Da ne povjeruješ

Od rolanja do prženih gusjenica: 10 najneobičnijih božićnih običaja diljem svijeta

I dok vrijeme oko Božića zna biti stresno, većina nas ima tu privilegiju proslaviti ga u krugu obitelji, uz blagdansku hranu, glazbu i ugođaj. Ali kako druge zemlje i kulture diljem svijeta slave božićnu sezonu? Pronašle smo neke od najzanimljivijih običaja i tradicija

profimedia-0007876057.jpg
Foto: Profimedia.hr

Na Grenlandu - jedu kožu kitova i fermentirane morske ptice

A vjerojatno najneobičniji božićni jelovnik dolazi s najvećeg otoka na svijetu. Naime, mještani s Grenlanda poslužuju posebno jelo pod nazivom "mattak" napravljeno od kitove kože. Budući da je mattak pretežak za žvakanje, obično se proguta cijeli. Imaju i "kiviak" što je sirovo meso njorki fermentirano u koži tuljana. Ova mala ptica omotava se u kožu od tuljana i potom zakopava u zemlju. Nekoliko mjeseci kasnije, odnosno neposredno pred Božić otkopava se i jede djelomično raspadnuto meso. Oba jela se smatraju delicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5/11