Samo nek' je sunca

Dnevna doza slatkoće: Ove pasmine obožavaju dugo toplo ljeto

Ove preslatke njuškice vole sunce i visoke temperature te najbolje funkcioniraju upravo kad je vani za većinu - nepodnošljivo vruće

Dnevna doza slatkoće: Ove pasmine obožavaju dugo toplo ljeto

Psi su prilagodljivi suputnici, ali klima u kojoj živiš može imati veliki utjecaj na udobnost njihovog svakodnevnog uživanja. Najbolji psi za vruće vrijeme imaju pravu 'vrstu kaputa' (ili čak uopće nemaju krzna!) i tjelesnu strukturu koja je prikladnija za visoke temperature. 

Image

Pit bull ili koker španijel? Otkrij koja pasmina najbolje ide uz tvoju osobnost prema horoskopu

Mnoge od ovih pasmina podrijetlom su iz toplog podneblja te najbolje funkcioniraju upravo u takvim uvjetima. S obzirom na to da smo već neko vrijeme u visokim temperaturama, a dugo toplo ljeto je, nadajmo se, pred nama - izdvojile smo nekoliko pasmina pasa koji obožavaju sunce i vrućine, što ih čini jedinstveno prilagođenim tropskim temperaturama.

Uostalom, dnevna doza slatkoće uvijek je dobrodošla, zar ne?

Chihuahua

Ovaj ljubimac veličine džepa prilagodljiva je pasmina pasa i odlično funkcionira u toplim klimatskim uvjetima. Tanka dlaka Chihuahue i njezina sitna veličina ne pružaju ovom psiću veliku zaštitu od hladnoće, tako da im je ugodnije kad je vani toplo. Pasmina je porijeklom iz vruće, suhe pustinje Meksika, pa nije čudno što voli upravo takvo vrijeme.


Image


(Foto: Depositphotos)

Australski govedar

Pas podrijetlom iz tople Australije aktivna je, srdačna i inteligentna pasmina s porivom za radom unatoč velikom suncu ili visokim temperaturama. Australski govedari imaju kratku dvostruku dlaku koja pasminu drži relativno hladnom tijekom dugog vrućeg dana, ali također pruža izolaciju i zaštitu kada noćne temperature padnu. Ovi prekrasni psi također su visoko aktivna pasmina koja voli trošiti energiju bez obzira na vremenske prilike, što ih čini izvrsnom pasminom pasa srednje veličine za vruće vrijeme.


Image


(Foto: Depositphotos)

Ibički gonič

Ova graciozna i atletska pasmina pasa koju su trgovci donijeli na sredozemne otoke u blizini španjolske obale prije nekoliko tisuća godina, poznata je po vještinama skakanja, čak i iz stojećeg položaja. S obzirom da se dugo koristio kao lovački pas pod vrućim suncem, dobro je prilagođen i na one najviše temperature

Image


(Foto: www.profimedia.hr)

Afganistanski hrt

Ove velike pasmine dobro se snalaze u vrućim klimama, jer je njihova duga i bujna 'kosa' zapravo jedan dlakavi sloj. Uz to, područje Afganistana ove pasmine poznato je po vrućem vremenu danju i hladnim temperaturama noću. Dakle, tim psima nije stran ni temperaturni ekstremitet. Međutim, budi spremna svakodnevno održavati ovu prekrasnu dugu dlaku.


Image


(Foto: Depositphotos)

Jorkširski terijer

Svileni 'kaput' jorkširskog terijera može biti dugačak, ali njegova fina, tanka tekstura znači da nije sjajan izolator protiv hladnoće. Uz to, ovaj preslatki psić ima sloj dlake, a ne krzna. Kao rezultat, ne troši toplinu i pomaže im da ostanu 'hladni' kada temperatura poraste. U kombinaciji s malom veličinom psa, jorkširski terijeri jednostavno se dobro osjećaju u vrućim klimama.


Image


(Foto: Depositphotos)

Kineski kukmasti pas

Smatra se da su kineski kukmasti psi nastali u Aziji od uvezenih afričkih pasa bez dlake. Dakle, baština ove pasmine čini ih naviknutima na toplinu. A s obzirom na to da ni nemaju dlaku na većini tijela, treba imati na umu da ovaj psić može lako 'izgorjeti' na suncu, stoga se obavezno preporučuje krema sa zaštitnim faktorom i lagane tkanine koje će štititi ovu preslatku pasminu od štetnih utjecaja sunca.


Image


(Foto: Depositphotos)

Erdel terijer

Najveća pasmina terijera, Erdel je još jedan pas srednje veličine idealan za toplo vrijeme. Ovi psi imaju lepršav 'kaput', ali dlaka je kratka i vlažna. Uostalom, nedostatak poddlake omogućava toplini da 'iscuri'.


Image


(Foto: Depositphotos)

Njemačka doga

Njemačka doga je jedna od najboljih velikih pasmina za vruće vrijeme. S prirodnom tendencijom štednje energije, te se velike maze vjerojatno neće prekomjerno pregrijavati kada je vrijeme toplo. Tako ova pasmina ima tendenciju uživati u toploj vremenskoj klimi, imaj na umu crni psi brže postaju topliji, stoga nikad ne ostavljaj psa bez nadzora na vrućem suncu.


Image


(Foto: Depositphotos)

Njemački kratkodlaki ptičar

Za aktivnog psećeg pratitelja čak i kad je vrijeme toplo, njemački kratkodlaki ptičar je izvrstan izbor. Ovi psi imaju kratko krzno bez poddlake. Također jako vole plivati, pa neće oklijevati da se okupaju u moru, jezeru ili bazenu da se ohlade. Samo budno pazi da se ne preforsira po najvećim vrućinama.

Image


(Foto: Depositphotos)

Mali talijanski hrt

Graciozan i mršav talijanski hrt ima jako kratku dlaku koja ne pruža veliku zaštitu od vanjskih elemenata, tako da je ovo još jedna od pasmina pasa kojima odgovara toplo vrijeme. Ti psi uglavnom nose vrlo malo tjelesne masti i često im tijekom hladnijih mjeseci trebaju džemperi, kaputići i ostala oprema za borbu protiv hladnog vremena. S druge strane, osjećaju se puno ugodnije u toplim i sunčanim klimama.

Image


(Foto: Depositphotos)

Engleski kratkodlaki hrt

Kao i manji talijanski hrt, ovaj sprinter pune veličine jedan je od najboljih pasa velike pasmine idealan za toplo vrijeme. Hrtovi imaju kratku, tanku dlaku i mršave su tjelesne građe i mase. Ovi atributi znače da im je lakše regulirati temperaturu u vrućem ili hladnom vremenu. Uz to, potrebe za vježbanjem hrtova obično se mogu zadovoljiti kratkim naletima velike brzinske aktivnosti i laganom šetnjom ili dvije.


Image


(Foto: Depositphotos)

Meksički golokoži pas

Xoloitzcuintli, poznat i kao meksički golokoži pas, vrlo je pogodan za vruće vrijeme. Ova pasmina usko je povezana s drevnom aztečkom civilizacijom i nije joj nepoznata topla klima i vruće sunce. Imaj na umu da postoji 'dlakava' verzija pasmine; međutim, čak i oni dobro podnose toplinu i uživaju na suncu.

Image


(Foto: Depositphotos)