskim ravnicama uvijek je dobra ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GASTRO VODIČ

Gdje jesti i što probati u Međimurju? Ovo su mjesta koja vrijedi posjetiti

Zlatna Slavonija, kako je mnogi nazivaju s obzirom na to da je riječ o poljoprivredno najrazvijenijem dijelu Hrvatske, idealna je destinacija za odmor. Osim po prirodnim atrakcijama i bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, Slavonija je dobro poznata i po svojoj izuzetnoj gastronomiji. U slavonskom kraju nitko neće ostati gladan, a u raznolikoj će gastro ponudi čak i najzahtjevniji gurmani pronaći nešto za sebe.

Još od rane povijesti, plodna panonska ravnica privlačila je brojne narode, a Slavonija je i danas poznata po svom gostoprimstvu te ljubaznim i veselim, ali i radišnim domaćinima koji će svaku prigodu rado iskoristiti za slavlje. Gastronomija se u ovim krajevima razvijala stoljećima, sa snažnim utjecajima sa svih strana pa se tako i danas u slavonskoj kuhinji može uočiti austrougarski, ali i orijentalni utjecaj. Bez imalo sumnje, u Slavoniji se oduvijek dobro i obilno jelo, a u slavonskoj gastronomskoj ponudi i danas se ističe kalorična i masna, ali i vrlo ukusna hrana. Naime, Slavonci su oduvijek marljivo radili u polju pa i ne čudi da su preferirali zasitne namirnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova istočna regija Hrvatske može se pohvaliti zaista bogatom kulinarskom tradicijom, a slavonskim jelovnikom dominiraju, ponajprije, fina jela od mesa koja se spremaju na različite načine. Među najpoznatijima su svakako razni gulaši poput čobanca i fiša, kao i delikatesni suhomesnati proizvodi kao što su kulen, kobasice, čvarci i slanine.

Sva slavonska jela prožeta su bogatim okusima i tradicijom, a pripremaju se od domaćih sastojaka i na tradicionalan način. Uz razne mesne specijalitete, Slavonci pripremaju i jako fine slastice, poput savijače punjene jabukama ili orasima ili pak 'poderanih gaća'. Sa svim tim gastro delikatesama savršeno se slažu i poznata slavonska vina kao što su iločki traminac ili pak kutjevački rizling.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako te put odvede do Slavonije, ovo su samo neka od tradicionalnih jela koja vrijedi isprobati:

Foto: Instagram, Profimedia

1/8