Bijeg u prirodu

Fužine su savršena destinacija za vikend izlet

Odmor iz snova ne mora biti samo na moru. Dovoljno je da se uputiš u Gorski kotar, uživaj u ljepotama i upoznaj jezera Fužina

PXL_250718_21475220.jpg
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Želiš se maknuti od svakodnevnih obaveza i vikend provesti s prijateljicama ili obitelji? Nisi sigurna bi li više uživala u planinama i svježem zraku ili šuštanju valova uz more? Onda su Fužine savršena lokacija.

Image
Poveži se s prirodom

Pronašle smo najljepše glamping destinacije za odmor iz snova

Udaljene samo 130 km od glavnog grada, Fužine su prekrasno malo mjesto u srcu Gorskog kotara. Okružene planinama i gustom goranskom šumom, Fužine pružaju savršen bijeg od svakodnevne užurbanosti. U samom naselju nalazi se i Bajersko jezero, a ako se poželiš okupati u moru i uživati u svi ljetnim radostima koje donosi Jadranska obala, od Fužina je more udaljeno svega pola sata vožnje automobilom.

Upravo je taj kontrast dva potpuno drugačija krajolika ono što privlači turiste u Fužine. Tijekom dana možeš se sunčati na plaži i brčkati u moru, a u popodnevnim satima uživati u hladovini šume i spavati na svježem goranskom zraku.

Samo naselje Fužine nastalo je u 17. stoljeću kada su Zrinski na tom području počeli kopati željeznu rudu. Po fužinarstvu, procesu iskopa i prerade željezne rude, mjesto je dobilo ime iako se rude tamo više ne prerađuju. Danas se radi o malom turističkom mjestu koje je smješteno na staroj Karolinskoj cesti.

Od atrakcija u samom mjestu su najpoznatija tri jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš. Uz jezero možeš napraviti obiteljski piknik ili jednostavno provesti sate šetajući se i uživajući u pogledima prirode. Za one željne avanture tu je i špilja Vrelo, a nedaleko od naselja smješten je i mali kaubojski gradić Roswell. Mjesto je također okruženo brojnim planinarskim stazama.

Naseljem dominira crkva sv. Antona Padovanskog koja je ujedno i najveći sakralni objekt Gorskog kotara. Crkva je građena čak 25 godina, a posebno je zanimljiva slika Posljednje večere koja se nalazi iznad oltara. Oko crkve nalazi se mnoštvo kućica u kojima možeš odsjesti, kao i nekoliko pansiona koji podsjećaju na planinarske kuće kakve su se nekada gradile.

Samo 40 kilometara južno od Fužina nalazi se dragulj Jadrana - Opatija. Upravo zato su Fužine idealno mjesto za odmor za sve one koji se ne mogu odlučiti uživaju li više u planinama i šumama ili moru i suncu.