Redovno i ispravno održavanje higijene često se pokaže ključnim u održavanju zdravlja.
O čemu sve valja voditi računa kako biste izbjegli kontaminaciju hrane

Iako je važnost higijene nešto što se uči od malih nogu, situacije poput globalne pandemije ponovno nas podsjećaju koliko važnu ulogu u očuvanju zdravlja ima pridržavanje osnovnih higijenskih principa u svakodnevnom životu.
Kako bismo očuvali zdravlje, osim održavanja osobne higijene, važno je voditi računa o higijeni okoline u kojoj živimo. Jedno od važnih mjesta održavanja higijene je kuhinja. U kuhinji odlažemo i pripremamo hranu, stoga nam je higijena važna kako bismo smanjili i/ili spriječili kontaminaciju hrane, a na taj se način i zaštitili od bolesti koje možemo prenijeti hranom.
Održavanje higijene u kuhinji počinje od nas samih, odnosno naše osobne higijene. Drugim riječima, prvi korak u održavanju higijene u kuhinji je temeljito pranje ruku sapunom i toplom vodom. Drugi korak je redovno održavanje čistoće same kuhinje, što uključuje temeljito čišćenje, a po potrebi i dezinficiranje kuhinjskih površina. Osobitu pažnju treba posvetiti površinama koje se svakodnevno koriste za pripremu hrane, kao i pranju posuđa te ostalih predmeta koji dolaze u kontakt s hranom. Spužvice koje koristite za pranje u kuhinji također moraju biti čiste i zato ih je potrebno redovito mijenjati, a kuhinjske krpe čiste i suhe. Dodatno, važno je zaštititi kuhinjski prostor od insekata i drugih životinja koji također mogu biti prijenosnici različitih bolesti i koje ne želimo u blizini hrane koju jedemo.

Sljedeći važni korak u održavanju higijene u kuhinji odnosi se na čuvanje hrane. Kada spremamo i odlažemo različite vrste hrane, potrebno je kuhanu hranu koja je već spremna za konzumaciju razdvajati od sirove. Sirovu hranu, a osobito meso, ribu ili morske plodove koje držite u hladnjaku preporučljivo je zapakirati u dobro zatvorenu plastičnu posudu.
Jednako tako, potrebno je paziti da pribor za pripremu hrane poput noževa, dasaka za rezanje i drugih predmeta koje koristite u obradi ili pripremi sirove hrane ne upotrebljavate za hranu koja je već spremna za konzumiranje.
Higijena u kuhinji odnosi se i na metode pripreme hrane. Hranu poput mesa, ribe, morskih plodova i jaja potrebno je temeljito termički obraditi kako bismo izbjegli zarazu salmonelom ili nekim drugim patogenim bakterijama koje mogu štetno djelovati na naše zdravlje, a mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija te ostaviti trajne posljedice u organizmu.

Prilikom kuhanja juha ili variva preporučuje se zagrijavanje hrane do vrenja te paziti da temperatura kuhanja ne bude niža od 70 °C. Kuhanu hranu, prije pohrane u hladnjak, držite najduže dva sata na sobnoj temperaturi. Kada kuhanu hranu koju ste čuvali u hladnjaku pripremate za konzumaciju, prije serviranja je zagrijte na temperaturi od minimalno 60 °C. Isto tako, važno je da čak ni termički obrađenu hranu ne držite predugo u hladnjaku. Ako znate da je nećete stići pojesti, kuhanu hranu možete čuvati dulje vrijeme ako je zamrznete, najbolje čim se dobro ohladi u hladnjaku. Izbjegavajte bacanje hrane, ali sve što je stajalo duže od nekoliko dana u hladnjaku, ili čak i kraće, a promijenilo je boju, miris ili izgled, radije bacite.
Saznajte više na EU bira sigurnu hranu
*Sadržaj nastao u suradnji s partnerima EFSA i HAPiH prema najvišim uredničkim standardima RTL Digitala