Predivna Slovenija

Ostavit će te bez daha: Pet mjesta u Sloveniji idealna za jesenski izlet

Susjedna Slovenija nudi pregršt odličnih opcija za vikend izlete, a danas ti donosimo pet lokacija koje moraš posjetiti ove jeseni

slovenija.jpg
Foto: Unsplash

Kada su u pitanju jesenski dnevni ili vikend izleti, susjedna Slovenija uvijek je odlična ideja. Osim što nam je vrlo blizu i ne treba nam puno vremena da stignemo do nje, i u Sloveniji se kriju neki turistički biseri koje vrijedi posjetiti, a koji su posebno šarmantni kada priroda poprimi jesenske boje. A nekoliko takvih donosimo ti danas.

Image
Za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Ideje za vikend putovanje: Ovo su neke od najljepših pješačkih staza u Sloveniji

Osim poznatih jezera Bleda i Bohinja, koji su već godinama nezaobilazne destinacije, Slovenija krije još neke prirodne ljepote koje bi bilo šteta ne posjetiti, barem za vikend. Tu je kanjon Vintgar, koji se smjestio svega nekoliko kilometara od Bleda, dolina predivne i tirkizne rijeke Soče koja ostavlja bez daha, ali i Postojnska jama i Predjamski dvorac, koji su također nešto posebno. U nastavku ti donosimo sve o njima, a na tebi je samo da isplaniraš idući izlet.

Dolina Soče

Neki od najljepših prizora Nacionalnog parka Triglav nalaze se upravo u dolini rijeke Soče, tirkizno zelene rijeke koja izvire u slovenskim Julijskim Alpama. Zbog prirode koja ostavlja bez daha, šarmantnih malih gradića i odlične gastronomske ponude, dolina Soče poznata je i kao "slovenska Toskana", a prirodni rezervat Zelenci, Triglav i Tolminsko korito samo su neke od prirodnih znamenitosti koje ovdje možeš vidjeti.

Bled

Na manje od dva sata vožnje od Zagreba smjestilo se mjestašce Bled koje se nalazi na istoimenom jezeru i pravi je raj za sve posjetitelje. Uz pogled na Julijske Alpe i jezero u kojemu u ljetnih mjeseci možeš potražiti osvježenje, ovdje se može pronaći za svakoga ponešto - avanturisti mogu planinariti do obližnjih vidikovaca, ljubitelji gastronomije uživat će u bledskim kremšnitama, a ljubitelji povijesti mogu posjetiti crkvicu iz 15. stoljeća smještenu na otočiću ili u dvorac na brdu, koji datira iz 11. stoljeća.

Kanjon Vintgar

Samo pet kilometara od jezera Bled smjestilo se ovo čudo prirode - kanjon Vintgar - koji često prolazi neopaženo, u sjeni Bleda. Ovaj smaragdni kanjon ima sve, od drvene šetnice uz rijeku, kojom možeš šetati i uživati u prekrasnom pogledu na prirodu i rijeku Radovnu, do slapa visine 13 metara koji ostavlja bez daha. Dakle, ako planiraš izlet na Bled, nikako nemoj zaobići ni ovaj biser.

Postojna i Predjamski dvorac

Podignut u 12. stoljeću na oštroj litici ispred jame, Predjamski dvorac poslužio je kao inspiracija za fantastične romane poznatog autora Georgea R. R. Martina i još je jedna lokacija koju ne smiješ zaobići. Uvršten je i među deset najfascinantnijih dvoraca na svijetu, a nalazi se u blizini Postojne i Postojnske jame, koju također moraš posjetiti ako se ovdje nađeš. U špiljskom sustavu koji se proteže na 24 kilometra otkrit ćeš najatraktivniju špilju na svijetu koja je ujedno i najveća turistička špilja u Europi.

Bohinj

Petnaestak kilometara od Bleda smjestilo se jezero Bohinj, možda manje popularno, ali nikako manje lijepo. I Bohinj je okružen planinama, a ovdje možeš uživati u nešto drugačijim aktivnostima - uspinjačom možeš posjetiti skijalište Vogel i uživati u pogledu, voziti se brodićem ili pak penjati se po stijenama ako si veliki avanturist.