Ne daj da vas išta rastavi

Narušen odnos s majkom? Znamo kako ga popraviti u pet koraka

Odnos s majkom može biti prilično kompleksan, pa čak i turbulentan, no važno je napomenuti da je to i jedan od najvažnijih odnosa u našem životu. Zato se na njemu itekako isplati raditi. Ako misliš da trebaš popraviti svoj odnos s majkom, zanimat će te ovaj članak

bence-halmosi-0eErMhzFgvE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Njima dugujemo to što postojima, odgajaju nas, brinu za nas i skrbe tijekom cijeloga našeg života, a mi ipak s njima ponekad dolazimo u sukobe. Naravno, radi se o našim mamama. Iako često pričamo o tome koliko su nam majke važne, rijetko se sjetimo da čak i u tom toliko bliskom odnosu mogu nastati ozbiljni problemi u komunikaciji. Ukoliko si se pronašla u tom opisu te si svjesna da bi trebala porazgovarati ili poraditi na nekim stvarima u vezi svog i majčinog odnosa, definitivno pročitaj sljedećih pet savjeta psihologa.

Image
Posebna veza

Mama, volim te! Najljepši citati o majkama i kćerima

Naime, oni na jednostavan i jezgrovit način objašnjavaju kako da u kratkom roku promijeniš svoju percepciju svoje mame te da budete u odnosima boljim no ikad prije. Mama ti je najbolja prijateljica – ne zaboravi to. Čak i u prijateljstvima dolazi do trzavica, ali postoje način kako da se preko njih glatko pređe.

Započni komunikaciju

Prije nego što započneš proces popravljanja napetog odnosa, važno je otvoriti liniju komunikacije. Procijeni svoj odnos s majkom u ovom trenutku te ocijeni je li previše tražiti je da se vidite uživo ili ne. Ukoliko je situacija napeta, telefonski poziv ili poruka u kojoj piše „Bok, mislim na tebe“ je dobar početak. S druge strane, ako si u neprekinutom i prisnom odnosu s mamom, ali postoji nešto u vašem odnosu što prouzrokuje napetost, razmisli o otvorenom razgovoru o toj temi. No, nemoj ga započinjati prije nego što te prođe ljutnja jer bi cijelu situaciju mogla dodatno pogoršati.

Ključno je u cijeloj ovoj priči da budeš suosjećajna. Pokazivanje suosjećanja ne znači da moraš u potpunosti odbaciti poteškoće i rane iz prošlosti. To znači da prepoznaješ kako nemaju svi iste unutarnje resurse za donošenje odluka za koje ti smatraš da su najbolje. Jedan od načina da stvarno počneš bolje razumijeti svoju majku jest pokazati zanimanje za njezin odgoj. To će ti možda dati bolji uvid u način na koji ona reagira na sukob i rješava probleme. Neki ljudi, posebno iz starijih generacija, možda nerado govore o svojoj prošlosti, pogotovo ako je ona bila teška. No, reci svojoj majci da je jednostavno želiš bolje upoznati i razumjeti – kanal komunikacije tu bi se definitivno trebao ne samo otvoriti već i produbiti.

Budi otvorena i aktivno slušaj

Postoji velika vjerojatnost da ti i tvoja majka vidite stvari iz drukčije perspektive – ono što je za tebe ispravno, za nju je pogrešno, i obratno. Zato, budi otvorena za razumijevanje majčine perspektive i pokušaj joj objasniti svoju, na smiren i objektivan način. Pa, čak i ako ona nikako ne može shvatiti neke tvoje postupke i razmišljanja, otvoreni um ti može pomoći da krenete dalje.

Uz to, važno je i aktivno slušanje. Prečesto – posebno u razgovorima s ljudima koje dobro poznajemo – prestajemo slušati i počinjemo pripremati svoj odgovor dok druga osoba još uvijek govori. Aktivno slušanje je suprotno od toga. Kad razgovaraš s majkom, razbistri svoj um i usredotoči se na ono što ona govori. Ne razmišljaj o tome što ćeš sljedeće reći i zašto misliš da nije u pravu. Pokušaj shvatiti njezinu stranu priče, pa čak i ako se ne slažeš s njom. Aktivno slušanje jača razumijevanje onoga što ti majka govori, povećava osjećaj povezanosti i nudi priliku za novu vrstu interakcije.

Stvori realna očekivanja

Ljudi često imaju idilična očekivanja od svojih majki i kakav bi trebao biti odnos majke-djeteta, a kada ni jedna od vas dvije nije u stanju ispuniti ta očekivanja, dolazi do sukoba i negativnih emocija. Zato je vrlo važno imati niža i realna očekivanja koja će ublažiti emocije razočaranja i bijesa. Također, izbjegavaj uspoređivati svoj odnos s mamom s onim kojeg vidiš na TV-u, kod prijateljice ili nekog trećeg. Baš svaki odnos roditelj-dijete je jedinstven, a na tebi je da se usredotočiš kako poboljšati vaš.

Opraštaj

Da, tvoja je majka pogriješila u mnogo stvari dok si odrastala, a vjerojatno griješi i danas. No, pokušaj se sjetiti i svojih pogrešaka jer, koliko god da se trudila, sasvim sigurno su ih i ti radila. Ako te je majka saslušala, uvažila tvoje osjećaje i ispričala se zbog svojih postupaka, budi joj spremni ponuditi oprost. Opraštajući njoj zakopat ćeš ratnu sjekiru te vrlo vjerojatno dignuti samoj sebi ogroman teret s ramena.

Prihvati činjenicu da nisu svi odnosi popravljivi

U odnosu su potrebne obje strane za rad na povezivanju i opraštanju. Jesi li jedina koja pokušavaš popraviti odnos možeš saznati tako da svojoj majci postaviš ova dva pitanja: „Želiš li poraditi na našem odnosu?“ i „Jesi li spremna biti odgovorna za djela koja su me u prošlosti povrijedila?“. Ako tvoja majka odmah zauzme obrambeni stav i krene te napadati, onda će biti gotovo nemoguće uspostaviti dobar i kvalitetan odnos. Nadalje, ako je vaša veza na bilo koji način nasilna (fizički, emocionalno, verbalno), možda je ipak najbolje potpuno prekinuti kontakt, jer toksične osobe nikome nisu potrebne. Pa čak ni kada su nam mame.