Naučite kako učvrstiti šlag

Šlag je naizgled jednostavno napraviti i mali kada postavljamo pitanje kako učvrstiti šlag, ali ako ne upotrijebite pravo vrhnje, ovaj problem je neizbježan.

Naučite kako učvrstiti šlag


Šlag možemo napraviti od "pravog" vrhnja, ili od njegovih imitacija, ali u usporedbi s tim imitacijama, pravo vrhnje je nenadmašno u punoći okusa i podatnoj teksturi.

Svatko od nas je, barem je jednom doživio neuspjeh prilikom pripreme šlaga od vrhnja. 
Uglavnom se sve svelo na nemogućnost postizanja pjenaste strukture ili još gore pretvaranja šlaga u maslac. 
Stoga smo za vas izdvojili nekoliko trikova kako učvrstiti šlag uz koje je uspjeh zagarantiran.

Koristite "pravo" vrhnje, jer sve zamjene za vrhnje i praškasti pripravci za izradu šlaga, zbog dodanih emulgatora i stabilizatora osiguravaju brz i gotovo nesumnjiv uspjeh pri pripravljanju ovog pjenastog dodatka slasticama, ali to nije šlag kakav želimo. 


Naučite kako učvrstiti šlag 

Prvi korak je odabir kvalitetnog vrhnja za šlag, ili tzv. slatkog vrhnja. Pazite da vrhnje sadrži najmanje 30 % mliječne masti, a najbolje će biti ako je s udjelom od 36 %. 
Ako niste sigurni kako učvrstiti šlag, ne brinite, neka vam vrhnje prije uporabe bude dobro ohlađeno prije pripreme šlaga. 

No nije to sve, ako želite naučiti kako učvrstiti šlag, zapamtite da osim vrhnja, i sav pribor, zdjelu i miješalice miksera, odnosno pjenjaču, dobro ohladite i to najbolje u zamrzivaču desetak minuta prije korištenja.

Vrhnje tucite u metalnoj ili staklenoj zdjeli jer ti materijali će duže držati nisku temperaturu. 
Odabir miksera, stolnog ili ručnog, ili miješanja pjenjačom prepuštamo vama jer to ne utječe na uspješnost procesa kako učvrstiti šlag

Sam proces izrade vrlo je jednostavan, mikserom ili žustrim kružnim pokretima pjenjače dobro istucite vrhnje. 
Što veća brzina miješanja omogućit će postupno ugrađivanje mjehurića zraka, a već nakon par minuta lupanja, tekuće vrhnje će poprimiti kruti oblik i početi povećavati svoj volumen. 


U tom trenutku u vrhnje možete dodati šećer, ekstrakt vanilije, cimeta, kakaa ili male količine ganache kreme, po vlastitom ukusu i odabiru 

Kad tragovi miješalica postanu postojani te se tučeno vrhnje zadržava na njima, to je trenutak da zaustavite miješanje. Daljnjim tučenjem samo ćete doći do formiranja zrnaca masnoće koja će izgledati poput maslaca.

Ako ćete tučeno vrhnje koristiti za oblaganje torte, svakako ga izmiješajte što čvršće te ga prije nanošenja opet dobro ohladiti u hladnjaku. Za ovo vam je najviše potreban savjet kako učvrstiti šlag na torti, jer ona je kraljica slastica.