Ljepote Jadrana

Kamen Brela - jesi li već bila na jednoj od najljepših plaža na Jadranu?

Plaža Punta Rata jedna od najljepših na Jadranu, a stijena uz obalu njezin je zaštitni znak

PXL_070715_11103020.jpg
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ljepote našeg Jadrana teško je opisati riječima, a svako ljeto nova je prilika da ponovno uživamo u njima, pogotovo ako živimo na "kontinentu". Teško je izdvojiti najljepše plaže jer svatko ima nešto čemu ga srce vuče, no oko nekih mjesta i plaža većina ljudi ima isto mišljenje.

Image
Jedva čekamo ljeto

Ovo su najpopularnije plaže na Jadranu, a vole ih i influenceri

Jedna od takvih plaža je Punta Rata u Brelima. Ova prekrasna plaža sačinjena je od šljunka, stijena i borove šume, a proglašena je jednom od najljepših šljunčanih plaža na svijetu. Mnogi svjetski časopisi poput Forbesa i The Huffington Posta, uglednog portala European Best Destinations stavljali su je na liste najljepših svjetskih plaža.

No, osim ove nevjerojatne ljepote, ova predivna plaža izdvaja se i po stijeni Kamen Brela. Ovaj simbol Brela nalazi se na zapadnoj strani plaže, stijena na kojoj se nalazi borovi koji pokazuju moć i prkose u moru. Zaštitni znak ove plaže poznat je i po nazivu Šakan kamen, a koristio se sve do početka 20. stoljeća. Mnogi misle da je povezan sa sredozemnom medvjedicom kojoj je ovo bilo prirodno stanište. Postojalo je puno naziva za ovu životinju, a jedno od njih bilo je i "šakan". Vjeruje se da ova stijena nosila naziv po toj životinji. Stijena Kamen Brela visoka je šest metara, a vjeruje se da se odlomila od stijena iznad Brela prije nekoliko stoljeća, ali se točno ne zna kada.

Plaža nevjerojatne ljepote i njezin zaštitni znak postali su mjesto uz koje se svaki turist mora fotografirati, ali i pokazati na Instagramu. Stoga ako te ovo ljeto put nanese u prekrasna Brela, nemoj zaobići Šakan kamen - stijenu i borove koji stoljećima prkose moru.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.