GASTRO ZANIMLJIOVSTI

Gdje jesti i što probati u Istri? Imamo nekoliko zanimljivih prijedloga

Iz godine u godinu magična Istra privlači sve veći broj turista, a smatra se i jednom od najatraktivnijih destinacija za gastroljupce

profimedia.jpeg
Foto: Profimedia.hr

Pula

Ovaj najveći grad Istarske županije iza sebe ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva i turizma. Pula je kulturni centar Istre još od rimskoga doba, a danas privlači turiste iz cijeloga svijeta zbog svoje prekrasne starogradske jezgre unutar koje se najviše ističe poznati rimski amfiteatar odnosno pulska arena. Dakako, Pula se, kao i većina ostalih istarskih gradova, može pohvaliti i bogatom gastronomskom ponudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Puli svakako vrijedi kušati riblje specijalitete kao što su kao što su jela od rošpa (grdobine), brancina ili pak slasne buzare pripremljene od kvarnerskih škampi. Dobar izbor su i brodeti, kao i crni rižoto od sipa. Ako nisi ljubitelj ribe, preporučamo istarski pršut ili maneštru,  tradicionalnu gustu juhu čiji su osnovni sastojci krumpir i grah kojem se dodaje pešt (pripravak od slanine i češnjaka). Talijanska kuhinja ostavila je velik utjecaj na Istru, a to se vidi i po bogatoj ponudi tjestenina u njihovim restoranima. Najpoznatiji su fuži i njoki. Brojni pulski restorani nude i tartufe, po kojima je Istra itekako poznata, a riječ je rijetkoj skupocjenoj gljivi koja raste ispod zemlje. Gastro stručnjaci smatraju da su upravo jela s tartufima vrhunac gastronomije. Kad je riječ o slasticama, tradicionalan izbor su kroštule, fritule i cukerančići, a uz njih se savršeno slaže tipični istarski muškat, vino izražajnog mirisa s poluslatkim bukeom. Uz sve to, u Puli se navodno nalazi i jedan od najboljih burgera u Europi, a riječ je o Mason burgeru koji je osvojio i brojne gastro nagrade. Poslužuje se u The Shipyard pubu.

2/7